O παριζιάνικος οίκος κοσμημάτων Mellerio dits Meller θα γιορτάσει φέτος την 408η επέτειό του. Το κοσμηματοπωλείο πολυτελείας, του οποίου η λίστα των πελατών εδώ και αιώνες περιλαμβάνει σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή «υψηλή τάξη», βρίσκεται τώρα στη 14η γενιά οικογενειακής ιδιοκτησίας και συνεχούς λειτουργίας.

Θεωρείται το παλαιότερο κοσμηματοπωλείο στον κόσμο και η παλαιότερη οικογενειακή επιχείρηση στην Ευρώπη!

Διαθέτει επίσης, κι άλλους ισχυρισμούς μακροζωίας, καθώς και όλα τα πρωτότυπα βιβλία και χαρτιά για να υποστηρίζει αυτές τις αξιώσεις στα πλούσια αρχεία του, τα οποία φυλάσσονται στην μπουτίκ και το εργαστήρι στην οδό 9, Rue de la Paix.

Η εταιρεία ειδικεύεται στο χειροποίητο haute joaillerie (υψηλά, πολυτελή κοσμήματα), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του οίκου. Η εταιρεία ιδρύθηκε από την οικογένεια Mellerio το 1613 στην αγροτική περιοχή της βόρειας Ιταλίας που συνορεύει με την Ελβετία, λόγω πράξης δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η Marie de’ Medici, βασίλισσα της Γαλλίας, χορήγησε ειδικά προνόμια στην οικογένεια Mellerio με βασιλικό διάταγμα, το οποίο επέτρεπε στην οικογενειακή επιχείρηση να πραγματοποιεί συναλλαγές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Από τότε, η συναναστροφή με τις υψηλά κοινωνικές και βασιλικές τάξεις πέρασε στις «φλέβες» του κοσμηματοπωλείου.

Η οικογενειακή εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται στις Βερσαλλίες το 1777 και προσέλκυσε την προστασία της πιο διάσημης πελατείας της, της Marie Antoinette. Το 1796, η εταιρεία μετακόμισε στη Rue Vivienne, στις Βερσαλλίες, διατηρώντας την προστασία της αυτοκράτειρας Josephine. Στη συνέχεια, ο οίκος πολυτελών κοσμημάτων μετακόμισε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε τελικά στην οδό 9, Rue de la Paix.

Η εταιρεία άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στη Μαδρίτη το 1850, για να εξυπηρετήσει την ισπανική βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Isabella II. Εχει μια μακρά στενή σχέση με το ολλανδικό βασιλικό δικαστήριο. Λειτουργεί, επίσης, στο Λουξεμβούργο και την Ιαπωνία.

Ο Olivier και ο François Mellerio είναι η 14η γενιά της δυναστείας που επί του παρόντος λειτουργεί την επιχείρηση. Σχετικά με το αν υπήρχαν σχέδια να πουλήσουν ποτέ την επιχείρηση, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό όχι, καθώς η οικογένεια καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει η εταιρεία ανεξάρτητη.

Το 2013, για να γιορτάσει το ορόσημο της για 400 χρόνια, η εταιρεία δημιούργησε μια υψηλή συλλογή κοσμημάτων που πήρε το όνομά της από την ιδρυτή της, Marie de’ Medici, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγάλη ιστορία του βασιλικού κοσμηματοπωλείου.

Για να δημιουργήσει τη συλλογή πολυτελών κοσμημάτων Medici, η οικογένεια εξέτασε το παρελθόν της, χρησιμοποιώντας τα πλούσια αρχεία της. Προσκάλεσαν, επίσης, τη γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων, Édéenne, καναδή ιθαγενή που εργάζεται τώρα στο Παρίσι. Δημιούργησε σύγχρονες ερμηνείες κοσμημάτων, εμπνευσμένων από τα παλιά σχέδια που βρέθηκαν στα αρχεία.

Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή από κομμάτια εμπνευσμένα από τη φύση που είναι αισθησιακά, περίπλοκα και ταυτόχρονα εύκολα στη φθορά. Υπάρχουν ανοιχτά κομμάτια και αντικείμενα κατασκευασμένα από «γκρι» χρυσό. Υπάρχουν κομμάτια που έχουν τραχιά υφή, αναδημιουργώντας την αίσθηση της αντίκας, του παλιού. Και φυσικά υπάρχει μια τιάρα που σ’ αυτήν την περίπτωση, μετατρέπεται σε κολιέ, ιδιότητα που χρονολογείται από τη χρήση κοσμημάτων του 19ου αιώνα.

Η εταιρεία το 2013 κυκλοφόρησε, επίσης, ένα βιβλίο στα γαλλικά που καταγράφει την ιστορία της, το «Mellerio dits Meller: Joaillier des Reines» (ελλ. Mellerio dits Meller: ο Κοσμηματοπώλης των Βασιλέων), του Vincent Meylan που εκδόθηκε από την Éditions Télémaque.

Σήμερα, τα κοσμήματα του οίκου Mellerio σχεδιάζονται από τη Laure-Isabelle Mellerio, τη 14η γενιά της δυναστείας κοσμήματος Mellerio. Δίνει μια δημιουργική έμφαση στο χρώμα – με λεπτές αποχρώσεις του ζαφειρένιου και του σμαραγδένιου που αποδίδουν φόρο τιμής στην ομορφιά των νησιών Borromean, μια επιστροφή στην καταγωγή της οικογένειάς της, της οποίας το χωριό ήταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη Maggiore.

Επιπλέον, ο οίκος πολυτελών κοσμημάτων Mellerio προσφέρει, επίσης, εντελώς ξεχωριστά σχέδια που περιστασιακά μπορούν να ενσωματώσουν πολύτιμους λίθους από τις συλλογές των πελατών του. Η αναδημιουργία και η ανακατασκευή των υπαρχόντων κοσμημάτων με αυτόν τον τρόπο, αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς του Mellerio, αλλά αποκτά μια επιπλέον σημασία στο σύγχρονο κόσμο ως ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών αποβλήτων.

Πηγή: Κέντρο Αγοράς Χρυσού