Είσαι ό,τι διαβάζεις; Μάλλον. Όχι μόνο. Είσαι και ό,τι μουσική ακούς και ό,τι ταινίες σου αρέσουν. Θα μπορούσε το βιογραφικό σου αντί για παράθεση ανούσιων πιστοποιητικών δεξιοτήτων να αποτελείται από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες και τα έργα τους και ό,τι εσύ προσφέρεις  στην τέχνη;

Τί μπορεί να προσφέρει ο συνηθισμένος άνθρωπος στην τέχνη; Πολλά: από τα βότσαλα ή τα μπουκάλια που είχε ζωγραφίσει στην εφηβεία του και τις διάφορες συλλογές του ως την περίτεχνη διακόσμηση ενός γλυκίσματος. Δεν είναι ανάγκη να έχει εκτεθεί σε έκθεση του εξωτερικού. Είναι το επιπλέον, εκείνο που δεν είναι απαραίτητο αλλά εμείς το προσθέτουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και όχι το βιοτικό μας επίπεδο. Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα από αυτά που μας κάνουν ανθρώπους.

Ιδού η λίστα 25 αγαπημένων βιβλίων, όχι κατά σειρά σπουδαιότητας:

1. «Αλύγιστη»-Ουάνγκαρι Μούτα Μαατάϊ- Εκδόσεις Ωκεανίδα

Αυτοβιογραφία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Κενυάτισας που ίδρυσε το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης» στη χώρα της με το σύνθημα «Φύτεψε ένα δένδρο», το οποίο κίνημα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Αφρική.

2. «High Fidelity»-Νίκ Χόρνμπυ-Εκδόσεις Πατάκη

Μυθιστόρημα (που έγινε και ταινία) με θέμα την αποφυγή δεσμεύσεων στη ζωή ενός πρώην dj και νυν ιδιοκτήτη δισκάδικου με πολύ χιούμορ και αναφορές σε παλιά ξένη δισκογραφία.

3. «Ο Άλλος»-Παύλος Μεθενίτης-Εκδόσεις Καστανιώτη

Μυθιστόρημα  που αφορά τη φυγή από την δυσβάστακτη καθημερινότητα ενός μεσήλικα λογιστή και οικογενειάρχη και την αλλαγή της προσωπικότητάς του-όσο αυτό είναι δυνατόν-δοθείσης της ευκαιρίας.

4. «Οι Άγριοι Αριθμοί»-Φίλιμπερτ Σόγκτ-Εκδόσεις Πόλις

Χιουμοριστικό μυθιστόρημα για τον ανταγωνισμό μεταξύ καθηγητών Μαθηματικών σχετικά με τη λύση ενός φημισμένου προβλήματος που οδηγεί  σε άγριες καταστάσεις.

5. «Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά»-Simon Singh-Εκδόσεις Τραυλός

Η πραγματική εξιστόρηση  των προσπαθειών για τη λύση του φημισμένου μαθηματικού προβλήματος από  πολυάριθμους μαθηματικούς στο πέρασμα των αιώνων μέχρι τη λύση του 350 χρόνια αργότερα από τον Άντριου  Γουάϊλς, περιέχει ιστορικά γεγονότα, ίντριγκες, μονομαχίες και όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ.

6. «Η Τελευταία Διάλεξη»-Ράντυ Πάους-Εκδόσεις Πατάκη

Αυτοβιογραφικό για την αξία της ζωής, δοσμένο με χιούμορ από κάποιον ο οποίος ετοιμάζεται να την απωλέσει.

7. «Η Χρυσή Ακτή»-Μιχάλης Μοδινός-Εκδόσεις Καστανιώτη

Καλογραμμένο μυθιστόρημα γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο που αφορά την κρίση μέσης ηλικίας ενός άνδρα και τις σχέσεις ανδρών-γυναικών.

8. «Πέρα από τα Ανθισμένα Λιβάδια»-Jun’ ichi Watanabe-Εκδόσεις Κονιδάρη

Συγκλονιστική βιογραφία της πρώτης ιατρού στην Ιαπωνία που απεικονίζει την κοινωνία του 19ου αιώνα και την προσωπική απίστευτη προσπάθεια μιας γυναίκας για την κατάκτηση της μόρφωσης.

9. «Η Χαρά να μη Δουλεύεις»-Ερνι Ζελίνσκι-Εκδόσεις Κέδρος

Όχι τόσο καλογραμμένο όσο  πρωτότυπο, με ωραίες ιδέες και προβληματισμούς για όσα θεωρούμε δεδομένα.

10. «Πώς να είσαι καλός»-Νίκ Χόρνμπυ-Εκδόσεις Πατάκη

Μυθιστόρημα που πραγματεύεται με χιούμορ τα ηθικά διλήμματα του σημερινού ανθρώπου και τις ανθρώπινες σχέσεις.

11. «Η Τζούλιετ Γυμνή»-Νίκ Χόρνμπυ(πάλι)-Εκδόσεις Πατάκη

Χιουμοριστικό μυθιστόρημα (έγινε και ταινία) για την κρίση της μέσης ηλικίας  των ζευγαριών με αφορμή  την εμμονή γύρω από τη μουσική .

12. «Μικρά Μυστικά Κομψότητας»-Kathleen Tessaro-Εκδόσεις Λιβάνη

Η στυλιστική αναβάθμιση  παράλληλα με τη συναισθηματική και επαγγελματική, της ηρωίδας που είναι απογοητευμένη από τη ζωή της και ξεκινάει μια προσπάθεια  να διορθώσει  την εξωτερική της εμφάνιση νομίζοντας ότι αυτή είναι η ρίζα του κακού.

13. «Ο Πρίγκηπας των Μαθηματικών»-M.Tent-Εκδόσεις Τραυλός

Η ιστορία της ζωής του μεγάλου Μαθηματικού Φρήντριχ Γκάους.

14. «Το Παντελόνι του Πυθαγόρα»-Margaret Wertheim-Εκδόσεις Τραυλός

Ένα πυκνογραμμένο ιστορικό της δύσκολης εισδοχής των γυναικών στις Φυσικές Επιστήμες και τα απίστευτα επιτεύγματά τους στο πέρασμα των αιώνων.

15. «Μαρία Κιουρί»-Εύα Κιουρί-Εκδόσεις Ωκεανίδα

Η βιογραφία της Μαρί Σκλοντόφσκα που ξεκίνησε από την Πολωνία  για να σπουδάσει στο Παρίσι μέχρι την πρώτη  βραβευμένη με δύο Νόμπελ επιστήμονα( Φυσικής και  Χημείας), σύζυγο του σπουδαίου φυσικού Πιέρ Κιουρί και μητέρα της επίσης βραβευμένης με Νόμπελ Ιρέν Ζολιό-Κιουρί. Η έμπρακτη συνεισφορά της στον πόλεμο με κίνδυνο της ζωής της και η άρνησή της να κατοχυρώσει με πατέντα ευρεσιτεχνίας οποιαδήποτε από τις ανακαλύψεις της.

16. «Ο Επίμονος Κηπουρός»-John Le Carre-Εκδόσεις Bell

Μυθιστόρημα (έχει γίνει και ταινία) αναζήτησης από το σύζυγό της,  μιας  εξαφανισμένης γιατρού που εργαζόταν σε χώρα της Αφρικής. Αφορά το ρόλο των Φαρμακοβιομηχανιών  στον Τρίτο Κόσμο.

17. «Ιδιοφυείς Ανώνυμες Γυναίκες που Άλλαξαν την Επιστήμη»-Πατρίσια Φάρα-Εκδόσεις Μελάνι

18. «Οι Δικηγόροι»-John Grisham-Εκδόσεις Bell

Μυθιστόρημα με τις περιπέτειες ενός νεαρού δικηγόρου άλλοτε ξεκαρδιστικές και άλλοτε με ηθικά διλήμματα. Από τα καλύτερα του γνωστού συγγραφέα.

19. «Η Γυάλινη Λίμνη»-Μέηβ Μπίντσυ-Εκδόσεις Ωκεανίδα

Καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα.

20. «Για μια χούφτα βινύλια»-Χίλντα Παπαδημητρίου-Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αστυνομικό-κοινωνικό μυθιστόρημα με αναφορές στη μουσική και την υποκρισία των ανθρώπινων σχέσεων.

21. «Ένας Κόσμος Ανάποδα»-Εντουάρντο Γκαλεάνο-Εκδόσεις Πιρόγα

Πράγματι ανατρέπει τον κόσμο του αναγνώστη. Συγκλονιστικό βιβλίο με στοιχεία, που θέτει αυτονόητα ερωτήματα για τον κόσμο μας, τα περισσότερα από τα οποία ούτε μας έχουν περάσει  από το μυαλό.

22. «Τρείς σε μια Βάρκα»-Τζέρομ Τζέρομ-Εκδόσεις  Λυχνάρι

Βρετανικό χιούμορ στην εξιστόρηση ενός ταξιδιού στον Τάμεση τριών άσχετων με εκδρομές αργόσχολων φίλων στην Αγγλία του 19ου αιώνα.

23. «Ασκητική»-Νίκος Καζαντζάκης-Εκδόσεις Καζαντζάκη

24. «Ζήσε Ανέμελα»-Τομ Χότζκινσον-Εκδόσεις Μίνωας

Αστείο βιβλίο με αμφισβήτηση της σοβαροφάνειας και της αναγκαιότητας της εργασίας που καταδυναστεύει το σύγχρονο άνθρωπο.

25. «Ένα Δένδρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»-Μπέτυ Σμιθ-Εκδόσεις Γράμματα

Υπέροχη μυθιστορηματική περιγραφή της Αμερικής των αρχών του εικοστού αιώνα μέσα από την ιστορία της κόρης μιας φτωχής οικογένειας  που η ζωή της προχωράει παράλληλα με το μεγάλωμα του δένδρου στην κοινόχρηστη αυλή του σπιτιού της. Η εικόνα της Αμερικής πριν την εφεύρεση του μύθου του  Αμερικανικού Ονείρου, του Ονείρου που γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου το  έτος 2020, δείχνοντας  ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου