Η ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ – ANNETTE HESS – Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια  νεαρή κοπέλα στην Φρανκφούρτη του 1963, ζεί  στο πατρικό της σπίτι μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια της, εργάζεται ως διερμηνέας  και η μόνη της σφοδρή επιθυμία είναι να τη ζητήσει σε γάμο  ο αγαπημένος της.

Ξαφνικά προσλαμβάνεται σε μια δίκη που αφορά εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αρχίζει να ξυπνά μέσα της η περιέργεια για όσα αποκαλύπτονται  αλλά και για ποιο λόγο  όλοι οι δικοί της άνθρωποι προσπαθούν να την αποτρέψουν από τη δουλειά αυτή.

Το ηθικό στοιχείο μέσα της επαναστατεί, όχι μόνο για τα βδελυρά εγκλήματα ανθρώπου προς άνθρωπο αλλά και για το γκρέμισμα του κόσμου της: για το τι κρύβουν οι καλοκάγαθοι ταβερνιάρηδες γονείς της που πασχίζουν να μεγαλώσουν τίμια τα τρία παιδιά τους, για το τι διαμόρφωσε τον παγερό χαρακτήρα του άνδρα που αγαπάει, για τις εκλάμψεις μνήμης  από τα πρώτα παιδικά της χρόνια και τις εγκληματικές ενέργειες της «αγαπημένης»  της αδελφής, η οποία στην πραγματικότητα τη φθονεί και τη μισεί επειδή είναι καλύτερή της σαν άνθρωπος και σα γυναίκα.

Η συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία αποκαλύπτει: πώς καλύπτονται οι Γερμανικές Θηριωδίες τόσο σε επίπεδο ολόκληρου  Έθνους όσο και σε οικογενειακό και ατομικό επίπεδο. Περιγράφει τις συμφωνίες σιωπής που γίνονται με  αντάλλαγμα την οικογενειακή γαλήνη και την επαγγελματική ασυδοσία.

Μας δείχνει ποιοί είναι πραγματικά εκείνοι που  επαίρονται για το ηθικό τους ανάστημα και κατηγορούν άλλους λαούς που επί χιλιάδες χρόνια μάχονται τόσο για τη δική τους  επιβίωση όσο  και για την ασφάλεια όλου του δυτικού κόσμου.

Αν και, η  συγγραφέας μέσω της συμπαθούς ηρωίδας θέλει να δείξει ότι υπάρχουν και ηθικοί Γερμανοί, αθώοι και δίκαιοι.

Για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στη γερμανική συμπεριφορά και ψυχολογία, συστήνω τα βιβλία της τιμημένης με Νόμπελ Αυστριακής Ελφρίντε Γιέλινεκ.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου