1.Υπόγειο ωκεανό διαθέτει και ο νάνος πλανήτης Δήμητρα? Η Δήμητρα, το μεγαλύτερο σώμα στη Ζώνη των Αστεροειδών (μεταξύ Άρη και Δία), διαθέτει πιθανότατα ωκεανό στο εσωτερικό της και ήταν γεωλογικά ενεργή μέχρι πρόσφατα. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2018 από το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή), το οποίο μπήκε σε τροχιά ύψους μόνο 35 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του νάνου πλανήτη.

Στις μελέτες φαίνεται ότι σε βάθος μέχρι 40 χλμ κάτω από τον μεγάλο κρατήρα Occator, (διαμέτρου 92 χλμ. και ηλικίας 20 εκατ. ετών), υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αλμυρού νερού, μεγάλης πυκνότητας με πολλά σωματίδια από άλατα και πετρώματα. Δε  μοιάζει με τους αντίστοιχους υπόγειους ωκεανούς της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία) και του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου).

Επίσης οι επιστήμονες εκτιμούν  ότι από  9 εκατ. χρόνια πριν και μέχρι πολύ πρόσφατα,  στη Δήμητρα υπήρχε σημαντική Ψυχροηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή τα ηφαίστεια εκτόξευαν  πάγους αντί για  λάβα. Μένει να αποκαλύψουν οι επόμενες έρευνες αν υπήρξε ή μπορεί να υπάρξει ζωή στο νάνο πλανήτη αυτό.

2. Το πρώτο drone της NASA που θα πετάξει σε άλλο πλανήτη μοιάζει με γιγάντιο κολεόπτερο. Το όνομά του είναι “Ingenuity”(Ευφυϊα), ζυγίζει 1,8 κιλά και θα ενσωματωθεί στο διαστημικό rover “Perserverance” κατά την αποστολή Mars 2020 στον πλανήτη Άρη. Η βαρύτητα του Κόκκινου Πλανήτη πιθανόν να καταστήσει την αποστολή του “Ingenuity” ιδιαίτερα δύσκολη.

3. Τεχνικά προβλήματα για τη διαστημική αποστολή Mars 2020 στον Άρη: Το διαστημικό σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perseverance στον Άρη αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, ανακοίνωσε η NASA. Ο πύραυλος Atlas V εκτοξεύτηκε όπως προβλεπόταν, με σκοπό να καλύψει 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε επτά μήνες.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Λίγες ώρες μετά, η NASA ανακοίνωσε προβλήματα στο σκάφος  και ότι χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του στην κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας». To Perseverance, εφόσον φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα είναι μόλις το πέμπτο ρομποτικό όχημα που καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι, από το 1997. Η βασική αποστολή του είναι να διαπιστώσει αν στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον Άρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν βάσει των ενδείξεων ότι  πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν θερμότερος, με ποτάμια και λίμνες, είχε δηλαδή ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων.

4. Διαστημικές Πτήσεις: Διάρκεια 90 λεπτά, τιμή 250.000 δολάρια ανά άτομο, 600 υποψήφιοι. Η Virgin Galactic παρουσίασε το εσωτερικό της καμπίνας εντός της οποίας θα μεταφέρονται οι ταξιδιώτες του SpaceShipTwo για μια βόλτα μέχρι την άκρη του διαστήματος.

Το  διαστημόπλοιο διαθέτει 16 κάμερες για να καταγράφεται κάθε στιγμή του διαστημικού ταξιδιού ενώ όλα τα καθίσματα διαθέτουν δική τους κάμερα ώστε οι επιβάτες να μπορούν να βγάζουν σέλφι με τη Γη στο φόντο.

Η θέα είναι ορατή από 12 μεγάλα παράθυρα. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον είπε:

«… Έχουμε μια καμπίνα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να εκπληρώσουν το όνειρό τους και να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια ένα διαστημικό ταξίδι, ζώντας στο έπακρο κάθε πλευρά αυτού του καταπληκτικού ταξιδιού».

Το σκάφος μεταφέρεται αρχικά με ένα ειδικό αεροπλάνο μέχρις ενός ύψους. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το Spaceshiptwo που είναι μισό αεροπλάνο-μισό διαστημόπλοιο ξεκινά την υπερηχητική άνοδο. Αφού φτάσει σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, αρχίζει η διαδικασία καθόδου στο Spaceport America του Νιού Μέξικο. Το Δεκέμβριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019, η εταιρεία πραγματοποίησε δύο πιλοτικές δοκιμαστικές πτήσεις. Πάνω από την έρημο Mojave της Καλιφόρνιας, και στο Spaceport America.

5. Πλανήτης Άρης: Κυκλοφόρησε το πρώτο 4K βίντεο. Ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησε η ομάδα του ElderFox Documentaries χρησιμοποιώντας εικόνες που έστειλαν στην Γη τα 3 rovers της NASA, Spirit, Opportunity και Curiosity.

To  Curiosity μπορεί να στείλει δεδομένα απευθείας στη γη με 32 kilobyte ανά δευτερόλεπτο, ενώ όταν το rover συνδεθεί στο Mars Reconnaissance Orbiter, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, έχουμε καλύτερες ταχύτητες, δηλαδή 2 Megabyte ανά δευτερόλεπτο. Η σύνδεση είναι διαθέσιμη μόνο για περίπου 8 λεπτά κάθε ημέρας του Άρη,  που σημαίνει ότι η αποστολή βίντεο HD σε αυτές τις ταχύτητες θα απαιτούσε πολύ χρόνο. Έτσι η καλύτερη επιλογή παραμένει η λήψη και αποστολή φωτογραφιών.

6. Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στα βάθη του διαστήματος

Στα βάθη του διαστήματος ανακαλύφθηκαν 4 μυστηριώδη αχνά αντικείμενα και μία γιγάντια δομή που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός η οποία βαφτίστηκε «Τείχος του Νότιου Πόλου».

Τα τέσσερα δακτυλιοειδή αντικείμενα, που ανακαλύφθηκαν από ραδιοτηλεσκόπια της Αυστραλίας και της Ινδίας  και τα οποία είναι αόρατα από τα οπτικά, υπέρυθρα και ακτίνων-Χ τηλεσκόπια, δε μοιάζουν με τίποτε γνωστό στο σύμπαν ως σήμερα και οι αστρονόμοι δε μπορούν να υπολογίσουν ακόμη την απόστασή τους από τη Γη. Μια πιθανή εξήγηση για την προέλευσή τους είναι ότι πρόκειται για υπολείμματα  ωστικών κυμάτων από κάποια εξωγαλαξιακό συμβάν ή για δραστηριότητα κάποιου ραδιογαλαξία. ΄Ισως και να αφορούν κάποιο πρωτόγνωρο για τους αστρονόμους φαινόμενο.

Από την άλλη, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος αποκάλυψε κοντά στο νοτιότερο μέρος του γήινου ουρανού μία από τις μεγαλύτερες κοσμικές δομές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα αδιανόητα μεγάλο «Τείχος» που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (ένα έτος φωτός είναι περίπου εννέα τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες. Το λεγόμενο «Τείχος του Νότιου Πόλου»  ήταν αόρατο  ως τώρα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρύβεται από το φως του γαλαξία μας. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι ακόμη πού αρχίζει και πού τελειώνει το νέο «Τείχος», κάτι για το οποίο θα έχουν καλύτερη εικόνα μόνο όταν χαρτογραφήσουν το σύμπαν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το νέο «Τείχος» ανταγωνίζεται σε μέγεθος το «Μεγάλο Τείχος Σλόαν», την 6η μεγαλύτερη γνωστή κοσμική δομή. Το ρεκόρ μεγέθους κατέχει το «Μεγάλο Βόρειο Τείχος Ηρακλή-Στέμματος» που απλώνεται σε έκταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός ή το ένα δέκατο του ορατού σύμπαντος.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου