ΤΣΑΡΛΣ ΟΥΓΚΑΣΤΑΣ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ
(Charles Augustus Lindbergh 1902 – 1974)

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΪΟΣ 20-21, 1927

Το 1927 ο Τσαρλς Ουγκάστας Λίντμπεργκ διέσχισε τον Ατλαντικό, μόνος του χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με ένα μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο εν ονόματι “Spirit of St. Louis”. Ο Αμερικανός αεροπόρος γεννήθηκε το 1902 και απεβίωσε το 1974. Για το κατόρθωμά του αυτό έλαβε το έπαθλο των 25.000 δολαρίων που προσέφερε ο Raymond Orteig σε όποιον κατάφερνε να διασχίσει χωρίς στάση τον Ατλαντικό.  Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο της Τιμής, το μεγαλύτερο στρατιωτικό βραβείο.

Ο Λίντμπεργκ απέκτησε αμέσως παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Οι εφημερίδες τον αποκαλούσαν “Luck Lindy” και “Lone Eagle”, δηλαδή μοναχικό αετό. Τον αντιμετώπιζαν σαν είδωλο τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, όπου ο κόσμος όπου τον πετύχαινε του έδειχνε τον σεβασμό και την αγάπη του. Η ζωή του σημαδεύτηκε με την δολοφονία του μόλις 20 μηνών γιου τη δεκαετία του 30, που άλλαξε τα πάντα για τον ίδιο.

Προτού η Ιαπωνία επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ το 1941, ο Λίντμπεργκ έκανε αγώνα κατά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπέστη σφοδρή κριτική από τον αμερικανικό λαό για τη συγκεκριμένη στάση που κράτησε κατά του πολέμου. Μετά τον πόλεμο απέφυγε κάθε είδους δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του 1960 όπου μίλησε ανοιχτά υπέρ της διατήρησης των φυσικών πόρων. Ο διάσημος πιλότος υπηρέτησε ως σύμβουλος στον κλάδο των αερομεταφορών από τις ημέρες όπου τα αεροπλάνα φτιάχνονταν από ξύλο και σύρμα, μέχρι τα υπερηχητικά σύγχρονα αεροσκάφη.

4 Φεβρουαρίου 1902 Ντιτρόιτ

Γεννήθηκε στις 4ης Φεβρουαρίου στο Ντιτρόιτ της Αμερικής. Μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα κοντά στο «LittleFalls». Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και υπηρέτησε το αμερικανικό κογκρέσο από το 1907 μέχρι το 1917.

Ήδη από την παιδική του ηλικία ο Τσαρλς Λίντμπεργκ έδειξε τις ικανότητες του στον μηχανικό τομέα. Στα 18 του χρόνια έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Wisconsin για να πάρει το πτυχίο του ως μηχανικός. Ωστόσο το πάθος του ήταν τα αεροπλάνα και το όνειρο του να γίνει πιλότος. Μετά από δύο χρόνια παράτησε τη σχολή του για να γίνει επαγγελματίας πιλότος επιδείξεων.

Αμερικανικός Στρατός

Το 1924, παρουσιάστηκε στον στρατό έτσι ώστε να εκπαιδευτεί σαν πιλότος και να μπορέσει να υπηρετήσει την αμερικανική αεροπορία. Το 1925 αποφοίτησε από τη σχολή αεροπορίας του στρατού ως ο καλύτερος πιλότος στη κατηγορία του. Έχει αποκτήσει ήδη τη μεγάλη και καλή φήμη.

Βραβείο «Orteig»

Το 1919 ο ιδιοκτήτης πολυτελέστατου ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης ( New York City Hotel ) έβγαλε ανακοίνωση προσφέροντας 25.000$ στον πρώτο πιλότο που θα κατάφερνε να ταξιδέψει από την Νέα Υόρκη στο Παρίσι δίχως στάση. Μέχρι το 1927 κανένας δεν το είχε καταφέρει. Ο Λίντμπεργκ όμως πίστεψε ότι θα το κατάφερνε.  Ο ίδιος βοήθησε στη κατασκευή του μονοθέσιου αεροσκάφους που θα πετούσε με αυτό 20 ώρες και 21 λεπτά, για να καταγράψει το ρεκόρ που έγραψε ιστορία.

20 Μαΐου 1927

Στις 20 Μαΐου ο Λίντμπεργκ απογειώθηκε με το «Spirit of St. Louis» (το πνεύμα του St.Louis) από το Roosevelt Field κοντά στην Νέα Υόρκη στις 7:52 π.μ. Προσγειώθηκε στο Le Bourget Field, κοντά στο Παρίσι στις 21 Μαΐου στις 10:21 μ.μ. (5:21 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης). Χιλιάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί στο σημείο για να τον αποθεώσουν. Είχε πετάξει πάνω από 3,600 μίλια (5,790 χιλιόμετρα) μέσα σε 33,5 ώρες.

Μετά την πτήση…

Το Μάρτιο του 1932 απήχθη και δολοφονήθηκε ο μόλις είκοσι μηνών γιος του. Το έγκλημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως «το έγκλημα του αιώνα» και οδήγησε τον Λίντμπεργκ να φύγει με την οικογένεια του από τις Η.Π.Α και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη του 1939.

Ο Λίντμπεργκ επισκέφτηκε πολλές φορές τη Ναζιστική Γερμανία, έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Χίτλερ, και του απονεμήθηκε ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού (παράσημο με τέσσερις σβάστικες) που απονεμόταν σε μη Γερμανούς για την προσφορά τους στο Γ’ Ράιχ. Η άρνηση του Λίντμπεργκ να επιστρέψει το μετάλλιο αυτό μετά την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε συνδυασμό με τις εγκωμιαστικές δηλώσεις του για το ναζιστικό καθεστώς και τα ρατσιστικά σχόλια του (είχε κάνει λόγο για την ανάγκη προφύλαξης από τον κίνδυνο της επιμειξίας με άλλες φυλές) καθώς και οι κατηγορίες που εκτόξευε στις ομιλίες του σε εκδηλώσεις της οργάνωσης «Πρώτα η Αμερική»(America First), η οποία ήταν αντίθετη στην είσοδο των Η.Π.Α στον πόλεμο, κατά των Εβραίων της χώρας, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων πολιτικών αλλά και απλών πολιτών στις Η.Π.Α.

26 Αυγούστου 1974 

Στις 26 Αυγούστου του 1974 ο Λίντμπεργκ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στο νησί της Χαβάης Μάουι.  Η αυτοβιογραφία του δημοσιεύτηκε το 1978 και έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό δίχως να σταματήσει μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia

ΝΥΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ