Το 12τομο εγκυκλοπαιδικό λεξικό των εκδόσεων Ελευθερουδάκη πουλιέται σε γνωστό ιστότοπο αγγελιών 200 ευρώ. Με λίγο ψάξιμο στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία θα παρατηρήσουμε πως μπορούμε να το βρούμε 150 ή ακόμη και 120 ευρώ.

Σε ιστότοπο αγγελιών πωλείται αναλογικό τηλέφωνο Siemens του 1950 (δύο γραμμών) στην τιμή των 250 ευρώ. Ένα σχεδόν ίδιο σε άλλον ιστότοπο το βρίσκουμε στα 90 ευρώ. (Πιθανόν αυτό των δύο γραμμών να είναι πιο σπάνιο αλλά και πάλι η διαφορά είναι μεγάλη.)

Σε άλλον ιστότοπο αγγελιών βλέπουμε την πιο καινούργια έκδοση της κλασικής εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα στην τιμή των 5 ευρώ. Χρυσή ευκαιρία, θα αναφωνήσετε. Ναι, αλλά πρόκειται για την πώληση μονάχα του… πρώτου τόμου. Απογοήτευση για τους αγοραστές, μεγάλο ερωτηματικό για τον πωλητή. Δεν είχε τίποτα άλλο καλύτερο να πουλήσει;

«Πουλιέται κέντημα σε κάδρο 120 ευρώ». Οσο ωραίο και να είναι το κέντημα, όταν βλέπεις σημαντικά έργα τέχνης να δίνονται γι’ αυτό ή για μικρότερο ποσό καθιστά την τιμή εξωπραγματική για τις μέρες μας.

Τραπέζι σαλονιού από γρανίτη πουλιέται 800 ευρώ. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ολόκληρου του τραπεζιού παρά μόνο το πάνω μέρος του, κάτι που σε βάζει σε υποψίες από την αρχή. Αλλά και πάλι 800 ευρώ για ένα τραπέζι; Τόσα τους λείπουν;

Ραπτομηχανή Singer του 1910 πωλείται 700 ευρώ (από χίλια-μειωμένη τιμή). Ακριβώς το ίδιο αντικείμενο σε άλλον ιστότοπο αγγελιών κοστίζει 120 ευρώ…

Πωλείται πίνακας μοντέρνας τέχνης στα 1400 ευρώ. Μπορεί η σκαλιστή κορνίζα να ανεβάζει την αξία του πίνακα, αλλά σχετικά άγνωστου ζωγράφου 1400 ευρώ πρόκειται για υπερβολική τιμή και για μας δεν αξίζει τον κόπο. Του ίδιου δημιουργού θαλασσογραφία πωλείται αλλού στα 550 ευρώ.

Πωλείται εγκυκλοπαίδεια «Υδρία» της Εταιρείας Ελληνικών Εκδόσεων στα 240 ευρώ. Με μια πρόχειρη ματιά σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, που υποτίθεται πως έχουν ακριβές τιμές, τη βρίσκεις στα 150 ευρώ.

Πωλούνται τέσσερα κέρματα Μέγας Αλέξανδρος 100 δραχμών στα 450 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο… Μέγας Αλέξανδρος δεν ανεβάζει την τιμή που είναι σχεδόν μηδαμινή. Πέταμα χρημάτων…

Και κλείνουμε με το γνωστό ταληράκι με την κεφαλή του Αριστοτέλη, χρονολογίας 1992 που δίνεται μόνο… 138 ευρώ. Στην πραγματικότητα καμιά αξία, υπάρχει σε όλα τα σπίτια και αυτό το 138 δίνει την εντύπωση πως ο πωλητής γνωρίζει περισσότερα. Μακριά και αλάργα!

 

Αρης Νόμπελης