1. Οχι επικοινωνία με εξωγήινους προτείνει διάσημος επιστήμονας:  Το ερώτημα της σημερινής εποχής δεν είναι αν υπάρχουν εξωγήινοι αλλά αν πρέπει να επιδιώξουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Μίκιο Κάκου, όντας ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της επιστημονικής κοινότητας με τα βιβλία του και τις πολλές τηλεοπτικές εκπομπές επιστήμης σε κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα, δηλώνει ότι η προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και να επικοινωνήσει με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς «είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα». Ο Κάκου συντάσσεται με αρκετούς επιστήμονες που θεωρούν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη την επαφή μας με εξωγήινους. Όπως και ο Στέφεν Χώκιν υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα βρεθούν στην ίδια θέση και θα έχουν την ίδια μοίρα με αυτή των Αζτέκων και των Ινκας μετά την έλευση των Κονκισταδόρες. Η αναφορά έγινε με αφορμή την εκτόξευση τον ερχόμενο Οκτώβριο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που καθώς θα είναι το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο μέχρι σήμερα, θα μπορεί να πραγματοποιεί εξαιρετικά λεπτομερείς παρατηρήσεις σε πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Την ίδια στιγμή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Άνταμ Φρανκ Φυσικό και Αστρονόμο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, αναφέρουν σε μελέτη τους ότι οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στον πλανήτη τους με αυτά που αντιμετωπίζει ο δικός μας πλανήτης με τις κλιματικές αλλαγές.

2.Το ρόβερ Perseverance της NASA παρήγαγε 5,4 γραμμάρια οξυγόνου στον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που μία διαστημοσυσκευή παράγει οξυγόνο σε άλλον πλανήτη, ένα ορόσημο μεγάλης σημασίας για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Είναι, επίσης άλλη μία πρωτιά για την αποστολή του Perseverance, μετά την επιτυχή πρώτη πτήση ενός μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου, του Ingenuity, στον Άρη.

Το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω διάσπασης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου για πυραυλικά καύσιμα ή για αναπνεύσιμο αέρα.

Η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει απειροελάχιστο οξυγόνο και αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς θα μπορούσε να σκοτώσει γρήγορα έναν άνθρωπο που θα την ανέπνεε. Το MOXIE, που έχει μέγεθος μιας φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

3. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχθηκε ότι οι φωτογραφίες με τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα (UFO) δεν αποτελούν κατασκευασμένο υλικό και πως τραβήχτηκαν από μέλη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες απεικονίζουν UFO να καταδιώκουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στα ανοιχτά της Καλιφόρνια το 2019. Μία από τις φωτογραφίες παρουσιάζει ένα αντικείμενο σε σχήμα πυραμίδας, κάποιοι κάνουν λόγο για drones και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταγράψει τα αντικείμενα αυτά ως άγνωστα. Οι φωτογραφίες διέρρευσαν από έρευνα του Πενταγώνου για τα UFO και στο φωτογραφικό υλικό του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέρεμι Κόρμπελ απεικονίζονται άγνωστα αντικείμενα να ίπτανται πάνω από τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

4. O πλανήτης Ουρανός εκπέμπει ροζ ακτίνες Χ. Οι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά ακτίνες Χ να εκπέμπονται από τον Ουρανό. Είναι κυρίως αντανακλάσεις του ήλιου στα δυο σετ δακτυλίων που το περιβάλλουν -κάτι που ήταν ήδη γνωστό από τις καταγραφές του Voyager 2 το 1986 και ισχύει επίσης για τον Κρόνο και το Δία. Πάντως τουλάχιστον ένα από τα ‘σήματα’ εκπέμπονται από τον ίδιο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες από το Chandra X-ray Observatory (έχει σχεδιαστεί για να μελετάει τις εκπομπές Χ-ray) της NASA το 2002 και το 2017 παρατήρησαν μια σαφή ανίχνευση ακτίνων Χ την πρώτη φορά και πιθανή λάμψη ακτίνων Χ τη δεύτερη.

Ο μόνος πλανήτης που περιστρέφεται υπό ανεξήγητη γωνία 90 μοιρών ως προς τους άλλους, γίνεται ακόμα πιο περίεργος με την εκπομπή ακτινών Χ. O Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι γνωστοί ως ‘παγωμένοι γίγαντες’ του ηλιακού συστήματος. Ήταν και οι δυο πλανήτες στους οποίους δεν είχε παρατηρηθεί εκπομπή ακτινών Χ. Τώρα έμεινε μόνο ο Ποσειδώνας.

Ο Ουρανός είναι ο δεύτερος πιο μακρινός πλανήτης από τον ήλιο και ο τρίτος μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος. Δεν έχει στερεή επιφάνεια για αυτό ανήκει στους γίγαντες αερίων. Διαθέτει πετρώδη πυρήνα στο μέγεθος της Γης που τον καλύπτει ένας βαθύς ‘ωκεανός’ νερού και αμμωνίας που περιβάλλεται από ατμόσφαιρα υδρογόνου, ηλίου και μεθανίου. Δεδομένου ότι οι δορυφόροι και οι δακτύλιοι περιστρέφονται κάθετα στον ισημερινό του πλανήτη, κάθε πόλος έχει 42 γήινα χρόνια νύχτας και ισάριθμα ημέρας.

5. Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει τις καλωδιώσεις διαστημικών αποστολών: Μια ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως και να αναλαμβάνει έργα όπως αυτό των καλωδιώσεων που διαθέτει το διαστημόπλοιο -τηλεσκόπιο Plato της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Ο λόγος για την ELFON, η οποία δημιουργήθηκε το 1980, απασχολεί 80 άτομα, είναι πιστοποιημένη από την ESA και διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση προκειμένου να διαχειρίζεται πολύπλοκα έργα αλλά και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη Αττικής προκειμένου να κατασκευάζει ακόμη και τμήματα δορυφόρων. Η ELFON κατασκευάζει καλωδιώσεις για συστήματα ασφαλείας, όπως αεροπλάνα, πλοία επιφανείας, υποβρύχια, και οχήματα. Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται πολύ μεγάλοι και γνωστοί κατασκευαστές όπως είναι η Lockheed- Martin, η Dassault, η Northrop Grumman, η Thales και η Raytheon.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο Νίκος Γιαννουλάκης, διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης της εταιρείας, η ELFON ήταν η εταιρεία στην οποία η ΟΗΒ System AG, ένας από τους τρεις Ευρωπαίους κατασκευαστές δορυφόρων, ανέθεσε την κατασκευή της καλωδίωσης ενός διαστημοπλοίου-τηλεσκοπίου για τη λεπτομερή μελέτη εξωπλανητών. Πρόκειται για τη διαστημική αποστολή με την ονομασία Plato, και για ένα τηλεσκόπιο το οποίο απαρτίζεται από 26 ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης. Οι καλωδιώσεις της ELFON θα διασυνδέουν τις κάμερες αυτές με τα ηλεκτρονικά του διαστημοπλοίου, τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τις εικόνες και τα λοιπά στοιχεία στη Γη. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρία ολοκλήρωσε μια καλωδίωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές του τηλεσκοπίου. «Η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου απαιτεί εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, εμπειρία και οργάνωση, καθώς και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις» αναφέρει ο κ. Γιαννουλάκης, ο οποίος προσθέτει ότι η ELFON έχει αναλάβει να υλοποιήσει δύο ακόμη παραγγελίες που αφορούν διαστημικές αποστολές.

6. Την 60η επέτειο την πρώτης διαστημικής πτήσης από τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν γιόρτασε η Ρωσία.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης είναι παγκόσμιος ήρωας και σύμβολο της σοβιετικής κατάκτησης του Διαστήματος. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε τη Δευτέρα στο Ένγκελς, 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, στην πίστα προσεδάφισης του σοβιετικού κοσμοναύτη, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν αυτής της ιστορικής διαστημικής πτήσης.

Πηγές: www.naftemporiki.gr, News247.gr, cnn.gr

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου