1
Το ημερολόγιο της Aννας Φρανκ είναι (αναμφισβήτητα) το πιο διάσημο ημερολόγιο όλων των εποχών

Το ημερολόγιο της Aννας Φρανκ, αρχικά γραμμένο στα oλλανδικά δημοσιεύθηκε το 1947 στην Ολλανδία ως Het Achterhuis: Dagboekbrieven 12 Ιουνίου 1942-1 Αυγούστου 1944 (Το Μυστικό Παράρτημα: Ημερολόγιο-Γράμματα 12 Ιουνίου 1942-1 Αυγούστου 1944), είχε μια αρχική εκτύπωση μόνο 1.500 αντίτυπα, αλλά έκτοτε έχει γίνει κάτι συγγραφικό φαινόμενο. Εχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες – από τα αλβανικά στα ουαλικά – συμπεριλαμβανομένων των Φαρσί, των Αραβικών, των Σινάλ και της Εσπεράντο. Το 2009 προστέθηκε στο Unesco Memory of the World Register.

Το σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ – το κρησφύγετο της Αννας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – είναι επίσης η τοποθεσία με τις περισσότερες επισκέψεις στις Κάτω Χώρες και η Aννα έχει τώρα ακόμη και τη δική της ανεπίσημη σελίδα στο Facebook. Τα παιδιά από όλον τον κόσμο συνεχίζουν να γράφουν γράμματα στην Αννα σαν να ήταν φίλη τους. Εχει παραμείνει αμετάκλητα το αιώνιο παιδί.

2
Η αδερφή της Aννας, Margot Betti Frank, έγραψε επίσης ένα ημερολόγιο

Η Anneliese Marie Frank, γνωστή ως «Anne» στους φίλους και την οικογένειά της, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη-Μάιν στις 12 Ιουνίου 1929. Ηταν το δεύτερο και μικρότερο παιδί μιας αφομοιωμένης εβραϊκής οικογένειας. Η αδερφή της, η Margot Betti Frank, η οποία ήταν τριών ετών μεγαλύτερη από την Aννα, έγραψε επίσης ένα ημερολόγιο – αν και δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Η Μάργκοτ ήταν η πιο προσεκτική αδερφή. Η Αννα, ενώ ήταν έξυπνη, αποσπάστηκε συχνά μιλώντας με τις φίλες της κατά τη διάρκεια του σχολείου.

3
Η Αννα Φρανκ έλαβε το ημερολόγιό της ως δώρο 13ων γενεθλίων

Η Αννα επέλεξε το δικό της ημερολόγιο – ένα βιβλίο αυτόγραφων δεμένο με λευκό και κόκκινο καρό ύφασμα και έκλεινε με μια μικρή κλειδαριά – ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της. Αυτά τα γενέθλια, την Παρασκευή 12 Ιουνίου 1942, ήταν τα τελευταία πριν κρυφτεί αυτή η οικογένεια. Για να σηματοδοτήσει την περίσταση, η μητέρα της Aννας, Edith, έφτιαξε μπισκότα για να μοιραστεί η Aννα με τις φίλες της στο σχολείο. Η Αννα απολάμβανε επίσης ένα πάρτι με φράουλες και ένα δωμάτιο διακοσμημένο με λουλούδια.

Οι πρώτες καταχωρίσεις της Aννας περιγράφουν πώς η οικογένειά της διαχωρίστηκε και διακρίθηκε. Η Αννα έστειλε πολλές από τις συμμετοχές της σε μία φανταστική φίλη, την «Dear Kitty» ή «Dearest Kitty».

Η Αννα Φρανκ, δεύτερη από τα δεξιά μαζί με την αδερφή της Μαργκότ, τον πατέρα της Οττο και τη μητέρα της Εντιθ

4
Η Αννα Φρανκ και η οικογένειά της κρύφτηκαν αφού κλήθηκε η αδερφή της σε γερμανικό στρατόπεδο εργασίας

Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια της Αννας αποφάσισε να δραπετεύσει στο Αμστερνταμ, στις Κάτω Χώρες, για να εγκαταλείψει τον ταχέως αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία. Η Αννα και η οικογένειά της κρύφτηκαν στο Αμστερνταμ στις 6 Ιουλίου 1942, μια ημέρα αφότου η μεγαλύτερη αδελφή της Αννας, η Μάργκοτ, έλαβε μια κλήση για ένα γερμανικό στρατόπεδο εργασίας. Οι γονείς της Aννας, Otto και Edith, είχαν ήδη προγραμματίσει να κρυφτούν με τις κόρες τους στις 16 Ιουλίου και είχαν εντοπίσει ένα ιδανικό κρησφύγετο. Κρύφτηκαν νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί μετά το τηλεφώνημα της Margot, αναζητώντας καταφύγιο στο σπίτι πίσω από το γραφείο του Otto στο Prinsengracht 263 και αφήνοντας πίσω την αγαπημένη γάτα της Aννας που ονομαζόταν Moortje.

5
Τέσσερις άλλοι Εβραίοι ζούσαν στο μυστικό παράρτημα μαζί με την οικογένεια Φρανκ

Οι Φρανκ ενώθηκαν σύντομα με τέσσερις άλλους Εβραίους: τον Hermann και τον Auguste van Pels με τον γιο τους Peter (το αγόρι που η Αννα έπρεπε να ερωτευτεί) και, για λίγο, ο Fritz Pfeffer, ένας γερμανός οδοντίατρος. Το ημερολόγιο της Aννας περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια την ένταση μεταξύ των οκτώ ατόμων, τα οποία έπρεπε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους ανά πάσα στιγμή και να παραμείνουν ήσυχα, ώστε να μην κινήσουν την υποψία του προσωπικού που εργαζόταν στην αποθήκη στον κάτω όροφο. Η είσοδος στο παράρτημα ήταν κρυμμένη πίσω από μια κινητή βιβλιοθήκη.

6
Η Αννα Φρανκ πέρασε συνολικά δύο χρόνια και 35 ημέρες κρυμμένη

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μπόρεσε να δει τον ουρανό, δεν μπορούσε να νιώσει τη βροχή ή τον ήλιο, να περπατήσει στο γρασίδι ή αλλού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Αννα επικεντρώθηκε στη μελέτη και ανάγνωση βιβλίων για την ευρωπαϊκή ιστορία και λογοτεχνία. Επίσης, αφιέρωσε χρόνο στην εμφάνισή της: κατσαρώνοντας τα σκούρα μαλλιά της και περιποιούμενη τα νύχια της. Εκανε λίστες με τα προϊόντα περιποίησης που ονειρευόταν μια μέρα να αγοράσει, όπως: «κραγιόν, μολύβι, άλατα μπάνιου, σκόνη μπάνιου, eau-de-Cologne, σαπούνι, πούδρα σε σκόνη.

7
Η Αννα ήθελε να γίνει διάσημη συγγραφέας

Ενώ κρυβόταν, η Αννα ήλπιζε ότι μια μέρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο σχολείο και ονειρευόταν να περάσει έναν χρόνο στο Παρίσι και έναν άλλον στο Λονδίνο. Ηθελε να μελετήσει την ιστορία της τέχνης και να μιλάει άπταιστα σε διαφορετικές γλώσσες, βλέποντας «όμορφα φορέματα» και «κάνοντας κάθε είδους συναρπαστικά πράγματα». Τελικά ήθελε να γίνει «δημοσιογράφος και αργότερα διάσημος συγγραφέας» (Πέμπτη 11 Μαΐου 1944).

Χωρίς φίλους που να εμπιστεύεται, η Αννα χρησιμοποίησε το ημερολόγιο για να εκφράσει τον φόβο, την ανία και τους αγώνες που αντιμετώπιζε. Στις 16 Μαρτίου 1944, έγραψε: «Το ωραιότερο είναι να γράφω όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, διαφορετικά θα ήμουν απολύτως σε ασφυξία». Εκτός από το ημερολόγιό της, η Αννα έγραψε διηγήματα και συνέταξε τις αγαπημένες της προτάσεις από άλλους συγγραφείς σε ένα σημειωματάριο.

Tο σπίτι στο οποίο κρυβόταν η Αννα Φρανκ και η οικογένειά της από τους ναζί από το 1942 μέχρι το 1944

8
Η Αννα ξανάγραψε το ημερολόγιό της αφού άκουσε μια εκπομπή του BBC

Στις 28 Μαρτίου 1944, η Αννα και η οικογένειά της άκουσαν ένα πρόγραμμα του BBC που μεταδόθηκε παράνομα από το Radio Oranje (η φωνή της ολλανδικής κυβέρνησης στην εξορία). Ο Gerrit Bolkestein, ο ολλανδός υπουργός Παιδείας, Τέχνης και Επιστημών, ο οποίος ήταν εξόριστος στο Λονδίνο, δήλωσε ότι μετά τον πόλεμο ήθελε να συλλέξει μαρτυρίες για τις εμπειρίες του ολλανδικού λαού υπό τη γερμανική κατοχή. Η Αννα άρχισε αμέσως να ξαναγράφει και να επεξεργάζεται το ημερολόγιό της με σκοπό τη μελλοντική δημοσίευση, αποκαλώντας το «The Secret Annex». Το έκανε ταυτόχρονα με τη διατήρηση του πρωτότυπου, πιο ιδιωτικού ημερολογίου της.

9
Οι Φρανκ ανακαλύφθηκαν μόλις δύο μήνες μετά την προσγείωση των Συμμάχων στη Νορμανδία

Ακούγοντας καθημερινά τις εκπομπές του Radio Oranje και του BBC, ο πατέρας της Aννας, Otto Frank, μπόρεσε να παρακολουθήσει την πρόοδο των συμμαχικών δυνάμεων. Είχε έναν μικρό χάρτη της Νορμανδίας που σημείωνε με μικρές κόκκινες καρφίτσες. Την Τρίτη 6 Ιουνίου 1944, η Αννα έγραψε με ενθουσιασμό: «Είναι πραγματικά η αρχή της πολυαναμενόμενης απελευθέρωσης;» Τραγικά, δεν ήταν. Δύο μήνες μετά την προσγείωση των Συμμάχων στη Νορμανδία, η αστυνομία ανακάλυψε το κρησφύγετο των Φρανκ.

10
Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ διασώθηκε από τη Miep Gies, φίλη και γραμματέα του πατέρα της

Στις 4 Αυγούστου 1944, συνελήφθησαν όλοι στο παράρτημα. Στις 4 Αυγούστου 1944, τρεις ημέρες μετά την τελευταία καταχώρηση της Anne, η Γκεστάπο συνέλαβε την Αννα μαζί με την οικογένειά της και τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους κρύβονταν. Προδόθηκαν από μια ανώνυμη πηγή που είχε αναφέρει την ύπαρξή τους στις γερμανικές αρχές. H γραμματέας του Otto, Miep Gies, η οποία είχε βοηθήσει τους Φρανκ να κρύβονται και να τους επισκέπτεται συχνά, πήρε το ημερολόγιο της Aννας από το παράρτημα, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα της το επιστρέψει.

11
Η ακριβής ημερομηνία θανάτου της Αννας Φρανκ είναι άγνωστη

Η Αννα στάλθηκε αρχικά στο Westerbork, ένα στρατόπεδο διέλευσης στις Κάτω Χώρες, πριν απελαθεί στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου. Περισσότεροι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο – τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους, 90 τοις εκατό από αυτούς Εβραίοι.

Η Αννα και η αδερφή της Margot επέζησαν από το Αουσβιτς μόνο για να σταλούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen. Εκεί τα δύο κορίτσια πέθαναν από τύφο λίγο πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον Βρετανικό Στρατό στις 15 Απριλίου 1945. Η ακριβής ημερομηνία θανάτου τους είναι άγνωστη. Η Μάργκοτ ήταν 19 ετών και η Αννα ήταν μόλις 15 ετών.

12
Ο πατέρας της Αννας Φρανκ αρχικά δεν ήταν σίγουρος για τη δημοσίευση της ιστορίας της

Ο πατέρας της Aννας, Otto, ήταν το μόνο άτομο από το μυστικό παράρτημα που επέζησε. Επέστρεψε στο Αμστερνταμ μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς, μαθαίνοντας καθ’ οδόν τον θάνατο της γυναίκας του. Τον Ιούλιο του 1945 γνώρισε μια από τις αδελφές Brilleslijper, που είχε βρεθεί στο Bergen-Belsen με την Aννα και τη Margot. Από αυτή, έμαθε ότι οι κόρες του ήταν νεκρές.

Η Miep Gies έδωσε το ημερολόγιο της Aννας στον Otto Frank τον Ιούλιο του 1945. Ο Otto θυμήθηκε αργότερα: «Αρχισα να διαβάζω αργά, λίγες μόνο σελίδες κάθε μέρα, περισσότερες θα ήταν αδύνατο, καθώς συγκλονίστηκα από τις οδυνηρές αναμνήσεις. Για μένα, ήταν μια αποκάλυψη. Εκεί, αποκαλύφθηκε μια εντελώς διαφορετική Αννα από το παιδί που είχα χάσει. Δεν είχα ιδέα για το βάθος των σκέψεων και των συναισθημάτων της».

Αφού αρχικά αισθάνθηκε αβέβαιος για τη δημοσίευση του ημερολογίου της Aννας, αποφάσισε τελικά να εκπληρώσει την επιθυμία της κόρης του. Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις Κάτω Χώρες στις 25 Ιουνίου 1947.