Να ξεκινήσουμε με μια γενική παραδοχή: Η εφήμερη σχέση, η σεξουαλική συνεύρεση, το one night stand, όπως θέλετε πείτε το, θυμίζει τις εμπορικές συναλλαγές και τους νόμους της αγοράς. Η επιθυμία του πωλητή να πουλήσει στην τάδε τιμή και η θέληση του αγοραστή να αγοράσει στη δείνα, προκαθορίζουν και το αποτέλεσμα της αγοραπωλησίας.

Αν λοιπόν εσύ που διαβάζεις το κείμενο είσαι άνδρας και ενδιαφέρεσαι όπως κι εγώ να γοητεύσεις μια ποθητή γυναίκα που είδες στον δρόμο, στην παραλία, στο μπαρ, πρέπει να γνωρίζεις εξαρχής ότι αυτό που αναζητάς με τόσο πείσμα και κάνει το μυαλό σου να παραλογίζεται δεν είναι ακριβώς το ίδιο συναίσθημα που νιώθει κι εκείνη, όσο προκλητική, αισθησιακή και πρόθυμη κι αν σου παρουσιάζεται. Με δυο λόγια, εσύ θέλεις απεγνωσμένα το αντικείμενο του πόθου σου αλλά εκείνη έχει άλλες προτεραιότητες και από κει ξεκινάει η… ταλαιπωρία των ανδρών. Για να θυμηθούμε ξανά τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα να αγοράσεις κάτι που εκείνη δεν την απασχολεί και τόσο να προσφέρει.

Πάνω ακριβώς σε αυτή τη διαφορά των δύο φύλων έχουν εξανεμιστεί περιουσίες, έχουν πληγωθεί ευαίσθητες ψυχές, έχει καταρρακωθεί η αυτοπεποίθηση αναρίθμητων ανδρών, έχουν χαθεί αξιοπρέπειες και αυτοσεβασμοί, έχουν αγνοηθεί άλλα σοβαρά ζητήματα, έχουν περιέλθει σε αέναους κύκλους αδιέξοδης εσωστρέφειας και μίζερης αυτοκριτικής άνθρωποι αξιόλογοι και πνευματώδεις, έχουν αποσυντεθεί ιδιοσυγκρασίες, έχουν συγκρουστεί εγώ και υπερεγώ, έχουν ανατραπεί ψυχικές ισορροπίες, έχουν βαλτώσει κοφτερά μυαλά, έχουν καταρριφθεί χρόνιες βεβαιότητες, έχουν θρυμματιστεί λαμπερές προσωπικότητες, έχουν λοξοδρομήσει λαμπρές επαγγελματικές πορείες, έχουν καταστραφεί καριέρες, έχουν εγκατασταθεί βαθιά μέσα στην ψυχή σου η αδιαπέραστη ανασφάλεια, η ενοχλητική αμφιβολία, το υπαρξιακό άγχος. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως έχεις δίκιο! Γιατί, τουλάχιστον στην Ελλάδα, διαβάζεις σε ιλουστρασιόν περιοδικά ότι η κουκλάρα που τόσο αναστέναξες κοιτώντας τις τολμηρές της φωτογραφίες και η αιθέρια ύπαρξη που χαμογελάει με σεξουαλικούς υπαινιγμούς στον φακό και δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από πάνω της (απαντάει ότι) βαριέται τους βλάκες, εκτιμάει το καυστικό χιούμορ, είναι ανένδοτη όσον αφορά την ευγένεια και τους λεπτούς τρόπους, εξάπτεται η φαντασία της με τους πνευματώδεις άνδρες, αλλά εσύ τη βλέπεις λίγες μέρες μετά να κυκλοφορεί με έναν μπασκετμπολίστα με λεφτά, με έναν αργόσχολο γιο επιχειρηματία με λεφτά, με έναν «επώνυμο» ηθοποιό με λεφτά, με έναν σαχλό παρουσιαστή με λεφτά με έναν… λεφτά με λεφτά!!!

Μην ανησυχείς για τις εύλογες απορίες σου. Μπορεί να μην τις μοιράζονται μαζί σου, να τις θεωρούν προσωπικά δεδομένα, να τις κρύβουν με επιδέξιο τρόπο αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών έχει ακριβώς τις ίδιες με του λόγου σου. Δικαιολογημένα. Η απάντηση είναι προφανής: Εφόσον έξω περιμένουν πολυάριθμες γοητευτικές γυναίκες που κάθε χρόνο ομορφαίνουν ολοένα και περισσότερο και αφαιρούν ύφασμα από τα λιγοστά τους ρούχα, εγκατάλειψε την ντίβα του περιοδικού και την ανδρική σου φαντασίωση. Πίστεψέ με, πέρα από τις λαμπερές σελίδες του κουτσομπολίστικου εντύπου, στον πραγματικό κόσμο μπορείς να βρεις μια τεράστια ποικιλία γυναικών: Για λίγο, για πολύ, για σύντροφο, για ερωτικό παρτενέρ, για μόνιμη σχέση, για εφήμερη, για γάμο, για πάντα…

Η γυναίκα της συνέντευξης που πόθησες δεν είναι αληθινή. Κυριολεκτικά και μεταφορικά (το photoshop κάνει, μεταξύ μας, θαύματα…). Και σου αραδιάζει κατάμουτρα ψέματα. Δεν θέλει τον άνδρα ευφυή, με αίσθηση του χιούμορ, μορφωμένο και προστατευτικό και, αν γίνεται, και με λεφτά. Αλλά ψάχνει για τον λεφτά που, αν γίνεται, ας έχει και αίσθηση του χιούμορ, ας είναι ευφυής, ας είναι μορφωμένος και προστατευτικός. Άνδρας είσαι, αντιλαμβάνεσαι νομίζω τη διαφορά.

 

Ρένος Μπαλής