Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.997, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στα ανησυχητικά δεδομένα που έχουν προκύψει αλλά στις προβλέψεις των μοντέλων ενώ κάνει λόγο για κυλιόμενο μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουλίου για 2.600 κρούσματα.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με άρση μέτρων και επαναφορά περιορισμών.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση πως τον Αύγουστο, ο μέσος όρος αναμένεται να φτάσει τα 3.430 κρούσματα και αναφέρει πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση της και δεν θα μπορέσει κάποιος να γλιτώσει εύκολα για εκείνη ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες αναμένεται να είναι αυτή που θα επικρατήσει στη χώρα.

Η παραλλαγή μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο. Η αρχική μορφή του κορονοϊού χρειαζόταν 15 λεπτά σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

Η μάσκα, η αυστηρή τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός φαίνεται να είναι οι μόνες λύσεις για να μη μεγαλώσει η διασπορά της μετάλλαξης.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13,24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

  • Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειαστεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna. Σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πηγή: Hellas Journal