Πλησιάζοντας οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώνεται η αγωνία όχι μονάχα στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη για την τελική έκβαση της μητέρας των μαχών μεταξύ του τωρινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ξεκάθαρο αλλά όχι μη αναστρέψιμο προβάδισμα στον Μπάιντεν, αρκετοί προβλέπουν ένα οριακό θρίλερ την εκλογική βραδιά. Εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία των εκλογών του 2016 αλλά και της εκλογικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, τα οποία πιστεύουμε πως θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα πού ακριβώς έχουν ρίξει τα επιτελεία των δύο παραδοσιακών μονομάχων το ενδιαφέρον τους και το βάρος των προσπαθειών τους.

1)   Για να είσαι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ πρέπει να έχεις γεννηθεί στην Αμερική, να διαμένεις στη χώρα για 14 χρόνια ή περισσότερα και να είσαι 35 ετών ή μεγαλύτερος.

2)   Οι Αμερικανοί πολίτες δεν ψηφίζουν απευθείας για πρόεδρο αλλά αναδεικνύουν ένα εκλεκτορικό σώμα 538 αντιπροσώπων, το οποίο και παίρνει την τελική απόφαση. Ετσι, όποιος συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες θεωρείται νικητής των εκλογών με έπαθλο την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

3)   Δεν είναι απαραίτητο όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων στην επικράτεια ότι θα κερδίσει τις εκλογές κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην εκλογική αναμέτρηση του 2016, οπότε η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το 48% των ψήφων και ο Τραμπ το 45,9%, αλλά ο δεύτερος αναδείχθηκε νικητής παρά το γεγονός πως βρέθηκε να υπολείπεται της αντιπάλου του κατά περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους. Αυτό το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στην αμερικανική ιστορία άλλες τέσσερις φορές-πιο πρόσφατα το 2000 όταν ο Μπους έχασε με μισή ποσοστιαία μονάδα από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Αλ Γκορ αλλά εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο παρελθόν για να εντοπίσουμε αντίστοιχα φαινόμενα (1824, 1876, 1888).

4)   Τελικά ο Τραμπ εξασφάλισε 306 εκλέκτορες έναντι 232 της Κλίντον και επικράτησε σχετικά άνετα. Θεωρείται πως οι ψηφοφόροι στην πολιτεία τής Φλόριντα έκριναν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η νίκη των Ρεπουμπλικάνων τούς απέφερε 29 εκλέκτορες (ο πρώτος σε ψήφους λαμβάνει το σύνολο των εκλεκτόρων με την εξαίρεση δύο πολιτειών: του Μέιν και της Νεμπράσκα).

5)   Στην ψηφοφορία των εκλεκτόρων ο Τραμπ κατέγραψε δύο απώλειες και η Κλίντον πέντε. Αυτοί οι επτά ψήφισαν για άλλον υποψήφιο και ο συσχετισμός διαμορφώθηκε σε 304 για τον νυν πρόεδρο και 227 για την Κλίντον.

6)   Καθοριστικές για την επικράτηση Τραμπ υπήρξαν οι νίκες του σε πολιτείες-βαρόμετρα όπως η Αϊόβα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

7)   Σε προπύργια των Ρεπουμπλικανών αναδείχθηκαν πολιτείες που ξεπέρασαν ή άγγιξαν το 60%, όπως η Αλαμπάμα (62%), το Αρκάνσας (61%), το Κεντάκι (62,5%), η Βόρεια Ντακότα (63%), η Οκλαχόμα (65%), η Νότια Ντακότα (61,5%), το Τεννεσί (60,7%), το Γουαϊόμινγκ (68,2%), η Δυτική Βιρτζίνια (67,9%), το Αϊντάχο (59,2%), η Νεμπράσκα (58,7%), η Λουιζιάνα (58,1%), το Μισισίπι (57,9%). Αντιστοίχως οι Δημοκρατικοί σάρωσαν σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια (61,5%), η Χαβάη (62,2%), το Μέριλαντ (60,3%), η Μασαχουσέτη (60%), η Νέα Υόρκη (59%), το Βερμόντ (56,7%) και φυσικά το D.C. (90,9%).

Ακολουθεί χάρτης της Αμερικής στον οποίον απεικονίζονται με κόκκινο οι πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ και με μπλε εκεί που επικράτησε η Κλίντον.

 

Αρης Νόμπελης