1990: Τρίτη και φαρμακερή, έστω και με 150+1 έδρες κυβέρνηση ΝΔ

Η αδυναμία-για δεύτερη συνεχόμενη φορά-απόκτησης αυτοδυναμίας οδήγησε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζλολώτα, προκειμένου να διαχειριστούν τις τρέχουσες υποθέσεις. Οπως ήταν φυσικό, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί και έτσι η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 8 Απριλίου. Η ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου δήλωσε συμμετοχή σε αντίθεση με την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν τα ίδια με τις προηγούμενες εκλογές.

Η ΝΔ κατόρθωσε να αυξήσει ελάχιστα το ποσοστό της, ανεβαίνοντας στο 46,89%, όμως πέτυχε το ζητούμενο που ήταν η άνοδός της σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εκλέξει 150 βουλευτές, ενώ η ΔΗΑΝΑ με τις «καραμπόλες» των εδρών του μπερδεμένου εκλογικού συστήματος έβγαλε τον υποψήφιο βουλευτή Κατσίκη (με λίγες δεκάδες ψήφους) στην Περιφέρεια Αττικής. Αμέσως ο αρχηγός της ΝΔ έσπευσε να προεξοφλήσει τη στήριξη του μοναδικού βουλευτή του κόμματος Στεφανόπουλου και ανακοίνωσε ότι πλέον ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Κατσίκης προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τη ΝΔ, ουσιαστικά προσχώρησε στην παράταξη του Κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Κ. Στεφανόπουλου. Η ΝΔ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με τους 151 αντιπροσώπους της και προχώρησε άμεσα στην εκλογή του Κ. Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι της Θράκης υποστήριξαν την επιλογή της ΝΔ και έτσι ο σερραίος ηγέτης εξελέγη με 153 ψήφους. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ το κυβερνών κόμμα κέρδισε στο εκλογοδικείο μια επιπλέον έδρα στην Κέρκυρα και έφθασε τον αριθμό των 152 βουλευτών.

 

Άρης Νόμπελης