Άργυρος (Ασήμι)

Από την αρχαιότητα ο ήλιος είχε συνδεθεί, σε όλους τους πολιτισμούς της γης, με τον χρυσό, αλλά και ο άργυρος δεν υστερούσε σε ουράνια παρουσία αφού τον συνέδεαν με τη σελήνη. Το όνομα «άργυρος» προέρχεται από το επίθετο «αργής» ή «αργός» που σημαίνει στα αρχαία «λαμπερός». Ετσι λεγόταν το μέταλλο που προοριζόταν για την κατασκευή νομισμάτων. Αυτός ο άργυρος λεγόταν και «ένσημος» λόγω των παραστάσεων και των επιγραφών στα νομίσματα. Αντιθέτως, «άσημος» (εξ ου και ασήμι) λεγόταν ο άργυρος που προοριζόταν για κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών ειδών.

Στον άργυρο και τα άλλα μέταλλα που παράγονταν στο Λαύριο οφείλεται εν πολλοίς και η άνθηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Στα μεταλλεία του Λαυρίου, ο άργυρος βρισκόταν στην «αργυρίτιδα γη», σε θειούχα δηλαδή μεταλλεύματα του μολύβδου (γαληνίτης), σε ποσότητες ένα ως τρία κιλά ανά τόννο μεταλλεύματος. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι στο Λαύριο λειτουργούσε στην αρχαιότητα ένα άριστα οργανωμένο σύστημα εξόρυξης, εμπλουτισμού και εκκαμίνευσης των μεταλλευμάτων του.

Ο άργυρος στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολιτισμένος λαούς για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων και νομισμάτων. Οι αρχαίοι Ελληνες μας άφησαν αναρίθμητα αργυρά νομίσματα, αφού κάθε πόλη «έκοβε» τα δικά της νομίσματα, πάνω στα οποία οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν αληθινά έργα τέχνης.

Η δυνατή λάμψη του αργύρου είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται στην επαργύρωση του γυαλιού για την κατασκευή των καθρεφτών. Η αρχή της φωτογραφίας και των γυαλιών που σκουραίνουν στον ήλιο (φωτο-γκρέι) βασίζεται σε μια μοναδική ιδιότητα του ιόντος (δηλ. του ηλεκτρικά φορτισμένου) αργύρου. Το ιόν, με την ακτινοβολία του φωτός μετατρέπεται σε μεταλλικό άργυρο – και η διεργασία είναι αναστρέψιμη. Το ίδιο συμβαίνει και στις ακτινογραφίες, όπου όμως αντί για φως χρησιμοποιείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ακτίνες Χ) και δεν χρειάζεται εκτύπωση αφού «διαβάζεται» το αρνητικό φιλμ .

Μία απρόσμενη εφαρμογή του αργύρου είναι η δημιουργία τεχνητής βροχής. Τα σύννεφα βομβαρδίζονται με άλας του αργύρου (ιωδιούχο άργυρο} και σχηματίζουν πυρήνες υγροποίησης των ατμών, που στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή.

Από τα πρώτα μέταλλα που θα εκλείψουν από τον πλανήτη μας θα είναι ο άργυρος, σύμφωνα με τα κοιτάσματα που είναι γνωστά σήμερα. Επειδή η έλλειψη θα ανεβάσει την τιμή του στα ύψη, πολλές χώρες, όπως οι Ινδίες, δημιουργούν αποθέματα αργύρου, ελπίζοντας στο απώτερο μέλλον να θησαυρίσουν από την πώλησή του.

 

ΦΙΛΙΩ ΝΟΜΠΕΛΗ

Πυρηνική Χημικός