Όλοι έχουμε ακούσει φριχτές ιστορίες για φίδια που μας γεμίζουν φόβο και δέος για το συγκεκριμένο ερπετό. Το φίδι είναι ένα από τα αρχαιότερα ζώα του πλανήτη Γη και δεν επιλέχτηκε τυχαία να παρακινήσει τον Αδάμ να κόψει και να δοκιμάσει τον καρπό από το «δένδρο της γνώσης» του παραδείσου. Σίγουρα έχει αποδειχτεί πολλές φορές επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ έχουνε χαθεί και ζωές εξαιτίας μιας επίθεσης από φίδι. Ποιοι είναι όμως οι μύθοι που έχουνε δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο ζώο και πόσο πρέπει τελικά να φοβόμαστε τα φίδια ;

Μύθος #1

Τα φίδια είναι γλοιώδη και υγρά στην αφή.

Αλήθεια

Αυτό είναι ανακριβές. Το φίδι δεν είναι γλοιώδες. Το δέρμα τους είναι μαλακό και γλιστράει αρκετά εύκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι γλοιώδες. Ανάλογα με το που θα το πετύχετε, θα είναι ζεστό ή δροσερό στην αφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φίδια δεν μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους θερμότητα σώματος. Ως εκ τούτου, αποκτούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος του οποίου βρίσκονται.

 

Μύθος #2

Ολα τα φίδια διαθέτουν κυνόδοντες, και ένα δάγκωμά τους μπορεί να βλάψει σοβαρά τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει σε θάνατο.

Αλήθεια

Δεν διαθέτουν όλα τα φίδια κυνόδοντες και σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα δηλητηριώδη. Αντιθέτως με την κοινή γνώμη, πολλά δαγκώματα φιδιών δεν προκαλούνε καν πόνο. Μόνο τα δηλητηριώδη φίδια έχουν κυνόδοντες όπως οι κροταλίες για παράδειγμα. Φίδια όπως βόες και πύθωνες δεν έχουν κυνόδοντες. Μερικά είδη φιδιών έχουν «πίσω» δόντια, όπως αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των /Colubridae/. Ωστόσο αυτά τα δόντια βρίσκονται πολύ πίσω στο στόμα, και δύσκολα μπορούν να τραυματίσουν κάποιον.

Συνήθως, ένα δάγκωμα φιδιού δεν βλάπτει. Μικρές κολουβρίδες, όπως φίδια καλαμποκιού και καλτσοδέτες, σπάνια δαγκώνουν και, όταν το κάνουν, δεν είναι καθόλου επώδυνα. Ακόμη και ένα μεγαλύτερο φίδι δεν θα βλάψει τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Το επίπεδο του πόνου που θα αισθανθεί το θύμα θα το καθορίσει το ίδιο το φίδι. Αν θέλει να βλάψει, θα το κάνει, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ευτυχώς, τα περισσότερα δαγκώματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά τσιμπήματα στη σάρκα.

 

Μύθος #3

Βόες και πύθωνες μπορούν να σας φάνε ολόκληρους.

Αλήθεια

Δεν είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι πύθωνες και βόες δε θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν στο μέγεθος που μια τέτοια πράξη θα ήταν εφικτή. Ο δικτυωτός πύθωνας, ο Ινδικός, ο Αφρικανός πύθωνας των βράχων είναι μερικά από τα είδη που δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος ώστε να φάνε έναν ολόκληρο άνθρωπο. Επίσης για όσους έχουν κάποιον πύθωνα σαν κατοικίδιο, όπως τον πύθωνα της Βιρμανίας, τον δικτυωτό πύθωνα, ή ένα /Ανακόντα/, οι πιθανότητες να «φαγωθούν» είναι μηδαμινές.  Αν και οι πύθωνες Βιρμανίας έχουν τη φήμη ότι σκοτώνουν τα αφεντικά τους, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ.

 

Μύθος #4

Τα φίδια μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες Σαλμονέλας και θα σας αρρωστήσουν.

Αλήθεια

Ενώ στην πραγματικότητα τα φίδια φέρουν σαλμονέλα, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από αυτό, είναι πολύ μικρή. Οφείλει κάποιος να χρησιμοποιεί την κοινή λογική όταν συναναστρέφεται με ένα φίδι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψετε στο φίδι να πλησιάσει το στόμα σας και να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού το έχετε αγγίξει. Η χρήση ενός αντιβακτηριακού τζελ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Πάντα να αφαιρείτε τα περιττώματα και τα ούρα από το κλουβί ενός φιδιού το συντομότερο, μιας και κει εστιάζεται η σαλμονέλα. Στην περίπτωση που το φίδι έχει συρθεί μέσα στα περιττώματα θα πρέπει να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και στη συνέχεια να καθαρίσετε το κλουβί του.

Τέλος, φροντίστε να καθαρίζετε το κλουβί μια φορά τον μήνα με ένα ελαφρύ διάλυμα χλωρίνης, ξεπλένοντάς το στη συνέχεια με άφθονο νερό. Εφόσον το κλουβί και το φίδι συντηρούνται σωστά και φροντίζετε να πλένετε τα χέρια σας συχνά, οι πιθανότητες ν’ αρρωστήσετε είναι πολύ μικρές.

 

Μύθος #5

Τα φίδια μπορούν να υπνωτίσουν ανθρώπους και ζώα με τα μάτια τους.

Αλήθεια

Αυτό είναι αναληθές. Ενα φίδι δεν μπορεί να υπνωτίσει έναν άνθρωπο ή ένα ζώο με κανέναν τρόπο.

 

Μύθος #6

Φίδια σε σχήμα στεφανιού. Ο μύθος λέει ότι στην περίπτωση που το φίδι τρομάξει ή φοβηθεί θα δαγκώσει την ουρά του, διαμορφώνοντας έτσι ένα κυκλικό σχήμα που θα του επιτρέψει να κυλήσει σαν ρόδα για να σωθεί ή και ακόμα για να κυνηγήσει τον θύτη.

Αλήθεια

Ο μύθος δεν ισχύει. Δεν υπάρχουνε φίδια «στεφάνια» διότι πολύ απλά κανένα φίδι δε θα δαγκώσει την ουρά του έτσι ώστε να διαμορφώσει κυκλικό σχήμα. Με βάση την ανατομία του ερπετού είναι πρακτικά αδύνατο. Σε περίπτωση που το φίδι τρομάξει, ανεξαρτήτως είδους, θα συρθεί στο δάπεδο με την κοιλιά του για να σωθεί, δίχως να σχηματίσει κάποια ρόδα.

 

Μύθος #7

Τα φίδια που ανήκουν στην οικογένεια φιδιών /Colubridae/ και βρίσκονται κυρίως στην ήπειρο της Αμερικής, μπορούν να εκτοξεύσουν δηλητηριώδη ατμό από το στόμα, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για όποιον το εισπνεύσει σε απόσταση 25 μέτρων.

Αλήθεια

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και τα συγκεκριμένα φίδια δεν κατέχουν καθόλου δηλητήριο. Αυτός ο μύθος πιθανότατα να δημιουργήθηκε, λόγω του ότι όταν νιώσει την απειλή, το φίδι θα φουσκώσει τον λαιμό του, όπως η κόμπρα και θα σφυρίξει άγρια. Ωστόσο αν συνεχίσετε να ενοχλείτε το φίδι απλά θα σταματήσει την απομίμηση της κόμπρας και θα κοιτάξει να κρυφτεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δηλητηριώδες φίδι, απλά είναι δειλό.

 

Μύθος #8

Ενα φίδι μπορεί να σας δαγκώσει μόνο όταν βρίσκεται σε ελατήρια περιτυλιγμένη θέση.

Αλήθεια

Πρόκειται όντως για μύθο. Τα φίδια μπορούν να χτυπήσουν από οποιαδήποτε θέση. Δεν προδίδουν ποτέ το χτύπημα με βάση τη στάση του σώματος τους.

 

Μύθος #9

Τα φίδια κοραλλιών μπορούν να συρθούν πάνω σε αγελάδες και να ρουφήξουν το γάλα του ζώου απευθείας από την πηγή.

Αλήθεια

Λάθος. Τα φίδια δεν τρέφονται σε καμία περίπτωση με γάλα.

 

Μύθος #10

Τα φίδια που ανήκουν στην οικογένεια «/Agkistrodonpiscivorus/» βρίσκονται και στις βόρειες πολιτείες της Αμερικής.

Αλήθεια

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα συγκεκριμένα δηλητηριώδη φίδια βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της ηπείρου της Αμερικής. Οι πολλαπλές ομοιότητές τους όμως με τα νερόφιδα (κυρίως στο σχήμα και το χρώμα τους) έχουνε μπερδέψει την κοινή γνώμη.