1. Πράσινη λάμψη στην ατμόσφαιρα του Άρη: Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν από αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και υπήρχαν εκτιμήσεις πως το φαινόμενο θα παρουσιαζόταν και σε άλλους πλανήτες αλλά η κοινή ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή Trace Gas Orbiter (TGO) σε τροχιά γύρω από τον Άρη είναι η πρώτη που το εντοπίζει μακριά από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό διαφέρει από το Βόρειο Σέλας: άτομα οξυγόνου ανεβαίνουν σε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας χάρη στο ηλιακό φως και όταν επιστρέφουν σε κατάσταση ηρεμίας παράγουν την πράσινη  λάμψη.

Στον Άρη το οξυγόνο απαντά κυρίως ως υποπροϊόν της διάσπασης του διοξειδίου του άνθρακα. Το ηλιακό φως απελευθερώνει ένα από τα άτομα οξυγόνου στο διοξείδιο του άνθρακα, και είναι η μετάβαση αυτού του ατόμου που δημιουργεί την πράσινη λάμψη στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το TGO εντοπίζει το διεγερμένο οξυγόνο χάρη σε ένα φασματόμετρο που μπορεί να εντοπίζει το οξυγόνο σε υψόμετρα 80 χλμ και 120 χλμ πάνω από την επιφάνεια. Οι μετρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εικόνα της πυκνότητας της ατμόσφαιρας και των διακυμάνσεών της δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, την κάθοδο και την προσεδάφιση σκαφών στον πλανήτη.

2. Επαναλαμβανόμενο σήμα από το διάστημα κάθε 16 μέρες: Ένα μυστηριώδες σώμα  500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, φαίνεται να στέλνει μηνύματα από το βαθύ διάστημα με ένα σταθερό χρονικό μοτίβο 16 ημερών. Έχει αναγνωριστεί ως το πρώτο σταθερό μοτίβο ραδιοκυμάτων από το βαθύ διάστημα. Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ραδιοκύματα επαναλαμβάνουν τη δραστηριότητά τους κάθε 16 μέρες  κινώντας τις υποψίες πως κάτι ή κάποιος τα ελέγχει. Συγκεκριμένα, η έρευνα εκπονήθηκε από τον Dongzi Li και τους συνεργάτες του και βασίστηκαν σε δεδομένα που συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο CHIME του Πανεπιστημίου British Columbia.

Όπως κατέγραψαν, εκπέμπονται 1 με 2 ραδιοκύματα την ώρα σταθερά για 4 ημέρες και μετά ακολουθεί σιωπή 12 ημερών.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100 τύποι ραδιοκυμάτων όμως κανένα από αυτά δεν είχε παρουσιάσει σταθερή συχνότητα εμφάνισης.

Σύμφωνα με το ScienceNews, τα ραδιοκύματα προέρχονται από ένα γαλαξία που βρίσκεται 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

3. Μυστηριώδες σήμα από το διάστημα φτάνει στη Γη κάθε 157 μέρες: Το σήμα, γνωστό ως FRB 121102 εκπέμπεται από την άκρη ενός γαλαξία-νάνου που βρίσκεται σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από τη Γη. Το σήμα ανακαλύφτηκε το 2017, ωστόσο τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το μοτίβο του. Σε μία περίοδο 157 ημερών, το σήμα εμφανιζόταν για 90 ημέρες συνέχεια, πριν σταματήσει για διάστημα 67 ημερών. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος, προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, το σήμα άρχισε να επαναλαμβάνεται ακριβώς με την ίδια συχνότητα. Οι  επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πουν  αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό σήμα. Σημειώνεται  πως πρόκειται για το δεύτερο μυστήριο σήμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα το 2020. Οι ερευνητές έχουν βρει πάνω από 100 τύπους γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων, αλλά μόνο 10 από αυτά επαναλαμβάνονται. Συνήθως, τα σήματα που λαμβάνουν τα όργανα των επιστημόνων από το Διάστημα αφορούν ενεργειακά κύματα από διάφορα φυσικά φαινόμενα ή από Μαύρες Τρύπες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα.

4. Βρέθηκε το σωματίδιο “αξιόνιο” της σκοτεινής ύλης; Οι φυσικοί του υπόγειου ανιχνευτή XENON1T στην Ιταλία ανακοίνωσαν ότι το πείραμά τους έχει εντοπίσει ένα ανεξήγητο σήμα, που μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη της ύπαρξης του αξιόνιου, του μέχρι  τώρα υποθετικού σωματιδίου της σκοτεινής ύλης. Η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 85% της μάζας του σύμπαντος, δεν αντανακλά ούτε εκπέμπει φως. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο έμμεσες ενδείξεις για την ύπαρξή της (κυρίως η βαρυτική επίδρασή της στους γαλαξίες), αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιο σωματίδιο που να σχετίζεται με αυτήν. Ο ανιχνευτής ΧΕΝΟΝ 1Τ στο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο της Ιταλίας, που λειτούργησε από το 2016 έως το 2019, ευρίσκεται σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και περιέχει έναν τόννο καθαρό υγροποιημένο Ξένον (χημικό στοιχείο της Ομάδας των ευγενών αερίων). Η ανίχνευση γίνεται, όταν τα άτομα του υγρού αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μικρές λάμψεις φωτός και ελεύθερα ηλεκτρόνια.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου