Σπάνιο εύρημα εντοπίστηκε στη διασταύρωση του απολιθωμένου δάσους, κατά τη διάρκεια των εργασιών ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καλλονής – Σιγρίου.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου και του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου ήρθε στο φως στο πλαίσιο ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή της διασταύρωσης που οδηγεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου.

Οπως αποκαλύπτει στην κάμερα του «Ν» ο διευθυντής του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  Νίκος Ζούρος, πρόκειται για ένα ολόκληρο δέντρο μαζί με τα κλαδιά του, το οποίο ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα.

«Εντοπίστηκε ένα απολίθωμα το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για ένα ολόκληρο δέντρο με τα κλαδιά του σχεδόν ανάγγιχτο από το χρόνο, όπως ακριβώς ήταν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης έχουμε βρει πολλά φύλλα γύρω από το κύριο εύρημα καθώς και το ριζικό του σύστημα».

Αναφερόμενος ο Ν. Ζούρος στις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερες γι’ αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο δέντρο διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση για εκατομμύρια χρόνια. «Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη διότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί ολόκληρο δέντρο σε τόσο καλή κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα μεταφερθεί λίγα μέτρα από το αρχικό του σημείο ώστε όλοι οι επισκέπτες να μπορούν να το θαυμάσουν».

Πηγή: Στο Νησί