17 Ιουνίου 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας καταφθάνει στη Νέα Υόρκη

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου του 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας κατέφθασε στη Νέα Υόρκη, πάνω στην γαλλική φρεγάτα “Isere”. Χρειάστηκαν 214 κιβώτια για να μεταφερθεί το τεράστιο αξιοθέατο που σήμερα θεωρείται το σήμα κατατεθέν της μεγαλούπολης των ΗΠΑ. 200.000 άτομα βοήθησαν στην μεταφορά του συγκεκριμένου δώρου από την Γαλλία, ενώ 200 πλοία συνέλαβαν στο να τραβήξουν την τεράστια φρεγάτα προς το λιμάνι.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συναρμολογήθηκε για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την Αμερικανική Επανάσταση. Το άγαλμα είναι στραμμένο ανατολικά ώστε να χαιρετάει τα εισερχόμενα πλοία, αλλά και για να κοιτάει προς την γενέτηρά του την Γαλλία. Τα εγκαίνια του αξιοθέατου, έγιναν από τον πρόεδρο GroverCleveland στις 28 Οκτωβρίου του 1886 προτού δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες το επισκεφτούν.

Σχεδιάστηκε από τους μηχανικούς Eugene-Emmanuel, Viollet-le-Duc και Alexandre-GustaveEiffel (μηχανικός του Πύργου του Άιφελ), και είναι συναρμολογημένο μέσα σε ένα πλαίσιο χάλυβα. Για να μεταφερθεί μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, το 92,2 μέτρα  σε ύψος άγαλμα, διασπάστηκε σε 350 κομμάτια.

Το βάθρο στο οποίο στέκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας χτίστηκε από τον αμερικανικό λαό μέσω χρημάτων που μαζεύτηκαν από διάφορες δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και δωρεές ιδιωτών.

Εξ αρχής το άγαλμα είχε ως ονομασία «Η Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο», και είχε προσχεδιαστεί από τον Γάλλο γλύπτη Frederic-AugusteBartholdi, ο οποίος είχε σκεφτεί μια ντυμένη γυναικεία φιγούρα που αντιπροσώπευε την Libertas, τη ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας. Το ανυψωμένο της χέρι κρατά ένα δαύλο.

Το 1924 ο πρόεδρος Calvin Coolidge το μετέτρεψε σε εθνικό μνημείο και τη δεκαετία του 1980 έγινε μαζική αποκατάσταση του αγάλματος.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το μνημείο έκλεισε για λόγους ασφαλείας. Το βάθρο του, ξαναέγινε διαθέσιμο για το κοινό το 2004 και ολόκληρο το άγαλμα το 2009. Έκλεισε για άλλον ένα χρόνο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου του 2012, έτσι ώστε να προστεθεί μια δεύτερη σκάλα κινδύνου και κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, μια μέρα αφού το «Νησί της Ελευθερίας» ξανάνοιξε (το οποίο τώρα λέγεται “Bedloe’sIsland), χτυπήθηκε από τον ισχυρό τυφώνα Σάντι, αναγκάζοντας το να κλείσει για άλλη μια φορά.

Το μνημείο ξανάνοιξε στις 4 Ιουλίου του 2013.