1.Συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu

To διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA κατάφερε να απλώσει τον ρομποτικό του βραχίονα και- σε μια πρωτιά για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία- να αγγίξει τον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει σκόνη και πέτρες από την επιφάνεια, υλικά που προορίζονται για επιστροφή στη Γη το 2023. Προσεδαφίστηκε σε κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του Bennu.

Ο αστεροειδής βρίσκεται σε απόσταση 321 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και παρέχει στους επιστήμονες μια προβολή στην εποχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματοςπριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η επαφή και ή λήψη έγιναν αυτόνομα, με οδηγίες που είχαν προγραμματιστεί από τους μηχανικούς στη Γη. Τώρα αρχίζει να εξετάζεται τι συνέλεξε το σκάφος και σε τι ποσότητα: Ο στόχος ήταν τουλάχιστον 60 γραμμάρια. Άν δεν έχει συλλεγεί επαρκής ποσότητα, θα γίνει άλλη μια απόπειρα στις 12 Ιανουαρίου 2021.

2.Τα παράξενα χιονισμένα βουνά του Πλούτωνα

Το 2015 το διαστημόπλοιο NewHorizons ανακάλυψε εντυπωσιακά χιονισμένα βουνά στον Πλούτωνα, τα οποία θυμίζουν πολύ βουνά της Γης. Στον πλανήτη μας οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες μειώνονται όσο αυξάνεται το ύψος ενώ στον Πλούτωνα συμβαίνει το αντίθετο, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Διεθνής ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του CNRS (Γαλλία) πραγματοποίησαν έρευνα και διαπίστωσαν πως το «χιόνι» στα όρη του Πλούτωνα αποτελείται από παγωμένο μεθάνιο και ότιη ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι πλούσια σε αέριο μεθάνιο στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, οι κορυφές των βουνών φτάνουν αυτή την «εμπλουτισμένη» ζώνη που υπάρχει αρκετό μεθάνιο για να συμπυκνώνεται σε πάγο ενώ σε χαμηλότερα ύψη η περιεκτικότητα είναι πολύ μικρότερη.

3.NASA: Υπάρχει πολύ πόσιμο νερό στη Σελήνη

Ο P.Hayne στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εικόνες κάμερας και μετρήσεις θερμοκρασίας που λήφθηκαν από το LunarReconnaissanceOrbiter της NASA για να χαρτογραφήσουν κρύες, μόνιμα σκιασμένες περιοχές στηΣελήνη, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι τα πιο πιθανά μέρη για να περιέχουν πάγο.

Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ψυχρές παγίδες καταλαμβάνουν περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή περίπου 0,1 % της επιφάνειας της Σελήνης.

Μια ξεχωριστή μελέτη επιβεβαίωσε την παρουσία παγωμένου νερού. Η C.Honniball στο διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο SOFIA του οργανισμούγια να εντοπίσει μια φασματική υπογραφή που είναι μοναδική στο νερό.

Η κα Honniballδήλωσε ότι οι μετρήσεις είναι συμβατές με την παρουσία μεμονωμένων μορίων νερού που ενσωματώνονται σε κόκκους εντός της σεληνιακής επιφάνειας. «Αυτή η μορφή νερού αναμένεται να είναι ευρέως διαδεδομένη στην επιφάνεια. Η εύρεση νερού στο φεγγάρι μπορεί να σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό που υπάρχει εκεί, αντί να φέρουμε το νερό μαζί μας.”

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σταθερό είναι το νερό σε αυτήν τη μορφή για μεγάλες χρονικές περιόδους, δήλωσε ο κος W. Bottke του SouthwestResearchInstitute στο Κολοράντο. «Οι αστροναύτες μπορεί επίσης να έχουν μεγάλη δυσκολία στην εξαγωγή αυτού του νερού», λέει. “Για παράδειγμα, για να γεμίσει ένα μπουκάλι, οι αστροναύτες μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστούν χιλιάδες κιλά πετρώματα.”

4.Οι “Συμφωνίες Άρτεμις” της NASA και οκτώ χωρών για τη Σελήνη

Οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δεσμεύονται για ειρηνικές δραστηριότητες στο φεγγάρι, κατόπιν πρωτοβουλίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).Το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη, ονομάστηκε «Συμφωνίες Άρτεμις» (είναι το όνομα του νέου σεληνιακού προγράμματος της NASA μετά το ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων») και προβλέπει ότι:

-οι οκτώ χώρες και οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες τους, θα αποκαλύπτουν ανοικτά τα σχέδια τους για μελλοντικές αποστολές στο δορυφόρο της Γης και όταν κάνουν εξορύξεις, θα συμμορφώνονται με τη διεθνή Συνθήκη για το Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα (OuterSpaceTreaty) του 1967.

-θα αλληλοβοηθιούνται στη Σελήνη αν παραστεί επείγουσα ανάγκη, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τα διαστημικά απόβλητα ενώ θα φροντίσουν για τη διαλειτουργικότητα των μηχανών και συσκευών που θα μεταφερθούν στη Σελήνη έτσι ώστε όλοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα πάντα χωρίς αποκλεισμούς.

-θα καταγράφουν όλα τα αντικείμενα που θα εγκαθιστούν στην επιφάνεια της Σελήνης, θα δημοσιοποιούν όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στο φεγγάρι και θα σεβαστούν τη διαστημική «κληρονομιά», όπως τις τοποθεσίες προσελήνωσης των αποστολών «Απόλλων».

H NASA σχεδιάζει να στείλει ξανά αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024 και, αργότερα, να δημιουργήσει σεληνιακή βάση. Επίσης θα δημιουργήσει ένα διαστημικό σταθμό (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

5.Η διαστημική εταιρεία BlueOrigin του Τζεφ Μπέζος της Amazon, που ιδρύθηκε το 2000 σχεδιάζει να κάνει διαστημικά τουριστικά ταξίδια με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο NewShepard.

Η BlueOrigin δεν έχει αρχίσει ακόμη να πουλά εισιτήρια για διαστημικές πτήσεις ούτε έχει ανακοινώσει πότε θα πραγματοποιήσει το πρώτο τεστ του πυραύλου με πλήρωμα. Η εταιρεία που, αναπτύσσοντας το μεγαλύτερο πύραυλο NewGlenn ανταγωνίζεται τη Space X του ΊλονΜασκ, έχει επιλεγεί από τη NASA να ηγηθεί της «εθνικής ομάδας» των ΗΠΑ, που κατασκευάζει τη νέα επανδρωμένη άκατο για τις μελλοντικές σεληνιακές αποστολές (στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι LockheedMartin, NorthropGrumman και Draper).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247, nasa.gov

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου