Υπάρχουν ανιχνευτές κενών στο έδαφος;

Το κενό δεν εκπέμπει σήματα όπως τα μέταλλα, έτσι δεν μπορεί να υπάρχει «ανιχνευτής κενού». Πρόσφατα 2 Τούρκοι κατασκευαστές διαφημίζουν ανιχνευτή μετάλλων με δυνατότητα εντοπισμού κενού. Αυτό δεν είναι εφικτό, και αν πράγματι γινόταν, θα το είχαν ίδη κάνει οι μεγάλοι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι κατασκευαστές πρώτοι. Ο οικονομικότερος και πλέον αξιόπιστος τρόπος να ανιχνευθεί κενό είναι με γεωφυσικούς ανιχνευτές που ερευνούν με γειώσεις όπως το Geo Examiner και το Pro-Accumaster.

Υπάρχει ανιχνευτής μετάλλων που να εντοπίζει μόνο χρυσό και κανένα άλλο μέταλλο;

Οι ανιχνευτές μετάλλων προσφέρουν διαχωρισμό, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απορρίψουν άχρηστα μέταλλα, όπως πχ. σίδηρο, ώστε να μην χτυπάνε σε αυτά. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν και άλλες πληροφορίες ηχητικά και οπτικά για το μέγεθος και είδος του στόχου. Ο χρυσός ανάλογα το μέγεθος και τα καράτια του, θα δίνει πάντα καλές ενδείξεις, γιατί έχει καλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Δεν είναι όμως δυνατό να ανιχνεύουμε μόνο χρυσό, καθώς συμβαίνει διαφορετικά μεταλλικά αντικείμενα να έχουν την ίδια ηλεκτρική αγωγιμότητα, μπορούμε όμως να απορρίψουμε πολλά άχρηστα αντικείμενα, ώστε να μην τα εντοπίζει ο ανιχνευτής.

Πρόσφατα είδαμε 2 Τούρκους κατασκευαστές να διαφημίζουν ότι οι ανιχνευτές τους διαχωρίζουν με ακρίβεια το χρυσό. Όμως από τη διαφήμιση στη πράξη, το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι είδαν «χρυσό» στην οθόνη, έσκαψαν και έβγαλαν τενεκεδάκια κόκα-κόλα, και οτιδήποτε μη σιδηρούχο μέταλλο. Ένας σοβαρός κατασκευαστής δεν θα ισχυριζόταν ποτέ ότι ο ανιχνευτής του εντοπίζει μόνο χρυσό.

Υπάρχει «κάμερα» που βλέπει μέσα στο έδαφος;

Μία κάμερα δεν εκπέμπει σήματα όπως ο ανιχνευτής, έχει φακούς που «συλλέγουν» θερμότητα και τη μετατρέπουν σε εικόνα. Αυτές οι … παρεξηγημένες κάμερες, είναι κιάλια θερμικής απεικόνισης, που έχουν άλλες εφαρμογές, όπως νυχτερινή επίβλεψη χώρων και εντοπισμό ανθρώπων ή ζώων στην ύπαιθρο κτλ. Ο λόγος που οι κάμερες δεν αποδίδουν στην έρευνα θησαυρών είναι η έλλειψη βάθους καθώς ανταποκρίνονται σε επιφανειακές αλλαγές θερμοκρασίας ( ο ήλιος δεν μπορεί να ζεστάνει το υπέδαφος, έτσι τα βαθιά θαμμένα μέταλλα δεν εντοπίζονται καθώς δεν έχουν αλλαγή θερμοκρασίας ). Επίσης δεν περνούν εμπόδια όπως θάμνους ή κορμούς δένδρων. Σε υγρό έδαφος δεν λειτουργούν.

Τα παλμικά μηχανήματα είναι τα βαθύτερα;

Αυτός ο μύθος είναι δικαιολογημένος κατά το ήμισυ. Οι παλμικοί ανιχνευτές είναι καλοί για έρευνα μεγάλων αντικειμένων. Για ανίχνευση ενός νομίσματος ή άλλων μικρών αντικειμένων οι ανιχνευτές VLF είναι πολύ καλύτεροι από τα παλμικά, καθώς παρέχουν και απόρριψη άχρηστων μετάλλων – σιδήρου. Οι πλειοψηφία των παλμικών ανιχνευτών στην αγορά βασίζονται σε κάποια απλοϊκά σχέδια ανιχνευτών της δεκαετίας του ’80, Superscan, Goldscan, Delta, τα οποία βρίσκονται ελεύθερα στο internet, έτσι τα εκμεταλλεύτηκαν βούλγαροι, τούρκοι και έλληνες «κατασκευαστές», τα αντέγραψαν κάνοντας μικρές παραλλαγές. Στην έρευνα αυτοί οι ανιχνευτές φωνάζουν όταν πλησιάζουν στο χώμα, χτυπάνε μεταλλικές πέτρες και αδυνατούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα μέσα ή πίσω από κεραμικά, καθώς δεν έχουν σύστημα απόρριψης εδαφικών παρεμβολών.

Επίσης αυτοί οι “φιαχτοί” παλμικοί ανιχνευτές ναι μεν μπορεί να έχουν καλό βάθος εντοπισμού για σίδερο ή τσίγκο που είναι εύκολοι στόχοι, αλλά τα ευγενή μέταλλα, πχ, χαλκό, αλουμίνιο ή χρυσό τα ανιχνεύουν σε μικρό βάθος ή και καθόλου.

Η Lorenz είναι ο μόνη εταιρία που έχει κάνει εξ’ ολοκλήρου την έρευνα και το σχεδιασμό χωρίς να αντιγράψει άλλους. Έτσι ο ανιχνευτής αναγνωρίζει τη μεταλλικότητα του εδάφους και διαπερνά κεραμικά και ηφαιστειακές πέτρες. Το να είναι ο ανιχνευτής παλμικός δεν μας εγγυάται τίποτα. Η ισχύ του παλμού παίζει ρόλο για το βάθος έρευνας. Έχουμε δει παλμικά μηχανήματα με 1,5 έως 24 βολτ. Τα Lorenz εκπέμπουν 500 – 600 volt παλμού και για αυτό η απόδοση βάθους τους είναι ασύγκριτη. Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει τραβήξει ένα παλμικό μηχάνημα από Αυστραλία. Καθώς έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί για έρευνα ψηγμάτων χρυσού ( σε Αυστραλία και ΗΠΑ υπάρχει πολύς φυσικός χρυσός ), έτσι αποδεικνύεται κακή αγορά στην Ελλάδα γιατί ανταποκρίνεται σε μεταλλεύματα και δεν παρέχει κανένα διαχωρισμό μετάλλων. Εκτός αυτού η έλλειψη κεφαλής πλαισίου περιορίζει σημαντικά το βάθος έρευνας.

Αναβαθμίζονται οι ανιχνευτές από «ειδικούς» ή καταστήματα ; Υπάρχουν «επαγγελματικά» και «απλά» μοντέλα του ιδίου ανιχνευτή;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων είναι όπως και οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Οι δυνατότητες τους μεταβάλλονται από τον οποιοδήποτε μέσα από τις επιλογές και τα μενού τους. Κανένας «ειδικός» επί αμοιβή δεν μπορεί να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του ανιχνευτή πέραν των απλών ρυθμίσεων που μπορούμε να κάνουμε όλοι.

Ορισμένοι «πωλητές» διαφημίζουν ότι παρέχουν επαγγελματικές εκδόσεις ενός μοντέλου της αγοράς, ή δυνατότητα αναβάθμισης ενός μοντέλου έτσι ώστε να κάνει…θαύματα σε βάθος και διαχωρισμό μετάλλων. Αρκετές φορές το κόστος για αυτή την… «αναβάθμιση» φθάνεικαι το κόστος αγοράς του ίδιου του ανιχνευτή. Η εργασία του «ειδικού» είναι να αυξήσει την ευαισθησία του ανιχνευτή από το μενού, σε ένα πρόγραμμα έρευνας μεγαλύτερου βάθους από τα εργοστασιακά του ανιχνευτή.

Τι σημαίνει ανιχνευτές μετάλλων με «κίνηση» και «χωρίς κίνηση»;

Αυτοί είναι όροι που περιγράφουν το πώς λειτουργεί ένας ανιχνευτής μετάλλων. Πολύ απλά, ο δίσκος σε ένα ανιχνευτή με «κίνηση» πρέπει να κινείται συνεχώς περα-δώθε επάνω από ένα μεταλλικό αντικείμενα για να το ανιχνεύει. Σε ένα ανιχνευτή «χωρίς κίνηση» αντίθετα, ο δίσκος μπορεί να κινείται αργά, ή και να μείνει ακίνητος επάνω από το αντικείμενο, και ο ανιχνευτής θα συνεχίζει να το ανιχνεύει. Φανταστείτε ότι έχετε ένα αυτοκίνητο με αυτόματες ή χειροκίνητες ταχύτητες. Η λειτουργία με κίνηση είναι αυτόματη, ενώ η λειτουργία χωρίς κίνηση θέλει ρύθμιση τακτικά, ώστε να ακούγεται ένας σταθερός χαμηλός ήχος από το μεγάφωνο, ο οποίος αυξάνεται όσο πλησιάζουμε σε κάποιο αντικείμενο. Οι ανιχνευτές αυτού του τύπου είναι καλοί για επικέντρωση, και έρευνα σε στενούς χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για κίνηση. Το βάθος έρευνας είναι καλό ειδικά για έρευνα μεγάλων αντικειμένων, όμως ο χειριστής πρέπει να ρυθμίζει το μηχάνημα τακτικά. Για χειριστές αρχάριους, οι ανιχνευτές με κίνηση θα προσφέρουν καλύτερη απόδοση, ειδικά όταν ερευνούμε για μικρά αντικείμενα πχ. νομίσματα, καθώς ρυθμίζονται αυτόματα, είναι εύκολοι και δεν υπάρχουν περιθώρια για σφάλμα από το χειριστή ειδικά σε περιοχές με μετάλλευμα.

Πόσο βαθιά θα ανιχνεύει;

-Όσο μεγαλύτερο το μεταλλικό αντικείμενο, σε επιφάνεια και μάζα, τόσο βαθύτερα θα ανιχνεύεται.

-Επίσης ο χρόνος που έχει μείνει ένα αντικείμενο στο έδαφος ώστε να οξειδωθεί, το σχήμα του και το πώς στέκεται στο έδαφος βοηθούν. Κυκλικά αντικείμενα, που είναι παράλληλα στο έδαφος έχουν το καλύτερο βάθος. Ένα νόμισμα μπορεί να ανιχνευθεί 20 – 60 εκ, και μεγάλα αντικείμενα 1 – 5 μ., ανάλογα το μοντέλο ανιχνευτή.

Οι ανιχνευτές μετάλλων σας, είναι δύσκολοι στο χειρισμό;

Πολύ απλά ΟΧΙ. Με την αγορά σας θα έχετε οδηγίες χειρισμού μεταφρασμένες στα Ελληνικά, σημειώσεις με συμβουλές από την εμπειρία μας, και σε ορισμένα μοντέλα και DVD εκμάθησης του ανιχνευτή. Επίσης εάν παραλάβετε το μηχάνημα από το κατάστημα μας, θα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τον ανιχνευτή, πώς ρυθμίζεται, πώς ερευνά, πως διαχωρίζει τα μέταλλα και τα συνήθη σφάλματα στο χειρισμό του. Μετά την αγορά, η εξυπηρέτηση των πελατών μας συνεχίζεται και τηλεφωνικά για όλες τις απορίες επάνω στο χειρισμό του μηχανήματος.

 

Ανιχνευτές Μετάλλων Κυρίτσης

ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 193 ΧΑΪΔΑΡΙ 12461 (ΕΝΑΝΤΙ Mr ΚΤΕΟ)

Τηλ. 210 4905398 Κιν. 6985600095 Web: www.anixneytes-kyritsis.gr