Ενδείκνυται για περιοχές  που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος όπως στους γλουτούς, την κοιλιά, τους μηρούς και το εσωτερικό των γονάτων και τα μπράτσα.

Προετοιμασία: Μία εβδομάδα πριν απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης και συστήνεται η λήψη δύο ταμπλέτων άρνικας (3 φορές την ημέρα). Δύο μέρες πριν πρέπει να διακοπεί το κάπνισμα, ενώ το πρωί της επέμβασης συστήνεται η αποφυγή της κρέμας σώματος και του σπρέι μαλλιών.

Προεγχειρητικός έλεγχος: Αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος – στις περιπτώσεις που η επέμβαση γίνει με γενική αναισθησία.

Πώς γίνεται εξαρτάται από το σημείο:

Γλουτοί: Ο πλαστικός κάνει μία μικρή τομή στο γλουτό ή κάτω από το τελείωμά του. Υπάρχει η δυνατότητα να επανατοποθετηθεί το λίπος σε άλλα σημεία βελτιώνοντας το σχήμα τους. Η γυναίκα πρέπει να φορέσει ένα ελαστικό λίκρα κορσέ για 20 μέρες.

Εξωτερική πλευρά των μηρών: Μέσα από μικρές τομές αφαιρείται το περιττό λίπος.

Εσωτερική πλευρά μηρών: Γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες. Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάζεται με λεμφικό μασάζ.

Εσωτερική πλευρά γονάτων: Πρόκειται για το σημείο ακριβώς μέσα και πάνω από το γόνατο. Γίνεται με μία μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά των γονάτων όπου αφαιρείται το λίπος με μια λεπτή κάνουλα.

Μετεγχειρητική κατάσταση: Συνήθως εμφανίζονται ελαφρύ πρήξιμο και μελανιές τοπικά. Την πρώτη ημέρα συνιστάται ξεκούραση και ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι. Μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της σε 3-4 μέρες.

Πιθανές επιπλοκές:

Οι πιο συχνές είναι: μικροανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες, μώλωπες και πρήξιμο.

Αποτέλεσμα: Είναι μόνιμο, εφόσον ο ασθενής προσέχει το βάρος του και ασκείται.

 

Απόστολος Γαϊτάνης