Μια μεσαιωνική συλλογή γεμάτη με ασημένια πλινθώματα, χρυσά δαχτυλίδια και χιλιάδες ασημένια νομίσματα ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι στην Πολωνία.

Η συλλογή 900 ετών, που βρίσκεται στο Slutzkow, ένα χωριό στα δυτικά της Πολωνίας, είναι η μοναδική στο είδος της στη χώρα. Η ακόλουθη πρόταση είναι χαραγμένη σε κυριλλική γραφή σε ένα δαχτυλίδι στον σωρό: “Κύριε, μπορείς να βοηθήσεις τη Μαρία, την υπηρέτριά σου;

Αυτό το δαχτυλίδι μπορεί να ανήκει σε μια πριγκίπισσα, καθώς το μέρος όπου αποθηκεύονται τα νομίσματα είναι κατάλληλο για αυτό. Ο Adam Kedzierski, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε: «Αυτός ο σωρός με περισσότερα από 6600 κομμάτια περιλαμβάνει ασημένια νομίσματα και ασημένια μικρά κομμάτια.. Τα κομμάτια τυλιγμένα σε τρεις δέσμες από λινό τοποθετούνται σε ένα καλάθι και αυτό το καλάθι τοποθετείται σε ένα κεραμικό μπολ. ​​

Τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια από τη μεσαιωνική συλλογή.

Ο Kedzierski λέει ότι αυτά τα μεσαιωνικά αντικείμενα δεν θα μπορούσαν να βρεθούν χωρίς τη βοήθεια του τοπικού πάστορα. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Kedzierski επισκέφθηκε το Sluszkow για να μάθει περισσότερα για μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κερμάτων που βρέθηκαν στην Πολωνία, η οποία ανακαλύφθηκε το 1935.

Η τοποθεσία της συλλογής, η οποία βρέθηκε το 1935, δεν καταγράφηκε ακριβώς και ο Kedzierski ήθελε να εντοπίσει και να τραβήξει φωτογραφίες για το επερχόμενο βιβλίο του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ωστόσο, μίλησε με τον τοπικό πάστορα Jan Stachowiak, ο οποίος του είπε για κάποια κουτσομπολιά για μια άλλη συλλογή.

Χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή μετάλλων για τον εντοπισμό της θαμμένης συλλογής, ο Kedzierski και οι συνεργάτες του έσκαψαν μια μικρή τρύπα σε ένα χωράφι. Τελικά, συνάντησαν έναν κεραμικό κύβο που περιείχε πλούτη του Μεσαίωνα. Kedzierski: «Το βάζο θάφτηκε μόλις σε 30 εκατοστά βάθος και διατηρήθηκε πλήρως. Λείπει μόνο το πάνω κάλυμμα», λέει.

Μόλις έγινε κατανοητή η πραγματική αξία των αντικειμένων, ο Kedzierski και οι συνάδελφοί του ζήτησαν από την εθελοντική τοπική πυροσβεστική υπηρεσία να προστατεύσει την περιοχή έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Η πλειονότητα των νομισμάτων ήταν ασημένια νομίσματα γνωστά ως νομίσματα σταυροφόρων, και αυτά τα νομίσματα με μεγάλο σταυρό χαραγμένα πάνω τους χρονολογούνται στα τέλη του 11ου και στις αρχές του 12ου αιώνα. Αυτή η ομάδα έργων περιλαμβάνει επίσης τσεχικά, δανικά, ουγγρικά και γερμανικά νομίσματα με τον βασιλιά της Γερμανίας. Περιλάμβανε επίσης τα χρυσά νομίσματα του βασιλιά Χένρι.

Οπως είπε ο Kedzierski, τα πιο σπάνια από αυτά τα νομίσματα ήταν χρυσά νομίσματα που ανήκαν στον υψηλόβαθμο πολωνό πολιτικό Sieciech, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του Herman Vladislav I, Δούκα της Πολωνίας μεταξύ 1079-1102. Τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια της συλλογής ήταν τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια. Αυτό περιλαμβάνει το δαχτυλίδι με το κυριλλικό αλφάβητο και το όνομα μιας γυναίκας που ονομάζεται Μαρία.

Σε αντίθεση με τα ασημένια κοσμήματα, τα χρυσά κοσμήματα ήταν εξαιρετικά σπάνια στην πρώιμη μεσαιωνική Πολωνία. Αυτά τα πρόσφατα ανακαλυμμένα χρυσά δαχτυλίδια μπορεί να ανήκαν στη δυναστεία Piast, την πρώτη δυναστεία που κυβερνούσε την Πολωνία.

Οπως λέει ο Kedzierski, αυτά τα αντικείμενα, που χρονολογούνται από το 1105 ιστορικά, μπορεί να ανήκουν στον πολωνό Δούκα Zbigniev και το δαχτυλίδι με κυριλλική επιγραφή σε αυτή, την κόρη του Πρίγκιπα του Κιέβου, τον Μεγάλο Βλαντιμίρ, τη σύζυγο του πολωνού πρίγκιπα Casimir και τη γιαγιά του Zbigniev Η Dobroniega Maria η οποία μπορεί και να το έκανε δώρο.

Ενα denarius (ασημένιο νόμισμα) του βασιλιά Henry III της Γερμανίας.

Καθώς τα χειροποίητα αντικείμενα έχουν βρεθεί, οι ερευνητές θα αναλύσουν και θα χρονολογήσουν τα χρυσά και ασημένια κομμάτια, καθώς και τα λευκά σακουλάκια και το καλάθι που κρατά αυτά τα αντικείμενα. Kedzierski: “Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εντοπίσουμε τις πηγές χρυσών στολιδιών – όπως δαχτυλίδια», λέει.

Η δεύτερη συλλογή, που ανακαλύφθηκε στο Słuszków, μας θυμίζει ότι ο οικισμός έπαιξε πολύ πιο σημαντικό ιστορικό ρόλο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ισως ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που είχε σχέση με τον δούκα ζούσε εδώ, ή ίσως ο ίδιος ο Δούκας Zbigniew το χρησιμοποίησε ως προσωρινή κατοικία.

Ενα denarius (ασημένιο νόμισμα) με ημερομηνία 1095-1100 του Sieciech, ενός πολωνού υψηλού επιπέδου πολιτικού.

Ο οικισμός Słuszków είναι γνωστός για τα αντικείμενα του Πρώιμου Μεσαίωνα. Εδώ και χρόνια, οι τοπικοί αγρότες λένε στους αρχαιολόγους για την κεραμική του Πρώιμου Μεσαίωνα που βρήκαν στα χωράφια τους.