Η περίπτωση της Πτήσης 93, του τέταρτου αεροσκάφους που έπεσε στα χέρια των αεροπειρατών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εξελίχθηκε σε σύγχρονο μύθο. Οι επιβάτες της Πτήσης 93 βρέθηκαν σε διαφορετική κατάσταση συγκριτικά με εκείνους των άλλων τριών αεροπλάνων, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να τα μετατρέψουν σε ιπτάμενες βόμβες. Αντιθέτως, εκείνοι χάρη στα κινητά τους τηλέφωνα, μπορούσαν να λάβουν και να διαδώσουν πληροφορίες σε όλο το αεροσκάφος, κι έτσι όλοι οι επιβάτες της Πτήσεις 93 είχαν επίγνωση του τραγικού τους πεπρωμένου. Το αεροπλάνο τους πετούσε στην περιοχή της Ουάσινγκτον, άρα πήγαιναν κατ’ ευθείαν στον Λευκό Οίκο, οπότε ο θάνατός τους ήταν δεδομένος Από απεγνωσμένες όμως κλήσεις των επιβατών σε αγαπημένα τους πρόσωπα φαίνεται πως οι επιβάτες θέλησαν να αντεπιτεθούν, με τη φράση ενός απ’ αυτούς, του Τοντ Μπίμερ : «Ας το κάνουμε».

Και ύστερα έπεσε σιωπή. Ο,τι άλλο γνωρίζουμε για την Πτήση 93 είναι ότι το Boeing 757 συνετρίβη σε αγροτική περιοχή τής Πενσυλβάνια. Η γενικά παραδεκτή ιστορία είναι πως οι επιβάτες επιτέθηκαν για να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές, και την ώρα της μεταξύ τους σύγκρουσης, το αεροπλάνο ακολούθησε μια τρελή πορεία, μέχρι να συντριβεί στο έδαφος.

Οι επιβάτες της Πτήσης 93 έχουν αναγνωρισθεί ως αμερικανοί ήρωες που θυσιάστηκαν σώζοντας πολλές περισσότερες ζωές.

Η συντριβή της Πτήσης 93 έχει εξηγηθεί με δύο αντικρουόμενες θεωρίες: Η πρώτη υποστηρίζει ότι ενόσω το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα, σημειώθηκε μια έκρηξη. Η υπόθεση ενισχύεται από το γεγονός ότι στην ύστατη τηλεφωνική του κλήση, ένας επιβάτης φώναξε έντρομος, ότι ο αεροπειρατής κρατούσε βόμβα. Η δεύτερη άποψη ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη με εντολή της Κυβέρνησης, θεωρία που φυσικά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ενας ομοσπονδιακός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δημοσιοποίησε στο Νιου Χαμσάιρ, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα, ότι υπήρχε πράγματι ένα F-16 επιφορτισμένο με τη στενή παρακολούθηση του κατειλημμένου αεροσκάφους της United. Επίσης ελάχιστα λεπτά πριν από τη συντριβή, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε ότι δύο μαχητικά F-16 παρακολουθούσαν στενά την Πτήση 93.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, γνωστοποίησε επισήμως ότι ο πρόεδρος Μπους είχε εξουσιοδοτήσει τους πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας να καταρρίψουν οποιοδήποτε εμπορικό αεροσκάφος ελεγχόταν από αεροπειρατές. Η συγκεκριμένη δήλωση ασφαλώς ενισχύει την άποψη ότι τα F-16 απογειώθηκαν από την Ουάσινγκτον με εντολή να «προστατέψουν τον Λευκό Οίκο με οποιοδήποτε κόστος».

Θα περίμενε κανείς ότι η εικόνα της συντριβής θα προσέφερε μια ξεκάθαρη ένδειξη σχετικά με το εάν το αεροσκάφος της United χτυπήθηκε από πύραυλο στον αέρα ή τελικά προσέκρουσε στο έδαφος. Κι όμως η πραγματική αντιπαράθεση ξεκινά από το σημείο αυτό και μετά : Οι συνωμοσιολόγοι μοιάζουν πεπεισμένοι ότι τα δεδομένα μαρτυρούν πως το αεροπλάνο έπεσε εξαιτίας πρόσκρουσης που πραγματοποιήθηκε στον αέρα. Βασικό στοιχείο του ισχυρισμού τους αποτελεί η εξαιρετικά εκτεταμένη διασκόρπιση των συντριμμιών, καθώς θραύσματα από τα φώτα του αεροπλάνου, αλλά και κομμάτια από επιστολές εντοπίστηκαν μέχρι και 12 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πτώσης. Το αεροπλάνο διαλύθηκε σε κομμάτια μικρότερα από πέντε εκατοστά, ενώ περίπου 500 μέτρα από το μοιραίο σημείο εντοπίστηκε το τμήμα ενός από τους κινητήρες, που από μόνο του ζύγιζε γύρω στον ένα τόνο. Ανάλογα κομμάτια εντοπίστηκαν σε αποστάσεις μέχρι και πάνω από 3 χιλιόμετρα, κοντά στη μικρή πόλη Ιντιαν Λέικ. Επιπλέον όλων αυτών τα συντρίμμια δεν είχαν διασκορπιστεί ομοιόμορφα στα διάφορα σημεία της λογικής εμβέλειας της πρόσκρουσης, αλλά βρέθηκαν κυρίως ομαδοποιημένα σε δύο ξεχωριστές συστάδες. Σύμφωνα με όσους πιστεύουν στις συνωμοσίες, αυτό καταδεικνύει ότι ένα μέρος από τα συντρίμμια εκτοξεύτηκε ύστερα από μια αρχική έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στον αέρα.

(Πηγή: Θεωρίες Συνωμοσίας, συγγρ. Ch. Greig, Εκδ. Πεδίον)