*18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1828: Η Βουλή υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο ιδρύεται «προσωρινό πολίτευμα» που ανέθεσε στον Κυβερνήτη όλες τις εξουσίες, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα είχε δίπλα του το «Πανελλήνιον» το οποίο θα αποτελείτο από 27 μέλη, κατανεμημένα σε τρεις τομείς με ισάριθμα οικονομικά, διοικητικά και στρατιωτικά καθήκοντα.

*4 ΜΑΡΤΙΟΥ 1829: Διαμορφώνεται ο εκλογικός νόμος που πρότεινε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος προέβλεπε την έμμεση και καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών.

*10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1829: Τα όρια του ευρισκόμενου υπό οθωμανική κυριαρχία νέου ελληνικού κράτους, ορίζονται προς βορρά από μια νοητή γραμμή που ενώνει τον Αμβρακικό με τον Παγασητικό κόλπο με καινούργιο – πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα – Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Εξω από τα όρια του ελληνικού κράτους παραμένουν η Σάμος και η Κρήτη.

*19 ΜΑΪΟΥ 1829: Εθνικές εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στην Δ’ Εθνοσυνέλευση του Αργους. Ψηφίζουν, ύστερα από απόφαση του Κυβερνήτη Καποδίστρια, όλοι οι Ελληνες το γένος , ενώ με προηγούμενη απόφαση του Πανελληνίου, δεν δικαιούνταν ψήφου οι ετερόχθονες και οι ακτήμονες.

*11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1829: Συγκαλείται η Δ’ Εθνοσυνέλευση στο Αργος, με τη συμμετοχή 236 αντιπροσώπων, ακόμη και από αλύτρωτες περιοχές. Μετά από προτροπή του Καποδίστρια, δεν ψηφίστηκε σύνταγμα.

*3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1830: Η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτό, ορίζονταν τα σύνορα της χώρας μας, εγκαθιδρυόταν η μοναρχία, ενθρονιζόταν βασιλιάς ο πρίγκηπας Λεοπόλδος του σαξονικού Κοβούργου (δεν απεδέχθη την πρόταση) και εδραιωνόταν η ανεξιθρησκεία..

*27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη, στα σκαλιά της εκκλησίας, στην οποία πήγαινε να παρακολουθήσει την Κυριακάτικη λειτουργία.

*9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1831: Τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει η Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδας, αποτελούμενη από τον αδελφό του δολοφονηθέντος κυβερνήτη, Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον επικεφαλής του Γαλλικού Κόμματος Ιωάννη Κωλέττη.

*5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1831: Συγκαλείται από τη Διοικητική Επιτροπή, η Ε’ Εθνοσυνέλευση η οποία, σε ατμόσφαιρα διχασμού μεταξύ «κυβερνητικών» και «συνταγματικών», αναθέτει το αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.

*ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1831: Μετά την εκλογή του Αυγουστίνου Καποδίστρια, εκδηλώνονται διασπαστικές κινήσεις, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των αντικαποδιστριακών. Ο Ιωάννης Κωλέττης συγκαλεί, με το Συνταγματικό κόμμα, στην Περαχώρα, την Δ’ κατ’ επανάληψη Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση και, βάσει αυτής, προχωρά στη συγκρότηση νέας Διοικητικής Επιτροπής, με μέλη τον ίδιο, τον Ανδρέα Ζαΐμη και τον Γεώργιο Κουντουριώτη.

*15 ΜΑΡΤΙΟΥ 1832: Προτείνεται από την Εθνοσυνέλευση σχέδιο συντάγματος, το οποίο ονομάστηκε «ηγεμονικό» ή «βασιλικό» και δεν καθιέρωνε τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά προέβλεπε κληρονομικό ανώτατο άρχοντα, με απεριόριστες εξουσίες και ανεύθυνο απέναντι στο λαό.

*ΜΑΡΤΙΟΣ 1832: Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού και, μέχρι την έλευση του Οθωνα, συγκροτεί Διοικητική Επιτροπή, αφού προηγουμένως έχει αναχωρήσει για την Κέρκυρα ο Αυγουστίνος Καποδίστριας. Σε αυτή συμμετείχαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Ανδρέας Μεταξάς και ο Βουδούρης.

*ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1832: Στο πρώτο φύλλο της Εθνικής Εφημερίδας, υπογράφεται διακήρυξη της Διοικητικής Επιτροπής από τους Γεώργιο Κουντουριώτη, Δημήτριο Υψηλάντη, Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Μεταξά, Ιωάννη Κωλέττη και Δημήτριο Πλαπούτα.

*7 ΜΑΪΟΥ 1832. Υστερα από την άρνηση του Λεοπόλδου, με τη συνθήκη του Λονδίνου του 1832, μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων και της Βαυαρίας, ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας ο Οθωνας, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.

*5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1832. Πριν τον ερχομό του Οθωνα, ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας με διάταγμά του, όρισε τα μέλη της Αντιβασιλείας που θα ασκούσαν διοίκηση, ως την ενηλικίωση του μονάρχη. Αυτοί ήταν : ο κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Αρμανσμπεργκ, ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουερ και ο Κάρολος Γουλιέλμος φον Χάυντεκ, ενώ γραμματέας ορίστηκε ο Κάρολος φον Αμπελ.

*25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1833: Ορίζεται βραχύβια κυβέρνηση, περίπου δύο μηνών, με πρόεδρο τον Σπυρίδωνα Τρικούπη και υπουργούς τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον Χριστόδουλο Κλωνάρη, τον Ιάκωβο Ρίζο, τον Κων/νο Ζωγράφο και τον Δημήτριο Βούλγαρη.

*6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1833: Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αποβιβάζεται στο Ναύπλιο ο (ανήλικος) μονάρχης της Ελλάδας Οθωνας, ενώ δίπλα στην ελληνική σημαία κυματίζουν η γαλλική, η αγγλική, η ρωσική και η βαυαρική.

*3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1833: Νέα κυβέρνηση Σπυρίδωνα Τρικούπη – η πρώτη που ορίζεται από την Αντιβασιλεία και η θητεία της θα διαρκέσει 6,5 μήνες. Πρωθυπουργός ο Τρικούπης και υπουργοί ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Χριστιανός Σμαλτς (επί των Στρατιωτικών, μετά την 1η Ιουνίου), ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Γεώργιος Ψύλλας και ο Γεώργιος Πραΐδης. Είναι η κυβέρνηση, που επί των ημερών της φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

(Συνεχίζεται)

(Πηγή: ΑΡΗ ΝΟΜΠΕΛΗ, «Η πολιτική ιστορία της νεωτέρας Ελλάδας μέσα από τις ημερομηνίες)