Γ. Μιχαλόπουλος: Αυθεντία στα έργα τέχνης επί… τάπητος

Και όμως το χαλί είναι επένδυση και μάλιστα σίγουρη, όπως ένα έργο τέχνης, ισχυρίζεται ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κινείται με άνεση μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, αντιπροσωπεύοντας τους πελάτες του στις σημαντικότερες δημοπρασίες χαλιών που διοργανώνουν διάσημοι οίκοι.

Ο Μπιλ Γκέιτς, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και μια σειρά από γαλαζοαίματους και ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες σε Ελλάδα και Κύπρο συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί τον χώρο του στην Πλάκα και έχουν αξιοποιήσει τις γνώσεις του. Αφού σπούδασε οικονομικά στον Καναδά και δημοσιογραφία στην Ελλάδα, από ένα τυχαίο γεγονός βρέθηκε στον χώρο του χαλιού και γρήγορα διαπίστωσε πως δεν είχε την ίδια βαρύτητα με το εξωτερικό.

«Οι Ελληνες, ειδικά τότε, δεν ενδιαφέρονταν ούτε για την ποιότητα του χαλιού που θα αγόραζαν ούτε αν ήταν αντίκα. Ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί με μάγεψε από την αρχή. Η αγορά ενός χαλιού προσφέρει συναισθήματα… όπως όταν αποκτάς έναν πίνακα. Έπρεπε όμως να αποκτήσω γνώση και έτσι ταξίδεψα πολύ. Γύρισα όλη την Ασία, ακολούθησα τον δρόμο του μεταξιού και έζησα για εβδομάδες με διάφορες νομαδικές φυλές και κυρίως τη φυλή των Κασκάι. Τώρα όσο κοιτάζω πίσω θεωρώ πως μάλλον είχα άγνοια κινδύνου… Παρακολούθησα τη δημιουργία ενός χαλιού από το άλφα έως το ωμέγα. Και ήταν λες και ακολουθούσα ένα φως…».

Το αρχαιότερο χαλί χρονολογείται στο 5000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1949 από τον αρχαιολόγο Σεργκέι Ρουντέκο σε έναν τάφο στη Σιβηρία. Στις μέρες μας τα χαλιά, ανάλογα με τη χρονολογία δημιουργίας τους, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Από 0 έως 50 θεωρούνται νέα, από 50 ετών έως και 70 ετών παλαιά ή semi – antique, ενώ από 100 ετών και πάνω είναι αντίκα.

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος έχει τη δυνατότητα να χρονολογεί ένα χαλί, να αναγνωρίζει τον τόπο προέλευσης, ακόμα και τη φυλή ή την οικογένεια που το δημιούργησε και στο τέλος να καταλήγει στην τιμή του. Και βέβαια, επειδή μιλάμε για έργα τέχνης, η τιμή τους είναι κάτι το σχετικό:

«Τον περασμένο Ιούνιο, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, ένα χαλί-αντίκα πωλήθηκε σε αγοραστές από τη Μέση Ανατολή έναντι 33.800.000 δολαρίων. Το ίδιο χαλί ο Αμερικανός μεγιστάνας Ουίλιαμ Κλαρκ το είχε παραχωρήσει σε φημισμένη γκαλερί στη Νέα Υόρκη λίγα χρόνια πριν και η τιμή με την οποία ασφαλίστηκε ήταν τότε στα 900.000 δολάρια…

Επίσης, πριν από τρία χρόνια βρισκόμουν σε μια αντικερί στη Στουτγάρδη. Εκεί είδα ένα όμορφο περσικό Κίρμαν του 1700 μ.Χ., του οποίου η αξία δεν ξεπερνούσε τα 25.000 ευρώ. Δύο μήνες μετά πωλήθηκε σε δημοπρασία από τους Christie’s αντί 10.000.000 ευρώ. Αυτό το χαλί όταν ήρθε στην Ευρώπη αγοράστηκε από ντίλερ στα 900 ευρώ… Οπως βλέπετε, η τέχνη δεν έχει τιμή. Τα χαλιά αυτά συνήθως αγοράζονται από συλλέκτες και μουσεία κυρίως στην Αμερική, ενώ τελευταία έχουν μπει δυναμικά στον χώρο Ρώσοι και Σαουδάραβες».

Η προέλευση

Διάσημοι ζωγράφοι φιλοτέχνησαν πολλά από τα σχέδια και μοτίβα των χαλιών-αντίκα, τα οποία στη συνέχεια οι τεχνίτες και υφαντουργοί μετέτρεπαν σε αληθινά έργα τέχνης. «Τα περισσότερα χαλιά περασμένων αιώνων προέρχονται από τις περιοχές της Ασίας (και από χώρες όπως Περσία, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν κλπ.), τα λεγόμενα καυκασιανά, ενώ από την Ευρώπη τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα υφαντικής είναι τα γνωστά Ομπουσόν και Σαβονερί (χαλιά τοίχου ή αλλιώς ταπισερί) που χρονολογούνται μεταξύ 1500 και 1600 μ.Χ. Σημαντικό ρόλο επίσης για την ποιότητα του χαλιού έχει το νήμα του».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, όσοι περισσότεροι είναι οι κόμποι τόσο πιο ποιοτική θεωρείται η ύφανση του χαλιού. Σημαντικό ρόλο για την εξακρίβωση της αυθεντικότητας παίζει και η συμμετρία. Γι’ αυτό όταν διπλώνεται ένα χαλί στα δύο, οι πλευρές των μοτίβων πρέπει να συμπίπτουν απόλυτα.

«Τα σχέδια στα χαλιά που προέρχονται από την Ασία συνδέονται κυρίως με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ετσι, συναντάμε συνήθως γεωμετρικά σχέδια ή φυτικό διάκοσμο. Από την άλλη, στα Ομπουσόν και τα Σαβονερί από τη Γαλλία τα σχέδια είναι είτε σκηνές από την καθημερινή ζωή, είτε φλοράλ μοτίβα, είτε αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο συνδυασμός των χρωμάτων. Προσωπικά προτιμώ τα έντονα χρώματα και λατρεύω κάθε απόχρωση του κόκκινου. Το χαλί έχει γλώσσα, είναι ζωντανός οργανισμός. Παραφράζοντας τα λόγια του Κοέλιο στον -Αλχημιστή- θα έλεγα ότι -πρέπει σε κάθε χαλί να ψάχνεις να βρεις το σημάδι του δημιουργού-. Τέλος είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αξία του μεγαλώνει όσο το πατάμε, ενώ μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ένα καλό χαλί στον δρόμο σε παζάρι, αλλά και στην πιο ακριβή αντικερί στο Παρίσι. Και αυτό από μόνο του έχει μια μεγάλη γοητεία…».

 

Πηγή: https://www.ethnos.gr/