1. Πλανήτης με Ωκεανούς λάβας, υπερηχητικούς ανέμους και βροχή από πέτρες.

Ο εν λόγω καυτός πλανήτηςέχει το όνομα K2-141b, βρίσκεται 200 έτη φωτός μακριά μας και η επιφάνεια, ο ωκεανός και η ατμόσφαιρά του αποτελούνται από το ίδιο υλικό: πέτρα.

Τα δύο τρίτα του πλανήτη φωτίζονται διαρκώς και είναι σε μικρή απόσταση από το άστρο του.Στη φωτεινή πλευρά, οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου καιοι βράχοι όχι απλά λιώνουν αλλά εξαερώνονται, δημιουργώντας μία πηχτή και αφιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ο υπόλοιπος πλανήτης είναι καλυμμένος από ένα συνεχές σκοτάδι, σε θερμοκρασίες μέχρι και -200 βαθμούς Κελσίου.

Στον K2-141b, λαμβάνει χώρα η ίδια διαδικασία με τον κύκλο του νερού της Γης (εξάτμιση, συμπύκνωση σε νέφη, υγροποίηση, βροχή), αλλά αντί για νερό ο πλανήτης αυτός διαθέτει βράχους!

Η μελέτη δημοσιεύεται στο MonthlyNoticesoftheRoyalAstronomicalSociety, από επιστήμονες τουMcGillUniversity, τουYorkUniversity και του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Εκπαίδευσης.

2. Ανακάλυψη νέου ορυκτού σε σεληνιακό μετεωρίτη.

Διεθνής ομάδα Ευρωπαίων Επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο ορυκτό στον μετεωρίτη OuedAwlitis 001, το οποίο ονομάσθηκεDonwilhelmsite (CaAl4Si2O11) προς τιμήν του Αμερικανού Σεληνιακού Γεωλόγου Ντον Βίλχελμς, που συμμετείχε στην επιλογή του χώρου προσεδάφισης και την ανάλυση δεδομένων από τις αποστολές «Απόλλων». Η δημοσίευση έγινε στο «AmericanMineralogist».

Οι σεληνιακοί μετεωρίτες εκτινάσσονται από το σεληνιακό έδαφος λόγω προσκρούσεων, καταλήγουν στη Γη και επειδή σχηματίζονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που οδηγούν στην τήξη μικροσκοπικών περιοχών τους, παραπέμπουν σε πιέσεις και θερμοκρασίες που συναντώνται στον μανδύα της Γης.Φιλοξενούν συνεπώςορυκτά πουείναι απρόσιτα στην επιφάνεια της Γης και γι αυτό πολύ ενδιαφέροντα.

Το νέο ορυκτό αποτελείται κυρίως από άτομα ασβεστίου, αλουμινίου, πυριτίου και οξυγόνου και ανακαλύφθηκε στις ζώνες τήξης του σεληνιακού μετεωρίτη OuedAwlitis 001 που βρέθηκε το 2014 στη δυτική Σαχάρα. Η σύνθεση του μετεωρίτη μοιάζει με τους βράχους από τους οποίους αποτελούνται οι ήπειροι της Γης.

3. Ανακάλυψη πρωτοφανούς σε ατμόσφαιρα, μορίου στον Τιτάνα.

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα (δορυφόρου του Κρόνου)-μέσω του ραδιοτηλεσκοπίου ALMA- ένα μόριο που δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά σε άλλη ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μόριο C3H2 (κυκλοπροπενυλιδένιο) – ένα απλό μόριο με βάση τον άνθρακα που είναι βάση πιο πολύπλοκων ενώσεων που θα μπορούσαν να σχηματίζουν ή να τρέφουν πιθανές μορφές ζωής στον Τιτάνα.

Οι αστρονόμοι το έχουν βρει ως τώρα μόνο σε νέφη αερίου και σκόνης μεταξύ αστρικών συστημάτων- δηλαδή σε περιοχές πολύ ψυχρές και αφιλόξενες για πολλές χημικές αντιδράσεις. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο AstronomicalJournal.

4. Παρ’ ολίγον σύγκρουση στο διάστημα μεταξύ πυραύλου και δορυφόρου.

Η LeoLabs, εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που παρακολουθεί τα διαστημικά σκουπίδια, ανακοίνωσε πιθανότητα σύγκρουσης20% μεταξύ του ρωσσικού«Κόσμος-2004» και του Κινεζικού «Τσανγκ Ζενγκ 4C» κοντάστο νότιο πόλο της Γης και πάνω από τα νησιά Φώκλαντ.Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόνους.

Ωστόσο, κανένα ίχνος θραύσματος δεν βρέθηκε στην Ανταρκτική, σύμφωνα με το BBC.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο δείχνει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των διαστημικών σκουπιδιών που κυμαίνονται σε τροχιά, δηλαδή για περίπου 14.403 κομμάτια.

5. Ο ρόλος Μικροβίων που τρώνε πετρώματα, στις εξορύξεις στο Διάστημα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «NatureCommunications», αξιολόγησαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -σε συνθήκες μικροβαρύτητας και σε προσομοίωση των συνθηκών στον Άρη- τις δυνατότητες τριών ειδών βακτηρίων (Sphingomonasdesiccabilis, Bacillussubtilis και Cupriavidusmetallidurans).

Ανάλογα πειράματα σε συνθήκες κανονικής βαρύτητας έγιναν και στη Γη, όχι μόνο για κοινά χρήσιμα μέταλλα και ορυκτά όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο αλλά και για τις λεγόμενες «σπάνιες γαίες» που αποτελούν ζωτικά συστατικά των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.α.). Οι σπάνιες γαίες είναι σχετικά δυσεύρετες στη Γη και η εξόρυξή τους ακριβή αν και η ζήτησή τους συνεχώς αυξάνεται.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στο διάστημα ειδικά το βακτήριο Sphingomonasdesiccabilis μπορεί να εξορύξει σπάνιες γαίες από βασάλτες, ηφαιστειακά πετρώματα κοινά στη Σελήνη, στον Άρη και σε άλλα ουράνια σώματα. Στη Γη τα βακτήρια χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό από την εξορυκτική-μεταλλευτική βιομηχανία. Περίπου το 20% του χαλκού και του χρυσού σήμερα εξορύσσεται με τη βοήθεια μικροβιακών διαδικασιών.

Οι αστροναύτες της NASA, όταν επιστρέψουν στη Σελήνη το 2024 θα προσπαθήσουν να βγάλουν πόσιμο νερό θαμμένο στους πόλους. Όταν δε το 2021 το νέο ρομποτικό ρόβερPerseverance της NASA φθάσει στον Άρη, θα επιχειρήσει να εξάγει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιράς του.

Πηγές:CNN, Nasa.gov, news247, naftemporiki.gr

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου