Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη για πολύχρονη παραμονή στην εξουσία, η ΝΔ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να απολέσει τα περισσότερα στηρίγματά της στα λαϊκά στρώματα εξαιτίας των δυσάρεστων οικονομικών μέτρων που εφάρμοζε και λόγω της σύγκρουσής της με συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα που διαφωνούσαν κάθετα με την πολιτική της. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αρκετών ΔΕΚΟ, την ώρα που εντεινόταν η λαϊκή δυσαρέσκεια, ενίσχυε ακόμη περισσότερο το εις βάρος της κλίμα. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, με αφορμή τον χειρισμό του θέματος των Σκοπίων, ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από βουλευτής και προχωρά στην ίδρυση του κόμματος Πολιτική Ανοιξη. Ο πρωθυπουργός θα ενοχληθεί αλλά δεν σκοπεύει να μην εξαντλήσει την τετραετία. Ωσπου, μετά το καλοκαίρι του 1993 η αντιπαράθεση ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης φθάνει στα άκρα. Ο βουλευτής Ηλείας του κυβερνώντος κόμματος Στεφανόπουλος εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του με τις κυβερνητικές επιλογές και ανεξαρτητοποιείται, αφήνοντας τη ΝΔ με 151 βουλευτές. Δεν θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ένας δεύτερος βουλευτής από το Κιλκίς, ο Συμπιλίδης, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με αποτέλεσμα να χαθεί για το κυβερνών κόμμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Κ. Μητσοτάκης βλέποντας το προφανές αδιέξοδο προκηρύσσει εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, αποκαλώντας προδότες τον Σαμαρά και τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις Νεοδημοκρατών έξω από τη Ρηγίλλης, ενώ δεν απουσιάζουν και οι φραστικές επιθέσεις και χειροδικίες εναντίον στελεχών της ΝΔ που αποχωρούν με προορισμό την Πολιτική Ανοιξη.
Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κλονισμένης υγείας Α. Παπανδρέου ξεκινά την τελική του αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη της εξουσίας, η οποία δείχνει πολύ πιθανή μετά και τις ογκώδεις και γεμάτες παλμό συγκεντρώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, αφού πετυχαίνει μια θριαμβευτική νίκη με ποσοστό 46,86% και εκλέγει 170 βουλευτές. Πρόκειται για την τελευταία νίκη του Κινήματος με τον ιδρυτή του στο τιμόνι…Η ΝΔ υπέστη συντριπτική ήττα λαμβάνοντας μόλις 39,30% και 111 βουλευτές. Το κόμμα του Α. Σαμαρά θα αγγίξει το 5% (4,88%, 10 έδρες), αποδεικνύοντας ότι η κίνησή του βρήκε ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα. Τέλος, το ΚΚΕ με γενική γραμματέα την Αλέκα Παπαρήγα θα περιοριστεί στο 4,54% (9 έδρες). Ο καινούργιος εκλογικός νόμος που εφαρμόστηκε στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου προέβλεπε σημαντική ενίσχυση του πρώτου κόμματος εις βάρος του δεύτερου, δηλαδή φτιάχτηκε στα…μέτρα του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση της ΝΔ! Επίσης, καθιερωνόταν το ποσοστό 3% ως απαιτούμενο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και έτσι το φαινόμενο των ανεξάρτητων της Θράκης έπαψε να υφίσταται.

 

Αρης Νόμπελης

Πολιτικός αναλυτής