*21 Απριλίου 1901

Οι μεγάλοι και η Μακεδονία

Επειδή η Ευρώπη συναισθάνεται κίνδυνο στη Μακεδονία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Ρωσία προτείνουν ευρωπαϊκή πίεση προς τον Σουλτάνο, για να εφαρμόσει τις διατάξεις της Βερολίνειας συνθήκης περί εφαρμογής διοικητικών μεταρρυθμίσεων στη Μακεδονία, προκειμένου να αποσοβηθεί τουρκοβουλγαρικός πόλεμος. Η Αυστρία δέχτηκε τη σύμπραξη, ενώ η Γερμανία τηρεί αμφίβολη στάση. Πρώτο βήμα θα είναι η τοποθέτηση Χριστιανού διοικητή στη Μακεδονία.

*9 Μαΐου 1901

Πανικός από την πτώση τιμών στο χρηματιστήριο της Ουόλ Στριτ

Στη μεγαλύτερη κάμψη των τιμών του χρηματιστηρίου, στην Ουόλ Στριτ, μέσα σε μια μόνο μέρα, από το 1803, επικράτησε σήμερα πραγματική κοσμοχαλασιά, καθώς λογικοί και αξιοπρεπείς ως χθες άνθρωποι, συνωθούνταν με μανία στην προσπάθειά τους να προλάβουν να ξεφορτωθούν τις καταποντιζόμενες μετοχές τους.

Η πρώτη πτώση των τιμών άρχισε γύρω στη 1 μ. μ. και κατά το κλείσιμο, μερικές είχαν κιόλας κατρακυλήσει κατά είκοσι μονάδες. Η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη, που οι χρηματιστές συνέχισαν να συσκέπτονται ως αργά το βράδυ, για να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την ολική οικονομική καταστροφή. Παρόλο που μια τέτοια καθίζηση είχε προβλεφθεί από μερικούς, κατέλαβε ωστόσο πολλούς εξ απροόπτου. Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο φαινόμενο της αύξησης των τιμών των μετοχών της «Northern Pacific» που, μέσα σε τρεις μέρες ανέβηκαν κατά 70 μονάδες.

*14 Μαΐου 1901

Ο εξοπλισμός της Ελλάδας

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον σοβαρό εξοπλισμό της Ελλάδας στο στρατό ξηράς και στο ναυτικό, ως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας, εξαιτίας των αναμενόμενων ανωμαλιών στην Ανατολή. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ναυπηγηθούν νέα πολεμικά σκάφη, έπειτα από συνεργασία με τον Ευρωπαίο ναυπηγό Ντυπόν, ενώ για τον στρατό ξηράς θα αγορασθούν 60.000 όπλα Μάουζερ ή Μάλοχερ, 12 πυροβολαρχίες πεδινές και 6 ορεινές.

*12 Ιουνίου 1901

Οι ανακαλύψεις του Γάλλου φυσικού Ανρί Μπεκερέλ

Ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ ανακάλυψε την πηγή της μυστηριώδους ακτινοβολίας που είχε διαπιστώσει σε ένα ορυκτό δείγμα. Ηταν, ηλεκτρόνια όπως στο στοιχείο ουράνιο. Η ανακάλυψη του Μπεκερέλ αποτελεί την πρώτη σαφή ένδειξη ότι τα άτομα, οι μικρότατες αυτές μονάδες της ύλης, αποτελούνται από ακόμη μικρότερα κομμάτια.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε το 1896, όταν ο Μπεκερέλ έβαλε ένα μίγμα καλίου-ουρανίου-θείου στην επιφάνεια ενός φωτογραφικού φιλμ. Το φιλμ ύστερα από λίγες ώρες μαύρισε. Δύο χρόνια αργότερα, μια άλλη φυσικός, η Μαρία Κιουρί, ονόμασε το φαινόμενο αυτό «ραδιενέργεια».

*24 Ιουνίου 1901

Η πρώτη εμφάνιση του Πάμπλο Πικάσσο στο Παρίσι

Ο νεαρός Ισπανός καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσσο εκθέτει, για πρώτη φορά, στη μοντέρνα γκαλερί του Αμπρουάς Βολάρ, επί της οδού Λαφίτ. Κατά μία παρατήρηση κάποιου γνωστού κριτικού «ο Πικάσσο είναι ασφαλώς ζωγράφος και αγαπά το χρώμα για το χρώμα». Ο ζωγράφος γεννήθηκε στη Μάλαγα, το 1881, και ήρθε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1900. Μολονότι συχνά έφτασε στα όρια της λιμοκτονίας, ξεμυαλίστηκε με τη ζωή στους δρόμους της Μονμάρτης, σπουδάζοντας συγχρόνως τους απλούς και φτωχούς ανθρώπους του Παρισιού.

*1 Αυγούστου 1901

Στον Νότο των ΗΠΑ υπάρχουν ακόμα συνθήκες δουλείας

Το δικαστήριο της κομητείας Αντερσον στη Τζόρτζια (ΗΠΑ), αποκάλυψε σήμερα τρομακτικά στοιχεία για άσκηση δουλείας σε τρεις από τους σημαντικότερους καλλιεργητές της πολιτείας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του δικαστηρίου, γίνεται αναφορά σε κρατήσεις και φυλακίσεις χωρίς δίκη, μαστιγώσεις, απαγωγές και άλλα βάναυσα βασανιστήρια, σε συνδυασμό με περιπτώσεις κατά τις οποίες νέγροι, από άγνοια των πραγμάτων, υπέγραψαν συμβόλαια δουλείας. Αυτές οι αποκαλύψεις είχαν, κυριολεκτικά, καταρρακώσει το ηθικό των εργαζομένων και μάλιστα σε εποχή συγκομιδής.

*15 Αυγούστου 1901

Ο θρόνος της Αντιόχειας

Με αυτοκρατορικό φιρμάνι, ο Μητροπολίτης Ταρσού και Αδάνων, ο μόνος υπολειπόμενος Ελληνας το γένος και το φρόνημα Μητροπολίτης της περιφέρειας του αντιοχικού θρόνου, διατάσσεται να εγκαταλείψει την έδρα του εντός τριών ημερών και να πάει στην Προύσα, με μηνιαία σύνταξη 10 οθωμανικών λιρών. Η παύση του μητροπολίτη Γερμανού οφείλεται, όπως πιστεύεται, σε πίεση της ρωσικής πρεσβείας.

(Πηγή: ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, Εκδ. Τέσσερα Εψιλον)