Στις 15 Ιανουαρίου 1929, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ γεννιέται στην Ατλάντα της Τζόρτζια, γιος ενός βαπτιστή ιερέα. Ο Κινγκ έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη θεολογία και το 1955 βοήθησε στην οργάνωση της πρώτης μεγάλης διαμαρτυρίας του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών: το επιτυχημένο μποϊκοτάζ των λεωφορείων του Μοντγκόμερι. Επηρεασμένος από τον Μοχάντας Γκάντι, υποστήριξε την πολιτική ανυπακοή και τη μη βίαιη αντίσταση στον διαχωρισμό στον Νότο. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες στις οποίες ηγήθηκε σε όλον τον αμερικανικό Νότο αντιμετωπίστηκαν συχνά με βία, αλλά ο Κινγκ και οι οπαδοί του επέμειναν και το κίνημα απέκτησε δυναμική.

Δυνατός ρήτορας, ο Κινγκ επικαλέστηκε τα χριστιανικά και αμερικανικά ιδεώδη και κέρδισε αυξανόμενη υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους λευκούς του Βορρά. Το 1963, ο Bayard Rustin και ο A. Philip Randolph ηγήθηκαν της μαζικής Πορείας στην Ουάσιγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία- το μεγάλο φινάλε της εκδήλωσης ήταν η περίφημη ομιλία του King «Εχω ένα όνειρο». Διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μνημείο Λίνκολν για να ακούσουν τη συγκλονιστική ομιλία.

Το 1964, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα πέτυχε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: την επικύρωση της 24ης τροπολογίας, η οποία κατήργησε τον δημοσκοπικό φόρο, και τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964, ο οποίος απαγόρευσε τις φυλετικές διακρίσεις στην απασχόληση και την εκπαίδευση και έθεσε εκτός νόμου τον φυλετικό διαχωρισμό στις δημόσιες εγκαταστάσεις. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Κινγκ έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης (το 2014 η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε η νεότερη που έλαβε το βραβείο σε ηλικία 17 ετών). Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Κινγκ επέκρινε ανοιχτά την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και έστρεψε τις προσπάθειές του στην κατάκτηση οικονομικών δικαιωμάτων για τους φτωχούς Αμερικανούς. Δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί στις 4 Απριλίου 1968.