1. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια εκτοξεύονται κυριολεκτικά γύρω από το σώμα, κάνοντας κάτω από 60 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν μια πλήρη περίμετρο. Αυτό σημαίνει ότι καθένα τους κάνει 1440 «ταξίδια» γύρω από το κορμί σας κάθε μέρα, ελευθερώνοντας οξυγόνο, και κρατώντας το σώμα σας ενεργό. Ζουν περίπου 40 ημέρες, πριν αντικατασταθούν από νεότερα «μοντέλα». Δεν είναι περίεργο ότι η διάρκεια της ζωής τους είναι μικρή: κάνοντας 60.000 κύκλους γύρω από το κορμί σας, πρέπει να είναι εξουθενωμένα!

2. Χάνετε περισσότερα από 1.000.000 δερματικά κύτταρα καθημερινά, αλλά αυτά αντικαθίστανται αυτομάτως και σας σώζουν από το να γίνετε …διαφανής και να εκτεθείτε! Η επιδερμίδα σας είναι στην πραγματικότητα ένα όργανο, μάλιστα το πλατύτερο που έχετε, με επιφάνεια δύο τετραγωνικά μέτρα.

3. Τα μαλλιά σας (αν σας έχουν μείνει ακόμη κάποια), μεγαλώνουν περίπου 1 χιλιοστόμετρο την ημέρα, και σε έναν ενήλικα το τριχωτό του κεφαλιού του έχει περίπου 100.000 τρίχες. Οπότε είναι μια συνολική αύξηση 50 μέτρων για κάθε ημέρα.

4. Ο εγκέφαλος και το στόμα συνεργάζονται για να μπορείτε να εκφέρετε περίπου 5.000 λέξεις την ημέρα. Βέβαια μόνο αν είστε γυναίκα, γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες εκφέρουν μόνο 2.000. Αλλά και τα δύο γένη λένε μόνο 500 – 700 λέξεις με πραγματικά αξία (π.χ. να πουν για μια δουλειά που έκαναν ή να δώσουν μια χρήσιμη πληροφορία). Οι γυναίκες εκεί έξω, έχουν να πουν κάτι γι’ αυτή την πρόταση;

5. Το συκώτι σας είναι τόσο απασχολημένο όλη την ημέρα, που είναι αδύνατον να συνοψίσουμε τις δραστηριότητές του. Παρασκευάζει χοληστερίνη, βιταμίνη D και πλάσμα αίματος. Προσδιορίζει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας και αποθηκεύει μερικά για μελλοντική χρήση. Φιλτράρει 0.94 λίτρα χολής την ημέρα, για να σας βοηθήσει να κομματιάσετε την τροφή. Βασικά, έχετε μια βιομηχανία που λειτουργεί μέσα σας καθημερινά, πράγμα που είναι θαυμάσιο!

6. Οι αδένες μέσα στο στόμα σας παράγουν μια απίστευτη ποσότητα (1,5 λίτρων) σιέλου κάθε μέρα. Μιλάμε για πολύ σάλιο! Αν δεν γινόταν αυτό, το στόμα σας θα ξεραινόταν, θα γέμιζε βακτήρια, και δεν θα είσαστε ικανοί να χωνέψετε την τροφή σας.

7. Ο μέσος όρος των ανδρικών όρχεων παρασκευάζει 10 εκατομμύρια νέα σπερματοζωάρια την ημέρα. Αυτά που δεν χρησιμοποιούντα, γερνούν και τελικά τεμαχίζονται μέσα στο σώμα, όπου κάθε χρήσιμο θρεπτικό υλικό, απορροφάται και χρησιμοποιείται.

8. Καθένα από τα νεφρά σας περιέχει 1.000.000 μικροσκοπικά φίλτρα, τα οποία συνεργάζονται για να διηθούν περίπου 1,3 λίτρα αίματος κάθε λεπτό, δηλ. 1872 λίτρα κάθε μέρα. Να σημειωθεί ότι το κάθε νεφρό έχει το μέγεθος μικροσκοπικής γροθιάς. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, διώχνει επίσης περίπου 1,4 λίτρα ούρων από το σώμα σας καθημερινά.

9. Κάθε νύχτα, ενώ κοιμάστε, μεγαλώνετε 8 χιλιοστόμετρα, πριν συρρικνωθείτε πάλι την επόμενη ημέρα. Το τελευταίο, σας σώζει από μεγάλους λογαριασμούς ρούχων, και σας εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται να μεγαλώνετε τα κουφώματα του σπιτιού κάθε ένα ή δύο χρόνια.

9. Το σώμα σας δουλεύει υπερωρίες για να χωνέψει το φαγητό σας και η διαδικασία αρχίζει προτού η τροφή να φτάσει στο στόμα σας. Οταν μυρίσετε φαγητό, το στόμα σας αυτόματα παράγει περισσότερο σάλιο, για να προετοιμάσει το σύστημα χώνευσης για τη δουλειά του. Χρειάζονται 6 – 8 ώρες ώστε το φαγητό να περάσει μέσω του στομαχιού και δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της χώνευσης. Ο μέσος άνθρωπος τρώει πάνω από 50 τόνους φαγητό, σε όλη τη ζωή του ή τη ζωή της, πράγμα που φαίνεται αστείο.

10. Και το πιο θαυμαστό απ’ όλα είναι ότι τα κύτταρα του σώματός σας ξαναγεννιούνται μόνα τους, καθημερινά, χωρίς καμιά προτροπή. Αυτό σημαίνει ότι έχετε νέο σετ γεύσεων κάθε δέκα μέρες, νέα νύχια κάθε 6 – 10 μήνες, νέα οστά κάθε δέκα χρόνια και ακόμη, μια νέα καρδιά κάθε 20 χρόνια.

11. Ετσι, την επόμενη φορά που νομίζετε ότι το σώμα σας… τρίζει, απλώς αναλογισθείτε όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν μέσα σ’ αυτό κάθε μέρα, γιατί πράγματι όλοι μας είμαστε ένα θαύμα!