-Ο Ορέστης Μακρής που καθιερώθηκε με το ρεσιτάλ ερμηνείας του ως «Μεθύστακας» στην πραγματικότητα δεν έπινε καθόλου!

-Στην ταινία «Δεσποινίς ετών 39» η «Χρυσάνθη Καραντάρη», που προσπαθεί επίμονα να την παντρέψει ο αδερφός της (Βασίλης Λογοθετίδης), η οποία και είναι η περί ης ο λόγος δεσποινίδα, στην πραγματικότητα ήταν τότε 41 έτους, αφού είχε γεννηθεί το 1913 και η ταινία γυρίστηκε το 1954.

-Στο έργο «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας εμφανίζεται ως 52 ετών. Γεννημένος κι αυτός το 1913, ο… τρελοπενηντάρης κορυφαίος κωμικός μας είναι πραγματικά 54 ετών στην ταινία.

-Η κόπια της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς του αξεπέραστου Αλέκου Σακελλάριου στην ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου» θεωρείται σήμερα χαμένη. Είκοσι χρόνια μετά ο Γιάννης Δαλιανίδης διασκευάζοντας ελαφρώς το σενάριο θα σκηνοθετήσει τον «Γαμπρό από το Λονδίνο», πάλι για τη «Φίνος Φιλμ», με τον Κώστα Βουτσά στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

-Η καταπληκτική ταινία του 1948 «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο έναν χρόνο έπειτα από το ανέβασμα του έργου στο Θέατρο Κοτοπούλη, πάλι με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη.

-Στο φιλμ «Χαμένοι Αγγελοι» του 1948 παίζει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο η Ειρήνη Παππά. Πρωταγωνίστρια όμως είναι η Σμαρούλα Γιούλη, η οποία είχε εμφανιστεί πέντε χρόνια νωρίτερα ως παιδί-θαύμα στο έργο «Φωνή της καρδιάς».

-Η ταινία «Τελευταία αποστολή» του 1949 είναι η πρώτη που συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η λογοκρισία της εποχής παραλίγο να την απαγορεύσει γιατί σύμφωνα με το σενάριο η σύζυγος ενός έλληνα αξιωματικού τον προδίδει και επομένως… θίγονταν τα εθνικά ιδεώδη. Η λύση βρέθηκε όταν η πρωταγωνίστρια «απέκτησε» ουγγρική καταγωγή!  Την ταινία αφιέρωσε ο ιδιοκτήτης της «Φίνος Φιλμ», Φιλοποίμην Φίνος, στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς…

-Στην ταινία «Ο Μεθύστακας» κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Νίκος Ρίζος (Ιανουάριος 1950). Την ίδια μέρα που ξεκίνησε να προβάλλεται βγήκαν σε πρώτη προβολή και οι γνωστοί «Απάχηδες των Αθηνών» του Σακελλαρίδη. Σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν, ο «Μεθύστακας» σάρωσε, κόβοντας περισσότερα από 300.000 εισιτήρια στις 27 εβδομάδες που παιζόταν στην Αθήνα, κατατροπώνοντας τους «Απάχηδες» με το λαμπερό καστ των διάσημων ηθοποιών.

-Στο έργο του 1951 «Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν» εμφανίζεται να τραγουδάει ο Αλέκος Αλεξανδράκης, όμως στην πραγματικότητα τον ντουμπλάρει στο «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου» του Μιχάλη Σουγιούλ ο Φώτης Πολυμέρης. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης η Αννα Καλουτά, στη θέση της οποίας αρχικά είχε προταθεί η Ειρήνη Παππά. Η τελευταία πάντως απογείωσε την καριέρα της στον κινηματογράφο όταν ο Φίνος γύρισε την ταινία «Νεκρή πολιτεία» με εκείνη πρωταγωνίστρια και την έστειλε στις Κάννες.

-Στην ταινία του 1951 «Η Αγνή του λιμανιού» πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Γληνός, όμως για τον ρόλο είχε επιλεγεί ο Αιμίλιος Βεάκης, ο οποίος πέθανε πριν τα γυρίσματα. Αξιοπρόσεκτο και το γεγονός ότι στην εν λόγω ταινία εμφανίζεται να παίζει πιάνο ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις, που είχε γράψει και τη μουσική.

-Στο «Σωφεράκι» του 1952 ο Μανόλης Χιώτης θα τραγουδήσει για πρώτη φορά το κλασικό «Μια ζωή την έχουμε», το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στον Γιώργο Τζαβέλλα να εμπνευστεί την ομώνυμη ταινία με τον Δημήτρη Χορν.

-Η ταινία «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» υπήρξε μια παταγώδης εμπορική αποτυχία. Εν πολλοίς αυτό οφειλόταν και στον αποτυχημένο τίτλο που αντικατέστησε την αρχική πρόταση του Ντίνου Δημόπουλου «Το σπουργιτάκι».

 

Άρης Νόμπελης