Στις 2 Ιουνίου του 1962 συνέβη ένα από τα πιο σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα που έχουνε καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το επιβατικό Μπόινγκ 707 της Air France συνετρίβη κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Παρισιού «Orly» σκοτώνοντας 130 επιβάτες.

Από θαύμα σώθηκαν δύο από τα 10 μέλη του πληρώματος. Οι δύο αεροσυνοδοί που καθόντουσαν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους κατάφεραν να διασωθούν με πολύ ελαφρά τραύματα.

Τρεις ώρες μετά την τραγωδία, άλλο ένα μέλος του πληρώματος βρέθηκε μέσα στα συντρίμμια, αλλά άφησε τη τελευταία του πνοή αργότερα στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί.

Το αεροσκάφος είχε προορισμό την Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια των Η.Π.Α.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

Οι πιο πολλοί από τους 122 επιβάτες ήταν Αμερικάνοι, μέλη της «Atlanta Art Association», οι οποίοι επέστρεφαν σπίτι τους μετά από την επίσκεψη τους στα καλλιτεχνικά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν, ότι το αεροπλάνο γνωστό ως «Chateau de Sully» κινούνταν περίπου με 300 χιλιόμετρα την ώρα, και έμοιαζε σαν μην μπορούσε να απογειωθεί. Λένε ότι είχε ανυψωθεί μόλις δύο μέτρα από το έδαφος.

Το δεξί του φτερό έγειρε και χτύπησε το έδαφος ενώ το αεροπλάνο προσέκρουσε σε  ένα άδειο σπίτι, και στη συνέχεια ανατινάχτηκε 45 μέτρα περίπου μακριά από τον διάδρομο απογείωσης.

Μονάχα η ουρά του αεροσκάφους έμεινε άθικτη, όπου βρέθηκαν και οι δύο επιζώντες.

Η υψηλή θερμοκρασία από τα φλεγόμενα συντρίμμια, απέτρεψαν τους ντόπιους που βρίσκονταν κοντά στο συμβάν να βοηθήσουν για να βρεθούν επιζώντες.

Η Air France ξεκίνησε αμέσως έρευνα σχετικά με το δυστύχημα.

Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν σημάδια φρένων που έφταναν τα 450 μέτρα σε μάκρος πάνω στον διάδρομο απογείωσης, πράμα που αποδεικνύει πως ο πιλότος είχε προσπαθήσει απεγνωσμένα να ακυρώσει την απογείωση.

Το δυστύχημα προήλθε λόγω τεχνικού σφάλματος του αεροσκάφους, όπου δε μπόρεσε να αντιμετωπισθεί σωστά από τον πιλότο, καθώς όταν το αντιλήφθηκε ήταν ήδη αργά.

Ο πρόεδρος Κένεντι έστειλε μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στην ομάδα καλλιτεχνών της Ατλάντα, στα θύματα και στις οικογένειες τους.

 

Πηγή Πληροφοριών: http://news.bbc.co.uk/

Νικόλαος Νύχας