Ενα κρανίο οκτώ εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Αυστραλία πιστεύεται πλέον ότι είναι μέλος ενός εξαφανισμένου είδους κροκόδειλου, που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες.

Το κρανίο βρέθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα από την περιοχή Αλις Σπρινγκς, στη Βόρεια Επικράτεια, το 2009. Αρχικά θεωρήθηκε ότι άνηκε σε ένα γνωστό ερπετό του γένους Baru, αλλά νέες μελέτες ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το είδος αυτό δεν έχει καν όνομα και αναμένεται να ονομαστεί το 2022.

Ο δρ Adam Yates, ανώτερος επιμελητής των Επιστημών της Γης στο Μουσείο και την Πινακοθήκη της Βόρειας Επικράτειας, δήλωσε ότι το κρανίο βρέθηκε στον ορυκτό χώρο της Alcoota στην κεντρική Αυστραλία.

Δήλωσε στο BBC ότι το κρανίο ήταν μακράν το καλύτερο δείγμα κροκοδείλου Baru, που έχει βρεθεί ποτέ.

«Το κρανίο μάς “μιλάει” για ένα νέο είδος, που δεν συνειδητοποιήσαμε ότι κατοικούσε στην κεντρική Αυστραλία. Είναι κάπως περίεργο να φανταστούμε ότι η κεντρική Αυστραλία είχε ποτάμια για να υποστηρίξει την ύπαρξη κροκόδειλων» είπε ενώ πρόσθεσε πως είναι ένα ακόμη στοιχείο για να κατανοήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο η αυστραλιανή πανίδα εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Διευκρίνισε ότι ενώ ήταν γνωστό ότι το γένος Baru περιπλανήθηκε σε αυτό το μέρος της χώρας, πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, το αρχαίο κρανίο που ανακαλύφθηκε στο Alcoota προήλθε από «ένα άγνωστο είδος κροκοδείλου. Ανήκει σε ένα είδος, στο οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί ένα επιστημονικό όνομα, διαφέρει σαφώς από τους στενότερους συγγενείς του».

Πρόσθεσε ότι οι κροκόδειλοι σήμερα προέρχονται από έναν «εντελώς διαφορετικό κλάδο του οικογενειακού δέντρου τους».

Το νέο, εξαφανισμένο είδος παρουσιάζει δε, μια σειρά ανατομικών διαφορών από άλλους κροκόδειλους.

Είναι το πιο ισχυρό μέλος του γένους Baru, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Έχει ιδιαίτερα μεγάλα δόντια, και έχει μικρότερο αριθμό δοντιών, όπως σημείωσε ο Δρ. Yates.

Το κρανίο του 2009 δεν είναι μέρος του εκθέματος, αλλά υπάρχει ένας ανακατασκευασμένος, τρισδιάστατος τυπωμένος σκελετός του κροκοδείλου.

Σύμφωνα με τον δρα. Yates, υπήρχαν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το εύρημα έρχεται τώρα στο φως.

«Κατά τη στιγμή της ανακάλυψης, δεν αναγνωρίστηκε ότι ήταν ένα διαφορετικό είδος του κροκόδειλου Baru. Θεωρήθηκε ότι ήταν ένα από τα είδη για τα οποία γνωρίζαμε».

Η προετοιμασία ενός τέτοιου απολιθωμένου ευρήματος, απαιτεί επίσης πολύ χρόνο για τον καθαρισμό και την συντήρησή του.

Πηγή: LiFO