-Στην ταινία «Η άγνωστος» του 1955 εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ομιλούσα κινηματογραφική εμφάνιση η Κυβέλη. Στην ίδια ταινία πραγματοποιεί το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 15 ετών η πολυτάλαντη Μάρθα Καραγιάννη…

-Στη γνωστή ταινία του 1956 «Η καφετζού» τραγουδάει Μάνο Χατζηδάκη η Σούλη Σαμπάχ, ενώ η Γεωργία Βασιλειάδου παίζει τον μοναδικό δραματικό της ρόλο.

-Τα περίφημα κανάτια στη «Θεία από το Σικάγο» τα πέταγε ο ίδιος ο Σακελλάριος και παραλίγο ένα απ’ αυτά να… προσγειωθεί στο κεφάλι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ! Ο ρόλος μιας από τις κόρες του Ορέστη Μακρή προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά όταν της προτάθηκε εκείνη απάντησε αφελώς «Δεν είμαι μικρή για τον ρόλο της «Θείας;», κάτι που προκάλεσε την οργή του Φίνου…

-Η συγκλονιστική ταινία του Τζαβέλλα «Μια ζωή την έχουμε» φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστήσει ο Βασίλης Λογοθετίδης, παριστάνοντας έναν κουρασμένο και ηλικιωμένο άνθρωπο που θα ερωτευόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τελικά ο Φίνος, στην προσπάθειά του να ετοιμάσει μια διεθνή παραγωγή, κάλεσε τη βεντέτα του ιταλικού κινηματογράφου Υβόν Σανσόν, ενώ και η αρρώστια του Λογοθετίδη έδωσε τον κύριο ρόλο στον Δημήτρη Χορν, αλλάζοντας τα πλάνα του Τζαβέλλα. Οσο κι αν φαίνεται σήμερα απίστευτο, η ταινία δεν είχε εισπρακτική επιτυχία… Η Θεανώ Ιωαννίδου ντουμπλάριζε την Υβόν Σανσόν.

-Ούτε η αγαπημένη ταινία «Η κυρά μας η μαμή» είχε την εμπορική επιτυχία που οι συντελεστές της περίμεναν…

-Στο έργο «Αστέρω» πρωταγωνίστησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και την ανέδειξε πρώτη σε αριθμό εισιτηρίων! Η Ελένη Βλάχου στην «Καθημερινή» θα ανακηρύξει την πρωταγωνίστρια ως η εθνική μας Αλίκη Βουγιουκλάκη.

-Σε μια άλλη γνωστή ταινία, τον «Ηλία του 16ου», τον κεντρικό ρόλο έπαιξε στο θέατρο ο Λογοθετίδης.

-Η ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» σημείωσε τέτοια επιτυχία που συνέβη κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά κινηματογραφικά χρονικά: Μέσα στο καταχείμωνο άνοιξαν και οι θερινοί κινηματογράφοι και οι θεατές συχνά την παρακολουθούσαν υπό βροχή!!! Ανεπίσημα, υπολογίζεται πως τα πρώτα δέκα χρόνια προβολής της τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια Ελληνες την είδαν ξανά και ξανά!!! Τον πασίγνωστο ρόλο του νεαρού καθηγητή «Φλωρά» επρόκειτο να ερμηνεύσει ο Δημήτρης Χορν, που όμως αρνήθηκε να «δεθεί στο άρμα της Βουγιουκλάκη», όπως απάντησε στον Σακελλάριο που του το πρότεινε…

-Στον «Θησαυρό του μακαρίτη», ταινία του 1959, τραγουδάει η Γεωργία Βασιλειάδου τον «Κυρ Μέντιο», κάτι εύκολο για τη σπουδαία κωμικό μας, αφού ξεκίνησε την καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια.

-Και πάλι ο Χορν προορίζεται να παίξει δίπλα στον Χατζηχρήστο τους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» αλλά η αναβλητικότητά του «δίνει» τον ρόλο στον Ντίνο Ηλιόπουλο. Για πρώτη φορά ο Μίμης Πλέσσας επιμελείται τη μουσική της ταινίας, κάτι που δεν θα αλλάξει μέχρι και το 1977

-Στο «Κλωτσοσκούφι», άλλη μια επιτυχία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, συμπρωταγωνιστής της αρχικά είναι ο Μιχάλης Νικολινάκος. Ομως, ο Φίνος δεν ενθουσιάζεται με το αποτέλεσμα και αποφασίζει να την ξαναγυρίσει με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Τελικά, λόγω θεατρικών υποχρεώσεων του τελευταίου, ο ρόλος καταλήγει στον Αλεξανδράκη που υποδύεται με εξαιρετική επιτυχία τον εφοπλιστή «Βέγγελη».

-Η «Μανταλένα» γυρίστηκε στην Αντίπαρο με τον πληθυσμό του μικρού νησιού να συμμετέχει ενεργά. Η Αντίπαρος ήταν η πατρίδα του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου και λέγεται ότι βασίζεται σε παλιά αληθινή ιστορία. Η «Μανταλένα» έλαβε μέρος το 1961 ως επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

Άρης Νόμπελης