Ενα πρόσφατο επεισόδιο από τον «Τροχό της Τύχης» που προβάλλεται από το Star, ήταν η αφορμή για το σημερινό κείμενο. Η παίκτρια έπρεπε να εκφωνήσει τον γρίφο, σύμφωνα με τα γράμματα που είχαν ήδη αποκαλυφθεί, ώστε να κερδίσει το ποσό των ευρώ που είχε μαζέψει. Ο παρουσιαστής κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν άκουσε την παίκτρια να λέει με απόλυτη σιγουριά: «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη… Βούλα». Για καλή της τύχη, η παίκτρια διέθετε και «δεύτερη ευκαιρία», ώστε μπορούσε να διορθώσει το λάθος της. Με σιγουριά ανακοίνωσε: «Γραφεία Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βούλα». Στη συνέχεια κλήθηκε η επόμενη νεαρά παίκτρια να δοκιμάσει τις γνώσεις της, η οποία ανακοίνωσε: «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στα Βούλα»! Τέλος, ο τρίτος παίκτης εκφώνησε τον γρίφο σωστά.

Δέχομαι ότι στα κρίσιμα δευτερόλεπτα μπορεί κάποιος να κάνει κάποιο λάθος, αλλά η ιστορία με τρεις προσπάθειες ακυρώνει και αυτό το ελαφρυντικό. Το επεισόδιο τεκμηριώνει κάτι που δυστυχώς εμείς οι παλαιοί γνωρίζουμε, αλλά που φοβόμαστε να το παραδεχτούμε σαν χώρα. Εδώ και αρκετά χρόνια τα περισσότερα νέα παιδιά βγαίνουν από τα σχολεία τους εντελώς αμόρφωτα. Κυριολεκτικά, «ξύλα απελέκητα». Αν δείτε ένα τυχαίο επεισόδιο σε οποιοδήποτε παιχνίδι γνώσεων, θα διαπιστώσετε ότι η παραπάνω περίπτωση δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό μου είναι δύσκολο να αποφύγω τον πειρασμό να σας υπενθυμίσω ότι οι δύο αυτές κυρίες ψηφίζουν και εν πολλοίς καθορίζουν τη ζωή του τόπου. Προς Θεού, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ψηφίζουν, αλλά να μας κάνουν να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να τις εκπαιδεύσουμε σωστά. Ο πρόεδρος John F. Kennedy το διατύπωσε πολύ ξεκάθαρα: «The ignorance of one voter in a democracy, impairs the security of all». «Η άγνοια ενός ψηφοφόρου στη Δημοκρατία, βλάπτει την ασφάλεια όλων».

Ανδρέας Δρυμιώτης
Πηγή: Καθημερινή