1. Elon Musk: Στην πορεία για την κατάκτηση του Αρη κάποιοι θα πεθάνουν δήλωσε οElon Musk στον ομογενή Peter Diamandis, ιδρυτή του Χ Prize Foundation σε συζήτηση για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη. Η NASA αναμένει τον πρώτο άνθρωπο να πατάει το πόδι του εκεί μετά το 2033 αλλά ο Elon Musk πιστεύει πως θα τον στείλει πριν το 2026.Θα είναι μια δύσκολη πορεία και σίγουρα θα έχει πολλές θυσίες, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές, είπε ο ισχυρός άντρας της Tesla σε μια συζήτηση γεμάτη ρεαλισμό, κυνισμό αλλά και αισιοδοξία. Για πρώτη φορά σε 4,5 δισεκατομμύρα έτη η Γη θα μπορέσει να μεταφέρει μέρος της ζωής της σε κάποιον άλλο πλανήτη. Το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος είναι το κυρίαρχο στη Γη, του δίνει την ευθύνη της διάσωσης των έμβιων οργανισμών σε περίπτωση που ο πλανήτης καταστεί μη βιώσιμος.

Στην τελευταία του εμφάνιση στο SNL υποστήριξε πως πρέπει να φτιάξουμε μια αυτάρκη αποικία στον Αρη για να διασφαλίσουμε τη διαιώνιση του είδους μας.

2. Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την Αφροδίτη.

Οταν η Γη βομβαρδιζόταν ανελέητα από αστεροειδείς και κομήτες του ηλιακού μας συστήματος, η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με μεγάλους ωκεανούς, ήπιες κλιματικές συνθήκες και περιοχές παρόμοιες με τις τροπικές περιοχές της Γης.

Πριν από περίπου τρία δις χρόνια η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ με τη σημερινή Γη και είναι πολύ πιθανό να είχαν αναπτυχθεί εκεί οι πρώτες μορφές ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Ομως για άγνωστο λόγο η Αφροδίτη μετατράπηκε στον τοξικό κόσμο που είναι σήμερα με τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της να ξεπερνάει τους 470 βαθμούς Κελσίου.

Για πολλά χρόνια η Αφροδίτη παρέμενε εκτός των διαστημικών αποστολών και παρατηρήσεων αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε και σχεδιάζονται αποστολές ενώ έχει προταθεί η δημιουργία κάποιων μόνιμων εναέριων ερευνητικών σταθμών πάνω ή ακόμη και μέσα στην πυκνή γεμάτη θειικό οξύ ατμόσφαιρά της, η οποία αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην παρατήρηση και μελέτη του πλανήτη.

Κατόπιν ανάλυσης δεδομένων που έχει συλλέξει από την Αφροδίτη από το 2006 μέχρι το 2020 η συστοιχία διαστημικών ραντάρ Goldstone Antenna στην έρημο Μοχάβε και δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy», οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα 24ωρο της Αφροδίτης αντιστοιχεί σε 243,0226 γήινες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα γήινο έτος αφού ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε 225 γήινες μέρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο πυρήνας της Αφροδίτης έχει διάμετρο περίπου 3,5 χιλιάδων χλμ, παρόμοια με τη διάμετρο της Γης. Ο πυρήνας φαίνεται ότι αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο σε στερεή ή ρευστή μορφή.

3. Αστεροειδείς και κομήτες οι επόμενοι στόχοι της Κίνας

Ο Ζάνγκ Κιτζιάνγκ επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας CNSA ανακοίνωσε την απόφαση κατασκευής ενός αμυντικού συστήματος εξουδετέρωσης των κινδύνων από απειλητικούς αστεροειδείς. Επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψαν σε διαστημικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κίνα πληροφορίες για μια σύνθετη αποστολή εξερεύνησης διαστημικών βράχων στο ηλιακό μας σύστημα.

Ενα σκάφος αρχικά θα εντοπίσει και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον αστεροειδή 2016HO3. Σκοπός του θα είναι να συλλέξει δείγματα από αυτόν και να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό την κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος μεταξύ Αρη και Δία.

Εκεί θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 311P.

Οι αστεροειδείς και οι κομήτες είναι σώματα που δημιουργήθηκαν κατά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και κάθε στοιχείο που αποκαλύπτεται για αυτά, φωτίζει τη δημιουργία και την εξέλιξη της περιοχής που γεννήθηκε η Γη και η ζωή.

4. Space X: Προσγειώθηκε στο Τέξας ο πύραυλος Starship μετά από δοκιμαστική πτήση.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες προσεδάφισης που οδήγησαν σε εκρήξεις.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρία πυραυλικών εκτοξεύσεων του Ιλον Μασκ, στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων, για τη μεταφορά αστροναυτών αλλά και μεγάλων φορτίων τόσο στη Σελήνη όσο και στον πλανήτη Αρη.

Πηγές: www.naftemporiki.gr, RatPack.gr

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου