Σε διαδικτυακό τόπο αγγελιών: Σκρίνιο βιτρίνα του 2004 πωλείται 4.900 ευρώ. Μια ματιά απλώς να ρίξει κάποιος σε διπλανές ή παραπλήσιες αγγελίες θα καταλάβει πως το ποσό που ζητείται-σε τέτοιες εποχές-είναι εξωφρενικό. Η πρόσφατη κατασκευή του μάλιστα το αποκλείει εντελώς από τη θεματική «Αντίκες».

«Πωλείται κέντημα κάδρο με κορνίζα», τιμή 15 ευρώ. Δεν ζητάνε τρελά λεφτά, αλλά πρόκειται για αντικείμενο μηδαμινής αξίας. Είναι τα γνωστά καδράκια με κέντημα που στολίζει κάθε μικροαστικό σαλόνι. Μάλιστα, αναφέρεται το «σε καλή κατάσταση» (πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς;) και ότι είναι… καθαρό!

«Πωλείται παλιά φανέλα του Νίκου Σαργκάνη, τιμή 1200 ευρώ». Μόνο ίσως του… Πελέ ή του Μαραντόνα υπογεγραμμένες θα φθάνανε σε τέτοια τιμή. Το ποσό είναι υπερβολικό και απαγορευτικό για κάθε βαλάντιο μέσα στην κρίση…

Σε διαδικτυακό τόπο αγγελιών πωλείται η εγκυκλοπαίδεια του «Ελευθερουδάκη» για 80 ευρώ. Σας φαίνεται λογικό; Ισως. Αλλά πρόκειται μόνο για… δύο τόμους. Καμιά συλλεκτική αξία. Σε γνωστό βιβλιοπωλείο πωλούνται και οι 24 τόμοι με 250 ευρώ…

Και κλείνουμε με εγκυκλοπαίδεια: «Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, τιμή 500 ευρώ». Τόσα του λείπουν; Σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας το κόστος περιορίζεται στα 120 ευρώ, κάτω από το ένα τέταρτο της τιμής. Μακριά και αλάργα!

 

Άρης Νόμπελης