1.Ολοκλήρωσε την αποστολή του ο κυνηγός πλανητών της NASA, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite=Δορυφόρος Επισκόπησης  Διελεύσεων Εξωπλανητών), όπως ανακοίνωσε η NASA.

O κυνηγός πλανητών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας χαρτογράφησε περίπου το 75% του έναστρου ουρανού στο πλαίσιο μιας έρευνας 2 ετών και  στη διάρκεια αυτή ανακάλυψε 66 εξωπλανήτες και περίπου 2.100 πιθανούς, τους οποίους αστρονόμοι μελετούν  για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους.

«Το TESS παράγει έναν χείμαρρο παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών θεμάτων» είπε η Πατρίσια Μπόιντ, επιστήμονας προγράμματος του  TESS στο Μέριλαντ.  Ο δορυφόρος αυτός  παρακολουθεί περιοχές του ουρανού για περίπου έναν μήνα χρησιμοποιώντας τις 4 κάμερές του. Η αποστολή πέρασε το πρώτο της έτος παρατηρώντας 13 τομείς στον νότιο ουρανό και μετά πέρασε άλλο ένα έτος παρατηρώντας τον βόρειο.

Το Σεπτέμβριο του 2022, μετά από ένα χρόνο παρατήρησης και καταγραφής του νοτίου ουρανού, το TESS θα περάσει 15 μήνες πραγματοποιώντας επιπλέον παρατηρήσεις στον βόρειο και εξετάζοντας περιοχές στην εκλειπτική- τον «δίσκο» της τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο- που δεν έχει εξετάσει ακόμα.

Το TESS αναζητεί διελεύσεις (transits)- το θάμπωμα ενός άστρου που προκαλείται όταν ένας πλανήτης σε τροχιά περνά από μπροστά του. Μεταξύ των νεότερων ανακαλύψεων της αποστολής είναι και ο ΤΟΙ 700 d, ένας πλανήτης μεγέθους αντίστοιχου της Γης, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, δηλαδή μέσα στο εύρος αποστάσεων για πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη.

2.Δύο Ινδές έφηβες ανακάλυψαν αστεροειδή που τώρα βρίσκεται κοντά στον πλανήτη Άρη και λόγω της τροχιάς του εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην πορεία της Γης σε περίπου 1 εκατ. χρόνια, ανέφερε η SPACE India, το ιδιωτικό ινστιτούτο όπου εκπαιδεύονται οι δύο 14χρονες. Η ανακάλυψη έγινε αναλύοντας τις εικόνες τηλεσκοπίου του Πανεπιστημίου της Χαβάης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου  Διαστημικής Εκπαίδευσης της Ινδίας.

Η Βαϊντέχι Βεκαρίγια, είπε ότι ανυπομονεί να βαφτίσει τον αστεροειδή και  ότι θα ήθελε να γίνει αστροναύτισσα, όταν μεγαλώσει.

Ο αστεροειδής, που προς το παρόν αποκαλείται HLV2514, μπορεί να «βαφτιστεί» επισήμως μόνο αφού η NASA επιβεβαιώσει την τροχιά του, είπε μια εκπρόσωπος της SPACE India.

Η Ραντίκα Λαχάνι, η άλλη μαθήτρια, είπε ότι δεν έχει ούτε τηλεόραση στο σπίτι, για να επικεντρωθεί στις σπουδές της  και ότι μελετά πολύ.

Οι αστεροειδείς και οι κομήτες αποτελούν πάντα κίνδυνο για τη Γη και ανακαλύπτονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. Το 2013, ένας αστεροειδής βαρύτερος από τον Πύργο του Άιφελ εξερράγη πάνω από την κεντρική Ρωσία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από το ωστικό κύμα πάνω από 1.000 άνθρωποι.

3.‘Υπαρξη εξωπλανήτη δυνητικά κατοικήσιμου σαν τη Γη με το όνομα Proxima b επιβεβαιώθηκε  γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri), ο οποίος απέχει 4,2 έτη φωτός από τον Ήλιο.

Έχει μέγεθος περίπου όσο της Γης, μάζα μόνο 1,17 φορές μεγαλύτερη, και ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 11,2 μέρες γύρω από το άστρο του (η διάρκεια του έτους του).

Ο Proxima b βρίσκεται περίπου 20 φορές πιο κοντά στο άστρο του από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, δέχεται παρόμοια ενέργεια, άρα οι επιφανειακές του θερμοκρασίες ίσως επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, κάτι που θα αύξαινε τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής.

Ο Proxima b δέχεται περίπου 400 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία Χ από ό,τι η Γη επειδή το άστρο του Εγγύτατου είναι ένας ενεργός ερυθρός νάνος που «βομβαρδίζει» τον εξωπλανήτη του με ακτίνες Χ.

Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι αν ο εξωπλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα που:

-θα μπορούσε να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις ακτίνες Χ.

– θα μπορούσε να διαθέτει χημικά στοιχεία όπως το  οξυγόνο, ευνοϊκά για  την ύπαρξη ζωής. Τα ισχυρότερα τηλεσκόπια θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την πιθανή παρουσία ενός δεύτερου εξωπλανήτη, με μάζα πολύ μικρότερη της Γης.

4.Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στο μακρινό διάστημα με τηλεοπτική σειρά στην Αμερική: το «Raised by Wolves», μια καινούργια σειρά επιστημονικής φαντασίας θα κάνει την εμφάνισή της στο HBO Max.

«Η σειρά εστιάζει σε δύο ανδροειδή που έχουν καθήκον να μεγαλώσουν παιδιά ανθρώπων, σε έναν μυστηριώδη, παρθένο πλανήτη. Καθώς η αναπτυσσόμενη αποικία απειλείται να διαλυθεί λόγω θρησκευτικών διαφορών, τα ανδροειδή μαθαίνουν ότι ο έλεγχος των θρησκευτικών πεποιθήσεων των ανθρώπων είναι ένα επισφαλές και δύσκολο καθήκον».

Η Μητέρα είναι ένα ισχυρό ανδροειδές, προγραμματισμένο να προστατεύσει, μετά την καταστροφή της Γης, τον οποιονδήποτε. Ο σκηνοθέτης του «Alien», του «Runner»και του «The Martian» θα είναι ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς και ο σκηνοθέτης των 2 πρώτων.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου