# Σε ειδήσεις κρατικού καναλιού ακούσαμε πως: Την εκδήλωση παρακολούθησαν «σημαίνοντες» προσωπικότητες… Το επίθετο όμως (θέση επιθέτου έχει εδώ η μετοχή), ακολουθεί το ουσιαστικό σε γένος και αριθμό. «Σημαίνουσες» προσωπικότητες… είναι λοιπόν το σωστό, κύριοι, της κρατικής τηλεόρασης, που πληρώνουμε την αγραμματοσύνη σας με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ!

# Σε πρωινή εκπομπή, σε ιδιωτικό κανάλι, ο ρεπόρτερ μάς πληροφόρησε ότι: Η περιοχή «παρηκμάζει…». Το «η» στο ρήμα είναι η χρονική αύξηση του «α». Τι δουλειά έχει στον ενεστώτα; Το σωστό είναι: Η περιοχή «παρακμάζει»…, όπως, δυστυχώς, και η έρμη η ελληνική γλώσσα!

# Σε μετάδοση από τη Βουλή, ο νέος – ελπίζουμε – δημοσιογράφος, μας διαβεβαίωσε πως: Ο κ. βουλευτής με την ομιλία του μας «κατέστη» σαφές… Ο βουλευτής, πιθανόν να «κατέστησε» (όπως είναι το σωστό) σαφές… αυτό που ήθελε να πει, αλλά και ο δημοσιογράφος κατέστησε σαφές ότι… αγνοεί την ελληνική γλώσσα.

# Από νεαρό ρεπόρτερ ακούσαμε: Η «λεωφόρο» Ποσειδώνος… Να θυμίσουμε στον μέλλοντα δημοσιογράφο, ότι δεν δημιουργούμε τη δημοτική γλώσσα… κόβοντας τα τελικά σύμφωνα των λέξεων της καθαρεύουσας. Το σωστό, φυσικά, είναι: Η «λεωφόρος», και στη δημοτική!

# Πρωινός μάγειρας μας επισήμανε: Προσθέτουμε και τα λαχανικά, προσέχοντας να μην ξεπεράσουμε το «σημείο βρασμού»… Να βεβαιώσουμε τον μάγειρα ότι το σημείο βρασμού… δεν ξεπερνιέται με τίποτα! Π.Χ. για το νερό, το σημείο βρασμού, σε κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, είναι 100ο Κελσίου. Αν δυναμώσουμε τη φωτιά, η θερμοκρασία δεν θα ανέβει. Απλώς το νερό θα εξατμιστεί, μένοντας στους 100ο ώσπου να εξατμιστεί όλο!

ΠΕΝΤΕ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

…και πληρονο τις μετρητής (αν πληρώνεις όπως γράφεις, βράστα Χαράλαμπε…)

Φιαληδιο για αρομα (…άρωμα αγραμματοσύνης)

Πανηγηριοτικο αρκοντεων (για τα πανηγύρια)

Φοτοςτικα μυρανο (τι θέλει να πει ο ποιητής;)

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ

Κιργιακο φενωνται η αξίες σού (έλεος…)

ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ανθοκράμβη: το κουνουπίδι

Διδάχος: αυτός που διδάσκει τους άλλους

Ζαβάδα: Πράξη ή λόγος ανόητος που μαρτυρεί έλλειψη εξυπνάδας

Μεταλλισμός: οικονομική θεωρία που εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα, συνδέοντας την αξία του νομίσματος με αυτή του μετάλλου από το οποίο αποτελείται.

Παννυχίδα: Ολονύχτια διασκέδαση, ολονύχτια ακολουθία (θρησκευτική έννοια).

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ