1) Πωλούνται κάποιες δεκάδες γραμματόσημα-όχι ολοκληρωμένες σειρές-η συντριπτική τους πλειοψηφία της δεκαετίας του ’70 στην υπερβολική τιμή των 100 ευρώ. Σε αυτή την τιμή αγοράζονται σήμερα από τα καταστήματα γραμματοσήμων περίπου 10.000 γραμματόσημα, όταν αυτά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία.

Επομένως: πεταμένα λεφτά.

2) Πωλούνται 7500 περίπου ξένα γραμματόσημα στην τιμή των 800 ευρώ. Χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σπάνια αλλά εμείς δεν είδαμε-έστω με την πρώτη ματιά-καμία σπανιότητα. Για να δώσει κάποιος σήμερα 800 ευρώ για γραμματόσημα πρέπει να αφορούν είτε ελληνικά, ασφράγιστα τέλη του 19ου αιώνα ή αρχών του 20ού αλλά ακόμη κι αυτά δύσκολα να φθάσουν σε τέτοια τιμή.

Επομένως: Υπερβολικά υψηλή τιμή-χαμένα χρήματα.

3) Πωλούνται τρεις εγκυκλοπαίδειες: «Η εγκυκλοπαίδεια της γυναίκας», «Υγεία» και «Σύγχρονη Διδακτική» για 70 ευρώ. Κατ’ αρχάς οι εν λόγω εγκυκλοπαίδειες είναι εξαιρετικά συνηθισμένες-σχεδόν όλα τα ελληνικά σπίτια έχουν από μία. Και στις συνηθισμένες εγκυκλοπαίδειες που δεν είναι και ιδιαιτέρως παλαιές η τιμή-όσο κι αν είναι σκληρό-κυμαίνεται στο ένα-ενάμιση ευρώ τον τόμο. Άρα τα χρήματα που ζητάει ο πωλητής είναι υπερβολικά και η πραγματική τιμή είναι περίπου 25 ευρώ συνολικά…

4) Πωλούνται δύο δίτομες εγκυκλοπαίδειες, «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Ιστορία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην… απαράδεκτη τιμή των 55 ευρώ. Οι εγκυκλοπαίδειες ήταν προσφορά της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», κάτι που είναι εμφανές και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την αγγελία. Αν στις εγκυκλοπαίδειες εκτός εφημερίδας η συνήθης τιμή είναι ένα-ενάμιση ευρώ τον τόμο, οι εγκυκλοπαίδειες-προσφορές έχουν μηδαμινή αξία, δηλαδή ούτε το ένα δέκατο αυτής που ζητάει ο πωλητής.

5) Πωλείται το τετράτομο έργο του Τσώρτσιλ «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» στην τιμή των 100 ευρώ. Η τιμή δεν φαίνεται εξωφρενική σε μια πρώτη ανάγνωση. Η ίδια όμως αγγελία σε άλλον διαδικτυακό χώρο από άλλον πωλητή δίνεται στην τιμή των 70 ευρώ. Οπότε καλύτερα να ψάχνουμε αρκετά, συγκρίνοντας τιμές πριν αγοράσουμε…

 

Άρης Νόμπελης