1. Το μέγεθος του λιωμένου μεταλλικού πυρήνα του ‘Αρη μέτρησε για πρώτη φορά η NASA με τη βοήθεια του ρομποτικού εργαστηρίου της InSight καιη ακτίνα του υπολογίζεται σε 1.810 έως 1.860 χιλιόμετρα, περίπου το μισό της ακτίνας του γήϊνου πυρήνα.

Ο πυρήνας του ‘Αρη είναι λιγότερο πυκνός από ό,τι αναμενόταν, και περιέχει ελαφρύτερα στοιχείαόπως οξυγόνο, πέρα από το σίδηρο και το θείο που εκτιμάται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του.

Οι βραχώδεις πλανήτες, όπως η Γη και ο ‘Αρης, διαθέτουν τρία βασικά γεωλογικά στρώματα: φλοιό, μανδύα και πυρήνα. Ο υπολογισμός του μεγέθους καθενός τους επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για το σχηματισμό και την εξέλιξη ενός πλανήτη. Ο μεταλλικός αρειανός πυρήνας πιθανότατα είναι ακόμη σε ρευστή κατάσταση. Εκτός από τη Γη και τον ‘Αρη, το μόνο άλλο ουράνιο σώμα του οποίου έχει μετρηθεί ο πυρήνας είναι η Σελήνη.

Ο στατικός ρομποτικός γεωλόγος InSight έφθασε στην επιφάνεια του ‘Αρη το 2018 και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει περίπου 500 σεισμούς, αποκαλύπτοντας ότι ο ‘Αρης έχει λιγότερους σεισμούς από τη Γη αλλά περισσότερους από τη Σελήνη. Οι 50 μεγαλύτεροι αρειανοί σεισμοί έχουν μέγεθος 2-4 Ρίχτερ, αρκετά ισχυροί για να ρίξουν φως στο εσωτερικό του.

Όπως και οι σεισμογράφοι στη Γη, το InSight μέτρησε το μέγεθος του αρειανού πυρήνα αναλύοντας την κίνηση και τη χρονική διάρκεια της κίνησης των σεισμικών κυμάτων μεταξύ μανδύα και πυρήνα. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν σε πόσο βάθος αρχίζει το σύνορο μεταξύ μανδύα και πυρήνα, άρα και το μέγεθος του ίδιου του πυρήνα.

2.Για τη δημιουργία Διαστημικού Σταθμού στη Σελήνη υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα.

Ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos)ΝτμίτριΡογκόζιν και ο επικεφαλής της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNSA) Τζαν Κετζιάν υπέγραψαν εκ μέρους των κυβερνήσεών τους μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της δημιουργίας Διεθνούς επιστημονικού σταθμού στην Σελήνη, ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού.

Στην ανακοίνωση της Roskosmos αναφέρεται ότι η Roskosmos και η CNSA «θα συνδράμουν στη δημιουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού στη Σελήνη στον οποίον θα έχουν ανοιχτή πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίροι, έχοντας ως στόχο να ενισχύσουν την επιστημονικο-ερευνητική συνεργασία και να προωθηθούν η έρευνα και η αξιοποίηση του χώρου του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς προς το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 6 τομείς: μελέτη της Σελήνης και του απώτερου Διαστήματος, διαστημική επιστήμη και σχετιζόμενες με αυτήν τεχνολογίες, δορυφόροι και εφαρμογή τους, βάση στοιχείων και υλικών, συνεργασία στον τομέα των δεδομένων καταγραφής της Γης εξ αποστάσεως και άλλα θέματα.

3. Οι άνεμοι στον Δία έχουν τριπλάσια ταχύτητα από τους ισχυρότερους κυκλώνες στη Γη.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε στη μέση ατμόσφαιρα του Δία, κοντά στους πόλους του, ανέμους με ταχύτητα έως 1.450 χιλιομέτρων την ώρα, υπερδιπλάσια από τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που έχουν παρατηρηθεί στη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του πλανήτη και τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με τις μέγιστες ταχύτητες που παρουσιάζουν οι ισχυρότεροι κυκλώνες στη Γη.

Ο Δίας διαθέτει πολύχρωμα στροβιλιζόμενα νέφη μετακινούμενων αερίων και οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι στη στρατόσφαιρα του Δία σχηματίζονται ισχυρά αέρια ρεύματα, που συμπεριφέρονται ως μία γιγάντια δίνη με διάμετρο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και με ύψος περίπου 900 χιλιομέτρων. Εκτός από τους στρατοσφαιρικούς πολικούς ανέμους, επιβεβαιώθηκε, η ύπαρξη ισχυρών στρατοσφαιρικών ανέμων γύρω από τον ισημερινό του Δία, με μέση ταχύτητα περίπου 600 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γάλλο δρα ΤιμπόΚαβαλιέ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy&Astrophysics», έκαναν την ανακάλυψη με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA του Νοτίου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

4. Επιστήμονες θέλουν να αποθηκεύσουν στηΣελήνη το DNA από 6.7 εκατομμύρια είδη που ζουν στη Γη: η ‘Κιβωτός της Σελήνης’ που θα είναι κρυμμένη στις σήραγγες λάβας του φεγγαριού, μπορεί να διατηρήσει σπέρμα, αυγά και σπόρους εκατομμυρίων ειδών που υπάρχουν στη Γη, για να προστατευθεί η άγρια ζωή του πλανήτη, από φυσικά και ανθρωπογενή σενάρια καταστροφής της -όπως έκρηξη υπερηφαιστείου, πυρηνικός πόλεμος, σύγκρουση με αστεροειδή, πανδημία, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής κλπ.

Η Γονιδιακή Τράπεζα θα είναι κρυμμένη με ασφάλεια στις κοιλότητες και στις σπηλιές που ‘δημιούργησε’ η λάβα πριν περισσότερα από 3 δις χρόνια. Ενέργεια θα παρέχουν ηλιακοί συλλέκτες. Έτσι θα διατηρείται το κρυογενώς διατηρημένο γενετικό υλικό από γνωστά είδη φυτών, ζώων και μυκήτων της Γης που θα φτάσουν στη Σελήνη με 250 εκτοξεύσεις πυραύλων. Το κόστος της Κιβωτού θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς θα χρειαστούν πολλά ρομπότ για να κάνουν τις δουλειές στη Σελήνη, σε θερμοκρασίες 180 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Κιβωτός γονιδίων υπάρχει σήμερα στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρνττης θάλασσας Μπάρεντς (μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου). Απειλείται ωστόσο, από το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στη Σελήνη, κρυμμένα μέσα στις σήραγγες τα είδη θα είναι προστατευμένα από τα πάντα.

Πηγές: CNN.gr, News247.gr, Βικιπαίδεια.

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου