# Μισό αρνί (καλύτερα περσινό –
βετούλι) 6 – 7 κιλά
# 7-8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
# Αλάτι, πιπέρι
# Κληματόβεργες
(Σ’ αυτή την συνταγή το κρέας σιγοψήνεται 5-6 ώρες)

Πασπαλίζετε το αρνί με αλάτι και λίγο πιπέρι. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγετε 7-8 τρυπούλες στο ψαχνό και τις γεμίζετε με αλατοπίπερο και μια σκελίδα σκόρδο.

Βάζετε τις κληματόβεργες σταυρωτά στο ταψί του φούρνου, ώστε να κάνουν ένα πλέγμα.

Ρίχνετε στο ταψί ένα ποτήρι νερό. Ακουμπάτε επάνω στο πλέγμα το αρνί και σκεπάζετε το ταψί καλά, με αλουμινόχαρτο.

Βάζετε το ταψί σε φούρνο, προθερμασμένο στους 160ο Κ. Αν κατά το ψήσιμο εξατμισθεί το νερό, προσθέτετε λίγο ακόμη.

Υστερα από πέντε – έξι ώρες, δοκιμάζετε με πιρούνι και αν έχει ψηθεί, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το ψητό να ροδίσει.

Το βγάζετε από τον φούρνο, το τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος και το παρουσιάζετε ολόκληρο στο τραπέζι.

Σερβίρετε μαζί ωμές και βρασμένες σαλάτες.

 

ΜΟΝ ΜΠΛΑΝ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

# 1 κιλό κάστανα
# 4 φλυτζ. τσαγιού γάλα ζεστό
# ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
# 350 γρ, κρέμα σαντιγί έτοιμη
# Λίγη βανίλια, ελάχιστο αλάτι
Για το γαρνίρισμα: μαρόν γκλασέ ή
σοκολάτα γάλακτος

Βράζετε τα κάστανα για 10 λεπτά περίπου, αφού τα χαράξετε σταυρωτά με μαχαίρι.

Τα ξεφλουδίζετε πριν κρυώσουν και τα ρίχνετε στο ζεστό γάλα.

Τα βράζετε ώσπου να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζετε, τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε με το γάλα σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά.

Τα ξαναπερνάτε από τη μηχανή του πουρέ και τα στοιβάζετε σε πιατέλα, έτσι ώστε να γίνει σαν λοφίσκος.

Στην κορυφή του βάζετε τη σαντιγί, για να μοιάζει χιονισμένος.

Γαρνίρετε με μαρόν γκλασέ ή με σοκολάτα γάλακτος, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού.