Η ελληνική κρίση και τα παρεπόμενά της μπορεί να οδήγησε την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών σε οικονομική απόγνωση, ωστόσο έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους δημιουργικούς να ψαχτούν περισσότερο και να προκύψουν καινούργια επαγγέλματα. Βεβαίως, οι περισσότεροι απεχθάνονται την ιδέα να ψάξουν για ανακυκλώσιμα υλικά αλλά ασφαλώς καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Έτσι, δίπλα στους αλλοδαπούς και στους ρομά που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με την αγοραπωλησία ανακυκλώσιμων υλικών, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και αρκετοί Ελληνες που βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Φυσικά, αν η ανακύκλωση μπορούσε να αποφέρει και κάποια κέρδη είτε οι ρακοσυλλέκτες να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία, θα κατέγραφε μεγαλύτερη επιτυχία στη χώρα μας και θα ήταν πιο αποτελεσματική. Αλλά για να προκύψουν τέτοιες συνεργασίες χρειάζεται μια σθεναρή πολιτική και μια ισχυρή βούληση από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις…

Αλλά για να επιστρέψουμε στα οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα τρίκυκλα που βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας και κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι αντικείμενα δεν θα δείτε μέσα; Ασφαλώς ξύλα, οικοδομικά υλικά, μικρές ποσότητες χαρτιού, γυαλί και πλαστικά είδη. Για τα τελευταία τα μόνα κομμάτια με… ενδιαφέρον είναι τα πλαστικά καφάσια που πωλούνται στις χονδρικές αγορές του Πειραιά και του Ρέντη για μισό ευρώ το ένα. Όσον αφορά το γυαλί, δεν είναι τυχαίο που κανένας δεν συλλέγει: Λίγο παλιότερα η υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω αγόραζε γυάλινα μπουκάλια με 40 ευρώ τον τόνο, δηλαδή κάπου τέσσερα λεπτά το κιλό! Η εμπορία του γυαλιού είναι ακόμη πιο ασύμφορη αν αναλογιστούμε ότι πρέπει να έχουμε ειδικό μηχάνημα θρυμματισμού του αλλά και να ξεχωρίσουμε τα χρώματα του γυαλιού, αφού φυσικά αφαιρέσουμε ετικέτες και ξένα υλικά…

Ύστερα από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι ρακοσυλλέκτες στρέφονται αναγκαστικά προς τα μέταλλα, ενώ αρκετοί πουλάνε και χαρτί, χαρτοκιβώτια, βιβλία και περιοδικά. Το χαρτί αξίζει περίπου 6-7 λεπτά το κιλό και αρκετοί το αποφεύγουν. Μπορείς να βγάλεις ένα καλό μεροκάματο αν βρεις σημαντικές ποσότητες, δηλαδή με πολύ τρέξιμο και ψάξιμο εντός και εκτός κάδων.

Όσον αφορά τα μέταλλα κι εδώ συναντούμε μεγάλες διαφορές στις τιμές.

Ο σίδηρος, π.χ., πουλιέται με δέκα λεπτά το κιλό, μπορεί και λίγο λιγότερο. Στην ίδια τιμή αγοράζονται οι μικροσυσκευές (0,10-0,12 λεπτά το κιλό), ενώ και οι μεγαλύτερες συσκευές (λευκές, υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.ά.) αξίζουν 0,10-0,14 λεπτά το κιλό, αλλά μπορεί και να φθάσουν στα 0,34 λεπτά. Τα διάφορα ρετάλια μαλακού αλουμινίου κοστίζουν 0,52 λεπτά το κιλό αλλά τα αλουμινένια κουτάκια, τα οποία βρίσκει κανείς σε αφθονία, αξίζουν μόλις 0,52 λεπτά, επομένως πρέπει κανείς να έχει τεράστια αποθέματα υπομονής μέχρι να μαζέψει μια ικανή ποσότητα προς πώληση. Το αλουμίνιο σε γρέζι, απαλλαγμένο από λάδια και άλλα υλικά πωλείται για 0,13 λεπτά το κιλό. Το τυπογραφικό αλουμίνιο όμως (offset-τσίγκος) εκτοξεύεται σε τιμή λίγο πάνω από το ένα ευρώ το κιλό.

Τα ψυγεία χαλκού και αλουμινίου αποτελούν μια καλή ευκαιρία, αφού αγοράζονται προς 1,60 το κιλό. Διάφορα ηλεκτρονικά υλικά (πλακέτες από μικροσυσκευές συνήθως) μπορούν να φθάσουν από 0, 25 ως και 0,80 λεπτά το κιλό. Οι μπαταρίες μολύβδου (αυτοκινήτων κ.ά.) πληρώνονται μισό ευρώ το κιλό. Το προφίλ αλουμινίου, χωρίς ξένα σώματα, έχει τιμή 0,72 λεπτά, ενώ το σκληρό αλουμίνιο 0,52 λεπτά. Μοτέρ με περιέλιξη χαλκού φθάνουν τα 0,24 λεπτά, ενώ τα μαύρα μοτέρ πέφτουν στα 0,10 λεπτά το κιλό. Ανοξείδωτα υλικά αγοράζονται 0,62 λεπτά ενώ το ανοξείδωτο, καθαρό γρέζι στοιχίζει 0,40 λεπτά το κιλό.

Ο ορείχαλκος στην αγορά μετάλλων μπορεί να φθάσει σε ιδιαιτέρως ψηλές τιμές: τα εξαρτήματα 2,35 ευρώ, βρύσες 2,30 ευρώ, γρέζι 2,20 ευρώ. Όσον αφορά τους μετασχηματιστές, οι μαγνητικοί αγοράζονται 0,28 λεπτά, ενώ οι μέσης και υψηλής τάσης από 0,20 έως 0,25 λεπτά. Επίσης ζήτηση μεγάλη έχουν και τα καλώδια, με την τιμή τους να φθάνει το ένα ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω για καλώδια μικρής διατομής. Τα μεγάλης διατομής αξίζουν πιο ακριβά: 1,30-1,60 ευρώ το κιλό. Τέλος, το μέταλλο που αναζητούν όλοι είναι ο χαλκός κι αυτό είναι εξηγήσιμο, αφού οι χαλκοσωλήνες από υδραυλικές αποξηλώσεις και ο επικασσιτερωμένος χαλκός αξίζουν μέχρι και τέσσερα ευρώ το κιλό. Ο χαλκός-όχι καμένος-από καλώδια αγγίζει τα 4,20 ευρώ το κιλό και μόλις ανακαλύψατε γιατί γίνονται τόσες κλοπές που αφορούν υλικά από χαλκό.

Πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την ανακύκλωση, οπλιστείτε με ιώβεια υπομονή, μην μπείτε στον πειρασμό να καταστρέψετε ξένη περιουσία και εντοπίστε μόνοι σας (εννοείται) σημεία που μπορείτε να βρείτε σε καλές ποσότητες ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Άρης Νόμπελης