10 εκπληκτικά γεγονότα για τον διάσημο εξελικτικό βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο.

1. Ο Δαρβίνος γεννήθηκε την ίδια ημέρα με τον Αβραάμ Λίνκολν

Τόσο ο Δαρβίνος όσο και ο Λίνκολν γεννήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 1809, αλλά σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Ενώ ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής γεννήθηκε σε μια άξεστη ξύλινη καλύβα στην ερημιά του Κεντάκι, ο Δαρβίνος γεννήθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές γεωργιανό σπίτι σε ένα κτήμα με θέα τον ποταμό Severn και τη μεσαιωνική αγορά της πόλης Shrewsbury της Αγγλίας.

2. Περίμενε περισσότερα από 20 χρόνια για να δημοσιεύσει την πρωτοποριακή θεωρία του για την εξέλιξη

Το πενταετές ταξίδι του Δαρβίνου σε όλο τον κόσμο με το πλοίο HMS Beagle, το οποίο έληξε το 1836, του παρείχε ανεκτίμητη έρευνα που συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεωρίας του για την εξέλιξη και τη φυσική επιλογή. Ανησυχώντας, ωστόσο, για την αποδοχή της βαθιά ριζοσπαστικής του ιδέας από το κοινό και την εκκλησία, δεν παρουσίασε τη θεωρία του για την εξέλιξη παρά μόνο το 1858, όταν έκανε μια κοινή ανακοίνωση με τον βρετανό φυσιοδίφη Αλφρεντ Ράσελ Γουάλας, ο οποίος επρόκειτο να δημοσιοποιήσει μια παρόμοια ιδέα με εκείνη του Δαρβίνου. Την επόμενη χρονιά, ο Δαρβίνος δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο του, «Η καταγωγή των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής».

3. Ο Δαρβίνος υπέφερε από χρόνιες ασθένειες

Αφού επέστρεψε από το ταξίδι του σε όλον τον κόσμο, ο Δαρβίνος άρχισε να υποφέρει από εξάντληση, έκζεμα και χρόνιες κρίσεις ναυτίας, πονοκεφάλους και καρδιακούς παλμούς, οι οποίες θα εξακολουθούσαν να υφίστανται για το υπόλοιπο της ζωής του. Ορισμένοι εικάζουν ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ο Δαρβίνος μπορεί να προσβλήθηκε από μια παρασιτική ασθένεια που ονομάζεται νόσος Chagas και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη, η οποία τελικά προκάλεσε τον θάνατο του Δαρβίνου.

4. Συνέταξε έναν κατάλογο υπέρ/κατά για να αποφασίσει αν θα παντρευτεί

Επιδεικνύοντας λογική κλίση ακόμη και σε θέματα καρδιάς, ο Δαρβίνος το 1838 συνέταξε μια λίστα με δύο στήλες που περιγράφει τα υπέρ και τα κατά του γάμου. Στη στήλη «Γάμος»: «παιδιά», «σταθερός σύντροφος (και φίλος στα γηρατειά)… ούτως ή άλλως καλύτερα από έναν σκύλο» και «κάποιος να φροντίζει το σπίτι». Στο βιβλίο «Να μην παντρευτείς»: «ελευθερία να πηγαίνει κανείς όπου θέλει», «συζήτηση με έξυπνους άνδρες σε κλαμπ» και «απώλεια χρόνου». Στη λίστα του Δαρβίνου, ωστόσο, δεν υπήρχαν οικογενειακοί δεσμοί, καθώς παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέλφη Emma Wedgwood το 1839.

5. Παράτησε την ιατρική σχολή

Ο πατέρας του Δαρβίνου ήταν ένας επιτυχημένος γιατρός που προετοίμαζε τον γιο του να ακολουθήσει τα βήματά του. Αφού πέρασε το καλοκαίρι του 1825 υπηρετώντας ως μαθητευόμενος στο ιατρείο του πατέρα του, μπήκε σε μία από τις κορυφαίες ιατρικές σχολές της Βρετανίας, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο Δαρβίνος, ωστόσο, μισούσε τη θέα του αίματος και βαριόταν τις διαλέξεις. Εγκατέλειψε την ιατρική σχολή και διέψευσε τα όνειρα του πατέρα του.

6. Ο Δαρβίνος ήταν φοιτητής θεολογίας

Αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο άνθρωπος που θα αμφισβητούσε το καθιερωμένο θρησκευτικό δόγμα του δημιουργισμού γράφτηκε στο Κέιμπριτζ για να σπουδάσει θεολογία. «Δεν αμφέβαλλα τότε ούτε στο ελάχιστο για την αυστηρή και κυριολεκτική αλήθεια κάθε λέξης της Βίβλου», έγραψε αργότερα. Ωστόσο, η πίστη του Δαρβίνου άρχισε να αμφιταλαντεύεται μετά τη συνάντηση με τα δεινά της δουλείας στο ταξίδι του γύρω από τον κόσμο και μετά τον θάνατο τριών από τα παιδιά του. Ο Δαρβίνος, ωστόσο, δεν χαρακτήρισε ποτέ τον εαυτό του άθεο. Αντίθετα, αναφερόταν στον εαυτό του ως αγνωστικιστή.

7. Δείπνησε με εξωτικά ζώα

Ο Δαρβίνος όχι μόνο μελετούσε ένα εκλεκτό θηριοτροφείο ζώων από όλον τον κόσμο, αλλά τα έτρωγε κιόλας. Ως φοιτητής στο Κέιμπριτζ, δημιούργησε τη Λέσχη Γευσιγνωσίας, γνωστή και ως Λέσχη Γαστριμαργών, με σκοπό να γευματίζει με «πουλιά και ζώα, τα οποία ήταν πριν άγνωστα στον ανθρώπινο ουρανίσκο». Ο Δαρβίνος έφαγε γεράκι και πέρδικα, αλλά δεν μπόρεσε να πνίξει μια καφέ κουκουβάγια που του σέρβιραν. Κατά τον περίπλου του πλανήτη με το πλοίο HMS Beagle, ο Δαρβίνος συνέχισε την περιπετειώδη διατροφή του τρώγοντας αρμαντίλο, στρουθοκάμηλο και πούμα («μοιάζει εντυπωσιακά με το μοσχάρι στη γεύση», όπως περιέγραψε).

8. Δεν επινόησε τη φράση «επιβίωση του ισχυρότερου»

Αν και συνδέεται με τη θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου, η φράση «επιβίωση του ισχυρότερου» χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για πρώτη φορά από τον άγγλο φιλόσοφο Χέρμπερτ Σπένσερ στο έργο του «Αρχές της Βιολογίας»το 1864 για να συνδέσει τις οικονομικές και κοινωνιολογικές θεωρίες του με τις βιολογικές έννοιες του Δαρβίνου. Ο Δαρβίνος υιοθέτησε για πρώτη φορά τη φράση στην πέμπτη έκδοση της «Καταγωγής των ειδών», που δημοσιεύθηκε το 1869, γράφοντας για τη φυσική επιλογή ότι «η έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά από τον κ. Herbert Spencer για την επιβίωση του ισχυρότερου είναι πιο ακριβής και μερικές φορές είναι εξίσου βολική».

9. Ο Δαρβίνος είναι θαμμένος μέσα στο αβαείο του Ουέστμινστερ

Αφού ο Δαρβίνος απεβίωσε στις 19 Απριλίου 1882, η οικογένειά του άρχισε τις προετοιμασίες για την ταφή του στο χωριό όπου είχε περάσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, οι φίλοι και οι συνάδελφοι του Δαρβίνου άρχισαν εκστρατεία πίεσης για να του αποδοθεί η υψηλή τιμή της ταφής μέσα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου. Αφού οι εφημερίδες και το κοινό προσχώρησαν στη χορωδία, ο πρύτανης του Ουέστμινστερ έδωσε την έγκρισή του. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του, ο Δαρβίνος αναπαύθηκε στην πιο σεβαστή εκκλησία της Αγγλίας κοντά στους επιστήμονες John Herschel και Isaac Newton.

10. Ο Δαρβίνος εμφανιζόταν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών για 18 χρόνια.

Από το 2000, το πορτρέτο ενός γενειοφόρου Δαρβίνου εμφανιζόταν στο πίσω μέρος του βρετανικού χαρτονομίσματος των 10 λιρών μαζί με την εικόνα του HMS Beagle, έναν μεγεθυντικό φακό και τη χλωρίδα και την πανίδα που είδε στα ταξίδια του. Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας διέκοψε το χαρτονόμισμα των 10 λιρών του το 2018.