Η «Ακαδημία του Αρχιμήδη» στο Μαϊάμι είναι ένα δημόσιο σχολείο που στοχεύει να μυήσει τα νεαρά μυαλά στην τέχνη της σκέψης μέσω της διδασκαλίας των Μαθηματικών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Φιλοσοφίας.

Εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.140 πολυπολιτισμικούς, πολύγλωσσους μαθητές, τα Σχολεία «Αρχιμήδης» κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων με την υψηλότερη απόδοση στην κομητεία, την πολιτεία της Φλόριντα και το έθνος.

Πρόσφατα, η Washington Post κατέταξε το σχολείο στο νούμερο 30 μεταξύ 22.000 σχολείων σε εθνικό επίπεδο. Εχει λάβει πολλά βραβεία σε ακαδημαϊκούς και αθλητικούς διαγωνισμούς όλα αυτά τα χρόνια.

«Το 97 τοις εκατό των αποφοίτων του κερδίζουν είσοδο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ», λέει ο διευθυντής του «Αρχιμήδειου Ανώτερου Ωδείου» Δημήτριος Δημόπουλος.

Η αποστολή των σχολείων είναι «να μυήσει το νεαρό μυαλό στην τέχνη της σκέψης» μέσω της διδασκαλίας των Μαθηματικών και της Ελληνικής Γλώσσας.

«Το πράγμα που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι έχω μαθητές από όλον τον κόσμο. Τους ρωτώ στα ελληνικά, απαντούν στα ελληνικά », σημειώνει ο Δημήτρης Τυμπίλης που διδάσκει μαθηματικά και δράμα.

Μόνο περίπου το 5% των μαθητών έχουν ελληνική κληρονομιά. Τα υπόλοιπα έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων Λατίνων, Ανατολικών Ασιατών και Αφρικανών.

Εκτός από την ενδυνάμωση της αυτοπειθαρχίας στους μαθητές, το σχολείο απαιτεί από αυτούς να παρακολουθούν μαθήματα 2 ½ ώρες την ημέρα στα ελληνικά – όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και άλλα μαθήματα, και είναι θαύμα να βλέπουμε μαθητές όχι από ελληνοαμερικάνικα νοικοκυριά να μιλούν στα ελληνικά στους διαδρόμους και τις αίθουσες και έρχονται στο σχολείο τα Σάββατα για να συμμετάσχουν σε εργασίες, ένα πρότυπο για τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

«Σε αυτό το σχολείο σχεδόν νιώθω ότι είμαι λίγο Ελληνίδα μόνη μου», λέει η φοιτήτρια Karen Laurent.

Η «Ακαδημία του Αρχιμήδη» ιδρύθηκε από μια επιτροπή διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών, κατοίκων του Μαϊάμι την άνοιξη του 2002. Τον Αύγουστο του 2005, η «Ακαδημία του Aρχιμήδη» άνοιξε το γυμνάσιό της με το όνομα «Archimedean Middle Conservatory» με 60 μαθητές βαθμού 6. Τον Αύγουστο του 2008, η «Archimedean Academy» άνοιξε το γυμνάσιο της με το όνομα «Archimedean Upper Conservatory» με βαθμό 9 και περίπου 60 μαθητές.

Το διδακτικό προσωπικό είναι περήφανο για το ιστορικό του ακαδημαϊκού επιτεύγματος και τον ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο στη διατήρηση ζωντανών ελληνικών πολιτισμών και κληρονομιών.

Επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη να αναπαραχθεί αυτό το επιτυχημένο μοντέλο σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα ήταν μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τους Ελληνοαμερικανούς και την ελληνική διασπορά αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», καταλήγει ο διευθυντής Δημόπουλος.