Οι αγορές από το ίντερνετ κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο. Αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του. Τα καλά είναι η πρακτικότητα και το μέγεθος της αγοράς που δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια, μια ευρύτερη αγορά με απεριόριστες δυνατότητες και ποικιλία. Η άλλη όψη είναι πως είναι θλιβερό ακόμα και τα ψώνια να τα κάνουμε καθισμένοι. Όλα όμως είναι θέμα μέτρου. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το πλεονέκτημα του να έχουμε πρόσβαση σε κάτι στην άλλη άκρη του κόσμου που δεν υπάρχει στην τοπική μας αγορά.

Το ebay λοιπόν είναι από τους πρωτοπόρους που υλοποίησαν αυτήν την ιδέα και ένωσαν αγοραστές και πωλητές σε όλες τι άκρες του κόσμου. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή του είναι www.ebay.com ή www.ebay.gr για την ελληνική σελίδα. Οι περισσότεροι θα το έχετε ακούσει, η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά και εκατομμύρια χρήστες, εκεί που μπορείς να βρεις κυριολεκτικά σχεδόν τα πάντα. Τα προϊόντα που διαθέτει είναι όλων των ειδών, ρούχα, βιβλία, ειδικές στολές, αυτοκίνητα, διακοσμητικά, παιχνίδια και βασικά ότι μπορεί να διαθέσει η αγορά. Κι αυτό γιατί βασίζεται στους χρήστες. Κάθε χρήστης μπορεί να είναι αγοραστής ή πωλητής και μπορεί να έχει το δικό του μαγαζί (shop) όπου εκθέτει τα προϊόντα του.

Ας πούμε ότι είστε αγοραστής και υπάρχει κάτι που σας ενδιαφέρει. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέχετε. Το ebay παίρνει μέτρα για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία των πωλητών. Το πρώτο από αυτά είναι η κριτική των αγοραστών αφού παραλάβουν το προϊόν. Μετά από πολλές κριτικές ο πωλητής θα έχει ένα ποσοστό που θα εκφράζει την ικανοποίηση των πελατών του. Μπορείτε σε κάθε πωλητή να δείτε αναλυτικά τα σχόλια και τις κριτικές που άφησαν οι προηγούμενοι αγοραστές. Ένα ποσοστό υπολογίζεται με άριστα το 100% για τη δημοτικότητα ενός πωλητή. Θα σας συμβούλευα να κοιτάτε πάντα αυτό το ποσοστό να είναι πάνω από 96% (με μεγάλος πλήθος κριτικών) για να κάνετε μια αγορά. Με εκατοντάδες κριτικές θα έλεγα πως αυτό σας εξασφαλίζει την αξιοπιστία σε περίπτωση που θέλετε να είστε εξτρα προσεκτικοί. Το ebay δίνει τον τίτλο top-seller σε πολύ δημοφιλείς πωλητές.

Ακόμα και αν όμως πάει κάτι στραβά με τη συναλλαγή σας υπάρχει το κέντρο υπεράσπισης καταναλωτών του ebay που ελέγχει προσεκτικά τι έχει συμφωνηθεί. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο να πέσετε σε απατεώνα στο ebay με όλα αυτά τα μέτρα που προανέφερα και αν είστε προσεκτικοί. Εξάλλου για τους περισσότερους πωλητές ακόμα και μία κακή κριτική είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το ποσοστό τους που θέλουν να κρατήσουν σε άριστα επίπεδα και θα έκαναν τα πάντα για να την αποφύγουν.

Τα είδη της αγοράς είναι δύο: η απλή αγορά (bye it now) και οι δημοπρασίες (auction). Στις δημοπρασίες αυτός που καταθέτει το μεγαλύτερο ποσό εντός ενός χρονικού ορίου κερδίζει το αντικείμενο και είναι ένας καλός τρόπος να βρείτε αντικείμενα σε χαμηλές τιμές ή ακόμα και να πουλήσετε οι ίδιοι αντικείμενα καινούρια ή μεταχειρισμένα. Αυτό που θα πρέπει να ελέγχετε πάντα είναι αν ο χρήστης στέλνει προϊόντα στη χώρα σας και πόσα είναι τα μεταφορικά έξοδα. Τα παραπάνω ποικίλουν ανάλογα με τον πωλητή.

Ο τρόπος πληρωμής γίνεται σχεδόν πάντα με paypal, που είναι ο πιο δημοφιλής και ασφαλής τρόπος πληρωμής στο ιντερνετ, για τον οποίο θα σας μιλήσω μια άλλη φορά. Εφόσον δεσμευτείτε να αγοράσετε ένα αντικείμενο και το έχετε κατοχυρώσει έχετε ένα όριο ημερών που μπορείτε να κάνετε την πληρωμή. Ακόμα και σαν αγοραστές αξιολογήστε από τους πωλητές, συνήθως θετικά εφόσον κάνετε την πληρωμή.

Αυτό είναι λοιπόν το μεγαλύτερο διεθνές e-shop του ιστού, όπου μπορείτε να βρείτε τα πιο απίστευτα πράγματα. Περιπλανηθείτε, αλλά με μέτρο, ε!

 

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ