Ο άνθρωπος Blair Atholl, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 45 ετών και θάφτηκε στα Highlands της Σκωτίας πριν από περίπου 1.600 χρόνια, δεν είναι ιθαγενής, λένε οι ερευνητές.

Πιθανότατα μεγάλωσε ως αγόρι στη δυτική ακτή της Σκωτίας, ίσως σε ένα από τα νησιά της δυτικής Εβριδίας, όπως το Mull, το Iona ή το Tiree, ή ίσως πιο μακριά στην Ιρλανδία, αποκαλύπτει η χημική ανάλυση των λειψάνων του άνδρα Blair Atholl.

Οι πληροφορίες για τα ταξίδια αυτού του ανθρώπου προσθέτουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις στη Σκωτία τον πρώιμο Μεσαίωνα. Eρευνα σε δύο άλλους αρχαιολογικούς χώρους –τα χωριά Lundin Links και Cramond στην ανατολική ακτή της Σκωτίας– δείχνει ότι τέτοιες μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί να μην είναι ασυνήθιστες.

Η Kate Britton, συν-ερευνήτρια της μελέτης, είπε: «Δεν ήταν μόνο οι άντρες που πήγαιναν σε μακρινά μέρη. Είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτές τις περιοχές της ανατολικής ακτής (Lundin Links και Cramond), οι αφίξεις στη δυτική ακτή ήταν γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έκαναν αυτά τα ταξίδια – και ίσως για διάφορους λόγους».

Τα λείψανα του Blair Atholl Man βρέθηκαν το 1985 κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε ένα σπίτι δίπλα στο Blair Atholl στη Γέφυρα του Tilt. Αφού έλαβε κλήση από την τοπική αστυνομία, η Alison Reid, επιμελήτρια αρχαιολογίας στο Μουσείο και την Πινακοθήκη του Περθ, ξεκίνησε τη δουλειά, ανακαλύπτοντας τον τάφο και τον σκελετό που ήταν θαμμένος μέσα. Οι ερευνητές έχουν χρονολογήσει τα λείψανα μεταξύ 400 και 600 μ.Χ., και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη μεσαιωνική ανακάλυψη συνέρρεαν στο Atholl Country Life Museum.

«Μετά από μια τέτοια απίστευτη ανακάλυψη, το τοπικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο του Blair Atholl δεν έχει εξασθενίσει ποτέ», δήλωσε η Orsolya Czére, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η δημοτικότητα αυτού του μεσαιωνικού ανθρώπου, μαζί με την πρόοδο των αρχαιολογικών επιστημών, ώθησαν τους επιστήμονες να αναλύσουν ισότοπα (παραλλαγές των στοιχείων) στα οστά και τα δόντια του ανθρώπου Blair Atholl.

Ο μακρύς κιβωτιόσχημος τάφος του Blair Atholl Man βρέθηκε το 1985. Α: Culture Perth & Kinross

Για να διερευνήσουν τη διατροφή του ανθρώπου της Ατόλης Μπλερ τα 5-10 χρόνια πριν από το θάνατό του, οι ερευνητές εξήγαγαν κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά και σε άλλους ιστούς, από ένα κομμάτι πλευράς. Εξετάζοντας τις αναλογίες ισοτόπων άνθρακα και αζώτου του κολλαγόνου, οι ερευνητές μπόρεσαν να συμπεράνουν τι έτρωγε ο άνδρας, επειδή τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που έτρωγε εναποτέθηκαν στα οστά του.

«Αυτές οι ισοτοπικές αναλογίες αποκάλυψαν ότι ο άνθρωπος του Blair Atholl είχε μια δίαιτα εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή που είδαμε στην πρώιμη μεσαιωνική Σκωτία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς τρώει χοιρινό, ψάρια γλυκού νερού, ακόμη και υδρόβια πτηνά». λέει.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τις αναλογίες ισοτόπων θείου στο κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να δείξει τόσο τη διατροφή όσο και την κατοικία κατά μήκος της ακτής, όπου μπορεί να συσσωρευτεί θείο. Ο Blair Atoll Man είχε υψηλές αναλογίες ισοτόπων θείου, υποδηλώνοντας ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής του αλλού, κοντά σε μια παράκτια περιοχή, και έτσι μπορεί να ήταν σχετικά νέος στην περιοχή.

Τέλος, η εξέταση των ισοτόπων στροντίου και οξυγόνου (που σχηματίστηκαν κατά την παιδική ηλικία) στο σμάλτο των δοντιών έδειξε ότι ο άνθρωπος του Blair Atholl μεγάλωσε γύρω από βραχώδεις σχηματισμούς παλαιότερους από αυτούς που βρέθηκαν στην κεντρική Σκωτία και ζούσε σε ένα πιο εύκρατο κλίμα, όπως η δυτική ακτή της Σκωτίας.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστά πολλά για τον άνδρα, συμπεριλαμβανομένου του αν ήταν οι Πίκτες, ένας αυτόχθονος λαός που ζούσε στη σημερινή ανατολική και βορειοανατολική Σκωτία από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα. Οι Πίκτες ήταν εξαιρετικά ανεξάρτητοι, συχνά σε σύγκρουση με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μπορεί να ανέπτυξαν τη δική τους γραπτή γλώσσα πριν από περίπου 1.700 χρόνια.

«Μπορούμε να πούμε ότι ο Blair Atholl Man γεννήθηκε σε μια πιο απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει στην περιοχή των Πικτών, αλλά μετακόμισε σε αυτήν την περιοχή και θάφτηκε σύμφωνα με τα ταφικά έθιμα που ακολουθούσαν οι Πίκτες», είπε ο Μπρίτον.

Παρά αυτή την ασάφεια, η ισοτοπική ανάλυση έχει αποκαλύψει έναν άνευ προηγουμένου όγκο βιογραφικών δεδομένων για τον άνθρωπο του Blair Atholl. «Αυτό όχι μόνο μάς επιτρέπει να ζωγραφίσουμε μια εικόνα ενός ατόμου που έζησε και πέθανε πριν από περισσότερα από 1.500 χρόνια, αλλά μας επιτρέπει επίσης να αποκτήσουμε άμεση εικόνα για τις πρώιμες συνδέσεις μεταξύ πολιτισμών και κοινοτήτων στη Σκωτία την πρώτη χιλιετία», είπε ο Czére.