Όταν το 1944 οι Γερμανοί απαίτησαν μια λίστα με τους 275 Ελληνοεβραίους του νησιού δυο άνδρες σήκωσαν το ανάστημα τους: ο επίσκοπος Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Carrer οι οποίοι έδωσαν μια λίστα με μόνο δύο ονόματα, τα δικά τους…

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Υψιστο παράδειγμα θάρρους και ηρωισμού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ΜπέντζαμινΝετανιάχου τη διάσωση της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από τη θηριωδία των Γερμανών, την περίοδο της Κατοχής. Η αναφορά του κ. Νετανιάχου στη Ζάκυνθο έκανε τον γύρο του κόσμου και μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ της χώρας, γεγονός που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το «Ανθος της Ανατολής», διότι αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ηρωισμού και ανθρωπισμού.
Ιδιαίτερη, επίσης, σημασία έχει το γεγονός ότι οι Εβραίοι δεν ξέχασαν ποτέ τούς πρωτεργάτες της διάσωσης της κοινότητας του νησιού, δηλαδή τον μητροπολίτη Χρυσόστομο Δημητρίου, τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και τον λαό της Ζακύνθου και μεγίστη δικαίωση αποτελεί η αδιάλειπτη αναφορά στον ηρωισμό τους σε κάθε εκδήλωση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Οι Ελληνοεβραίοι με την πιο παλιά ιστορία σε όλη την Ευρώπη σχεδόν ξεκληρίστηκαν από τον γερμανικό αντισημιτισμό, χάνοντας πάνω από το 80% του πληθυσμού τους στην Ελλάδα.

Ο πιο εγκληματικός ρατσισμός, ένας σκοτεινός αντισημιτισμός τελικά εκδηλώθηκε με  τη γενοκτονία ενός λαού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Καλό θα είναι να μάθουμε και ειδικά οι νεότεροι, διότι και σήμερα εκδηλώνεται όχι μόνο ένας ιδιότυπος αντισημιτισμός αλλά και ένας σκοτεινός ρατσισμός για οποιονδήποτε μη χριστιανό και ειδικά μουσουλμάνο…

Από τον πατέρα μου, με ταξίδια σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από Αυστρία μέχρι Πολωνία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έμαθα με κάθε λεπτομέρεια αυτό που σήμερα πάρα πολλοί αμφισβητούν: το ολοκαύτωμα ενός λαού…

Εμαθα να σέβομαι τη διαφορετικότητα σε άνθρωπο, λαούς και θρησκείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσωπική μου συμπεριφορά…

Οικογενειακά μπορεί να μην υπήρξαμε ποτέ φίλοι του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού εκτός ίσως  από τον μικρό μου τον γιο αλλά ποτέ αντιολυμπιακοί ή αντιπαναθηναϊκοί και αυτό το συνεχίζω σαν παράδοση στην οικογένειά μου.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να με σταματήσουν από το να αγαπώ με κάποια ιδιαιτερότητα λαούς όπως τους Ιταλούς, τους Ρώσους και τους Ιρλανδούς αλλά ποτέ δεν υπήρξα αντιγερμανός, αντιβρετανός ή αντιαμερικανός. Στην εποχή μου φωνάζαμε «YANKEES GO HOME» και όχι «AMERICANS GO HOME»,  ίσως για να αναδείξουμε τη διαφορά του νότου. Εγώ πάντως παραμένω μια ζωή  DIXIΕ.!!!

Τα τελευταία 30 χρόνια συντελείται στην Ελλάδα σιγά- σιγά  μια πολύ μεγάλη αλλαγή η οποία τρέφεται δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά από πτωματοφάγα υποκείμενα ψεκασμένα με αμορφωσιά και βλακεία να περιφέρονται από εδώ και εκεί με τη βαλίτσα της καλλιέργειάς τους τελείως αδειανή.

Ποτέ δεν θυμάμαι ως νέος μια τέτοια έξαρση αντισημιτισμού και θρησκευτικού ρατσισμού. Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή ιστορική αναδρομή για να δούμε καλύτερα το αντισημιτικό φαινόμενο…

Ο αντισημιτισμός είναι η συστηματική εναντίωση με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο, μια και ο σκοπός είναι πάντα ιερός και πίσω θα υπάρχει μια πατρίδα ή μια θρησκεία που έχει υποφέρει από τους εβραίους, ενάντια στην εβραϊκή φυλή, στο κράτος του Ισραήλ, στην κουλτούρα τους, στη θρησκεία τους και σε οτιδήποτε άλλο έχουν να παρουσιάσουν μέχρι σήμερα ως λαός.

Ολα ξεκινούν κατά την ελληνιστική περίοδο και ειδικά από την αποστροφή που έτρεφαν επιφανείς αιγύπτιοι ιερείς και ιστορικοί όπως ο Μανέθων, ο μεγάλος Ιερέας, εναντίον των Ιουδαίων. Μετά την καταστροφή του 600 π.Χ. της Ιερουσαλήμ από τον Ναβουχοδονόσωρα, βασιλέα της Βαβυλώνας και την 70χρονη αιχμαλωσία τους(ο μεγάλος Βέρντι τα περιγράφει με τον πιο μαγικό τρόπο στην όπερά του), όταν επιστρέφουν υπό τον Εσδρα χωρίζονται στο Βασίλειο του Ισραήλ και εκείνο του Ιούδα το τελευταίο μαζί με τη φυλή του Δαν και τους Λευίτες.

Κατά βάση είναι ένα μίσος πολιτισμικό και θρησκευτικό, μια και οι Ιουδαίοι εναντιώνονται μετά βδελυγμίας σε κάθε θρησκεία μη μονοθεϊστική. Οι αυστηροί κανόνες της θρησκείας τους, τα έθιμά τους που τους απαγορεύουν να έρχονται σε γάμο με άλλους λαούς και αυτή τους η εσωστρέφεια, προσλαμβάνεται σαν προσπάθεια από μεριά τους για μια τεράστια συνομωσία εναντίον όλων των λαών της περιοχής.

Αργότερα γύρω στον 2ο αιώνα π. Χ. ο επίγονος και βασιλιάς της Συρίας Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής έρχεται σε σύγκρουση με τους ιουδαίους, οι οποίοι οργανώνονται κάτω από τους Μακκαβαίους και για 200 περίπου χρόνια απολαμβάνουν μιας ελευθερίας και ανεξαρτησίας πρωτόγνωρης για αυτούς.

Ολα αυτά μέχρι το 70 μ. Χ., όπου ο ρωμαίος στρατηγός Τίτος πολιορκεί την Ιερουσαλήμ και σχεδόν εξαφανίζει τους πάντες. Αυτή η δεύτερη καταστροφή του ναού επιφέρει και την απώλεια όλων των γραπτών για τις γενεαλογίες τους.

Η πριν από λίγα χρόνια μόνο καταπληκτική επιστημονική ανακάλυψη ότι καταγόμαστε από τη μάνα μας και όχι από τον πατέρα μας (the firstEva) ήταν ήδη γνωστό χιλιάδες χρόνια στους Ισραηλίτες γιατί όλες οι γυναίκες ήλπιζαν να είναι από τη δική τους γραμμή ο ερχομός του Μεσσία και επομένως ποτέ δεν θα ερχόντουσαν σε κοινωνία γάμου με μη Εβραίους…

Σήμερα κανείς Ισραηλίτης δεν ξέρει από ποια φυλή κατάγεται…

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα με κυρίαρχη θρησκεία τον χριστιανισμό έχουμε μια θρησκευτική κατά βάση εναντίωση στους Εβραίους, η οποία φτάνει σε καθαρό αντισημιτισμό και από οικονομικής βάσης.

Η Καθολική Εκκλησία απαγορεύει την ιδιοκτησία στους Εβραίους, δεν μπορούν να κατέχουν γη και κτίσματα και επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες χριστιανισμό και μουσουλμανισμό, η δική τους θρησκεία δεν τους απαγορεύει να δανείζουν χρήματα με τόκο, αποκλειστικά στρέφονται σε αυτό μια και δεν έχουν ανταγωνισμό. Ακόμα και σήμερα μετά από εκατοντάδες χρόνια αυτό είναι γραμμένο στο DNA τους και έτσι δύσκολα θα βρεις εβραίους να κατέχουν περιουσία μη εύκολα μεταφερόμενη. Ακόμα δεν ξεχνούν το 1492, όταν η Ιζαμπέλα της Ισπανίας τούς ξαπόστειλε έξω από τη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα και αυτοί έφυγαν για τη μόνη περιοχή του κόσμου που κανείς δεν θα τους κυνήγαγε για τη θρησκεία τους και αυτή ήταν η… Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα την Κωνσταντινούπολη και πάρα πολλά ελληνικά νησιά.

Αργότερα με τη Ριφόρμα και τον Λούθηρο έχουμε κυνήγι και από την πλευρά των προτεσταντών με αφορμή το βιβλίο του Λουθήρου « Οι εβραίοι και τα ψέματά τους».

Εξαπολύεται ένα πογκρόμ εναντίον τους και έχουμε μια διαρκή καταπίεση και κυνηγητό τους. Τα σκληρά σχόλια του Λούθηρου για τους εβραίους θεωρούνται από πολλούς συνέχεια του μεσαιωνικού χριστιανικού αντισημιτισμού.

Πολύ αργότερα, εκατομμύρια Ρωσοεβραίων και Πολωνοεβραίων, μετά από τη δολοφονία (1881) του Αλέξανδρου Β΄, υπέστησαν φοβερές διώξεις και βρήκαν καταφύγιο σε άλλες χώρες, εντείνοντας την άποψη ότι οι εβραίοι ήταν “ξένοι” και “εισβολείς”. Με αντισημιτικά επιχειρήματα προωθήθηκαν εθνικιστικά, ρατσιστικά, αντισοσιαλιστικά και αντικαπιταλιστικά πολιτικά προγράμματα.

Η συνθηκολόγηση της Γερμανίας μετά την ήττα της το 1918 αναβιώνει το αντισημιτικό μένος των εθνικιστών Γερμανών και γίνεται κύρια συνθηματολογία του Ναζισμού και του Χίτλερ με όνομα «το πισώπλατο μαχαίρωμα».

Επρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1999, όταν τα Ηνωμένα Εθνη τον καταδικάζουν ως ακραία μορφή ρατσισμού και έτσι σήμερα όχι μόνο σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα μίσους.

Για να προλάβω τους γνωστούς του ιστορικού ανεκδότου και εσείς βασανίζετε και κυνηγάτε τους μαύρους στην Αμερική, σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα επανέλθω με το τι πιστεύω για τους Παλαιστίνιους, έναν λαό που θαυμάζω και ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά όχι μόνον στους εθνικιστές και επεκτατητές του Ισραήλ αλλά και στον αραβικό κόσμο με τον οποίο δεν έχει τίποτα το κοινό…

ΖΑΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Αρχιτέκτων Μηχανικός