Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 στις 8 Μαρτίου συγκεντρώσαμε αποσπάσματα από μερικές από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στην ιστορία – από πρωτοπόρες γυναίκες όπως η Μαρία Κιουρί και η Αμέλια Ερχαρτ, μέχρι τις λογοτέχνες Σαρλότ Μπροντέ και Βιρτζίνια Γουλφ …

Από τη Rachel Dinning

Πολλές λίστες με παρακινητικά αποσπάσματα κυριαρχούνται από αρσενικούς ηγέτες, επιστήμονες, συγγραφείς, καινοτόμους και επιχειρηματίες, και ωστόσο δεν υπάρχει έλλειψη ισχυρών λέξεων που λέγονται από μεγάλες γυναίκες στην ιστορία. Για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 – η οποία πραγματοποιείται στις 8 Μαρτίου και γιορτάζει τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο – εδώ είναι 20 αποσπάσματα από αξιόλογες ιστορικές γυναίκες για να σας εμπνεύσουν…

1

«Πρέπει να κάνετε περισσότερο θόρυβο από οποιονδήποτε άλλο, πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας πιο ενοχλητικό από οποιονδήποτε άλλο, πρέπει να γεμίσετε όλα τα χαρτιά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στην πραγματικότητα πρέπει να είστε εκεί όλη την ώρα, εάν πρόκειται πραγματικά να πραγματοποιήσετε τη μεταρρύθμισή σας».

Ποια το είπε; Emmeline Pankhurst (1858–1928), πρωτοπόρος των δικαιωμάτων των γυναικών και ηγέτης του βρετανικού κινήματος ψήφου

Γεννημένη σε μια πολιτικά ενεργή οικογένεια, η Emmeline Pankhurst ίδρυσε την Κοινωνική και Πολιτική Ενωση των Γυναικών (WSPU) το 1903. Ο οργανισμός στόχευε στην επίτευξη της ψήφου των γυναικών μέσω «πράξεων, όχι λέξεων» – ένα συναίσθημα που επαναλήφθηκε στα ανατριχιαστικά λόγια της παραπάνω, τα οποία ακούστηκαν σε μια θρυλική ομιλία τον Νοέμβριο του 1913.

Η Pankhurst συνελήφθη ως αποτέλεσμα των μαχητικών τακτικών του WSPU – και από τότε ορισμένοι ιστορικοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων της – αλλά ήταν αναμφισβήτητα βασικός παράγοντας στην απόφαση να δώσει σε ορισμένες γυναίκες άνω των 30 ετών ψήφο το 1918 (αν και θα ήταν άλλα 10 χρόνια πριν οι γυναίκες «πλήρως απαλλαγμένες» από την άποψη ότι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες).

Emmeline Pankhurst. (Photo by Getty Images)

Εμλιν Πανκούρστ.

2

«Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε-πρέπει μόνο να το κατανοήσεις. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο».

Ποια το είπε; Marie Curie (1867-1934), η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ

Η πολωνός επιστήμονας Marie Curie είναι, μέχρι σήμερα, το μόνο άτομο που έχει κερδίσει δύο βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικά πεδία. Η πρώτη απονεμήθηκε το 1903 για την πρωτοποριακή έρευνα της Curie για τη ραδιενέργεια (μια λέξη που εφευρέθηκε επίσης), την έκανε την πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ. Η δεύτερη, για τη χημεία, της δόθηκε το 1911. Αναμφισβήτητα είναι μια από τις πιο γνωστές επιστήμονες στον κόσμο – και ήρθε στην κορυφή σε δημοσκόπηση του 2018 που διεξήχθη από το περιοδικό BBC History Magazine ρωτώντας «Ποια γυναίκα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην παγκόσμια ιστορία;»

Marie Curie. ((Photo by Getty Images)

Μαρία Κιουρί

3

Αν θέλετε κάτι να πει, ρωτήστε έναν άντρα, αν θέλετε κάτι να γίνει, ρωτήστε μια γυναίκα».

Ποια το είπε; Margaret Thatcher (1925–2013), πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γνωστή ως «Iron Lady» για το στιβαρό και ασυμβίβαστο στυλ ηγεσίας της η Margaret Thatcher ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Είναι επίσης η μόνη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον 20ό αιώνα που έχει κερδίσει τρεις διαδοχικές θητείες (τη στιγμή της παραίτησής της ήταν η πιο μακροχρόνια πρωθυπουργός από το 1827).

Μια συχνά διχαστική φιγούρα για τις πολιτικές αποφάσεις της (και αξίζει να θυμηθούμε ότι μισούσε τον φεμινισμό), η Θάτσερ ήταν, ωστόσο, μια πολιτική τροχιά. Οπως σημειώνει ο Dominic Sand;book σε ένα άρθρο για το BBC History Magazine, «το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμά της ήταν πρωταρχικά πρωθυπουργός».

• Πώς πρέπει να θυμάται η ιστορία τη Μάργκαρετ Θάτσερ;

Ούτε η ίδια η Θάτσερ δεν μπορούσε να προβλέψει ένα τέτοιο κατόρθωμα. Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα υποψηφιότητας για ηγεσία το καλοκαίρι του 1970, απάντησε: «Δεν θα υπάρξει γυναίκα πρωθυπουργός στη ζωή μου – ο ανδρικός πληθυσμός είναι πολύ προκατειλημμένος».

Margaret Thatcher. (Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Μάργκαρετ Θάτσερ

4

«Οι γυναίκες είναι σαν τσαγιέρες – δεν ξέρετε πόσο δυνατές είναι μέχρι να τις βάλετε σε ζεστό νερό».

Ποια το είπε; Eleanor Roosevelt (1884–1962), αμερικανίδα πρώτη κυρία και διπλωμάτις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Eleanor Roosevelt ήταν η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων θητειών του συζύγου της Franklin D Roosevelt, αλλά ήταν επίσης έντονος κοινωνικός μεταρρυθμιστής που υποστήριζε τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, τους αφροαμερικανούς και τους εργαζόμενους. Το ανθρωπιστικό της έργο οδήγησε τον μελλοντικό προεδρεύοντα των ΗΠΑ, τον Χάρι Σ Τρούμαν, να τη χαρακτηρίσει «Πρώτη Κυρία του Κόσμου» – και, πράγματι, ήταν η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία του χάρτη ελευθεριών του 1948 γνωστού ως Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπάρχουν τεχνικά λίγες συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η Eleanor είπε το παραπάνω απόσπασμα, αν και αποδίδεται ευρέως σε αυτήν (το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για άλλα εμπνευσμένα λόγια που συχνά πιστώνονται στην Eleanor, όπως «κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι χωρίς τη συγκατάθεσή σας» και «Κάνε ένα πράγμα κάθε μέρα που σε τρομάζει»). Σύμφωνα με τους New York Times, η παροιμία «τσαγιέρα» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αγαπημένα εμπνευσμένα αποσπάσματα της πρώην προεδρικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον.

Eleanor Roosevelt. (Photo by Keystone/Getty Images)

Eleanor Roosevelt

5

«Οι άνθρωποι πάντα λένε ότι δεν εγκατέλειψα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένος σωματικά, ή όχι πιο κουρασμένος από ό, τι ήμουν στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας … Οχι, το μόνο κουρασμένο που ήμουν, κουράστηκα να το παραδώσω».

Ποια το είπε; Rosa Parks (1913–2005), αμερικανίδα ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων

Η Rosa Parks είναι πιο γνωστή για τον κεντρικό της ρόλο στο μποϊκοτάζ των λεωφορείων του Μοντγκόμερυ το 1955–6, το οποίο πυροδοτήθηκε από ένα περιστατικό κατά το οποίο η Parks αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση της σε ένα φυλετικά διαχωρισμένο λεωφορείο.

Την εν λόγω ημέρα, η 42χρονη Parks πήγαινε στο σπίτι από τη δουλειά, όταν ένας λευκός οδηγός τής είπε (και σε άλλους μαύρους επιβάτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις των λεωφορείων τους, επειδή η νομοθεσία περί διαχωρισμού σήμαινε ότι οι λευκοί επιβάτες είχαν προτεραιότητα. Η Parks αρνήθηκε να κινηθεί – ακόμα και όταν κλήθηκε η αστυνομία Η επακόλουθη σύλληψή της είχε σημαντικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα το 13μηνο μποϊκοτάζ των αστικών λεωφορείων σε μια από τις μακρύτερες μαζικές κινητοποιήσεις ενός μαύρου πληθυσμού που παρατηρήθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

• Η Rosa Parks αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση της: τι συνέβη στη συνέχεια;

Ενα απόσπασμα που συχνά (και ανακριβώς) αποδίδεται στην Parks είναι: «Στάσου για κάτι ή θα πέσεις για οτιδήποτε. Η σημερινή δυνατή βαλανιδιά είναι το χθεσινό καρύδι που κράτησε το έδαφος της». (Αν και εάν πρόκειται να περάσουν οι πραγματικές λέξεις της Parks, φαίνεται δίκαιο να πούμε ότι θα συμφωνούσε με το συναίσθημά του).

Rosa Parks. (Photo by Don Cravens/The LIFE Images Collection/Getty Images)

Rosa Parks

6

«Πιστεύω ότι έχω έναν πιο μοναδικό συνδυασμό χαρισμάτων που ταιριάζει ακριβώς για να με κάνει να εξερευνήσω τις κρυμμένες πραγματικότητες της φύσης».

Ποια το είπε; Ada Lovelace (1815–52), μαθηματικός και συγγραφέας

Η μόνη… νόμιμη κόρη του ποιητή Λόρδου Μπάιρον, η Ada Lovelace είναι γνωστή για το έργο της βοηθώντας στην ανάπτυξη της Αναλυτικής Μηχανής τού Charles Babbage, μιας μηχανής υπολογισμού που θεωρείται ένα από τα πρώτα παραδείγματα ενός υπολογιστή.

Εξαιρετική ακαδημαϊκός και παθιασμένη με τη μάθηση, η διανοητική περιέργεια της Lovelace ίσως ενθαρρύνθηκε για πρώτη φορά από τη μητέρα της, Anne Isabella Milbanke (Annabella). Ηταν η Annabella που ανέλαβε την εκπαίδευση της μικρής κόρης της, γεμίζοντας τις μέρες της με μαθήματα μουσικής, μαθηματικών και γαλλικών.

Σχολιάζοντας τα επιτεύγματά της, ο βιογράφος James Essinger σημειώνει ότι: «Η Lovelace είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς, όχι μόνο ήταν μια γυναίκα που εργαζόταν σε μια περίοδο που οι άνδρες κυριάρχησαν στους τομείς της επιστήμης και των μαθηματικών, αλλά είχε επίσης μια μοναδική και διορατική εικόνα για τις δυνατότητες των υπολογιστών».

Ada Lovelace. (Photo by Getty Images)

Ada Lovelace

7

«Πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερη ισότητα στην κοινωνία, διαφορετικά η ηθική δεν θα κερδίσει ποτέ έδαφος, και αυτή η ενάρετη ισότητα δεν θα στηριχθεί σταθερά ακόμη και όταν στηρίζεται σε ένα βράχο, εάν το μισό της ανθρωπότητας αλυσοδεθεί από τη μοίρα, γιατί θα το υπονομεύει συνεχώς μέσω άγνοιας ή υπερηφάνειας».

Ποια το είπε; Mary Wollstonecraft (1759–97), συγγραφέας και πρώην υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Mary Wollstonecraft είναι πιο γνωστή για το βιβλίο της «A Vindication of the Rights of Woman» (1792), στο οποίο υποστήριξε ότι οι γυναίκες δεν είναι φυσικά κατώτερες από τους άνδρες – μια κάπως επαναστατική ιδέα κατά τη στιγμή της γραφής της. Οπως δείχνει το παραπάνω απόσπασμα, ήταν παθιασμένη υπέρμαχος της ισότητας των φύλων και θεώρησε την ισότητα των φύλων ευεργετική για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Wollstonecraft πέθανε 11 ημέρες μετά τη γέννηση της δεύτερης κόρης της, της Mary, η οποία θα κατακτούσε τη φήμη ως συγγραφέας του μυθιστορήματος Frankenstein.

Mary Wollstonecraft. (Photo by The Print Collector/Getty Images)

Mary Wollstonecraft

8

«Το να είσαι« υπεύθυνος »σίγουρα δεν είναι μόνο να παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα μόνος σου, αλλά να δεις ότι το κάνουν και όλοι οι άλλοι».

Ποια το είπε; Florence Nightingale (1820-1910), βρετανή νοσοκόμος και κοινωνική μεταρρυθμίστρια.

Η Florence Nightingale ήταν ηγεττική νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, υπεύθυνη για τη φροντίδα βρετανών και συμμαχικών στρατιωτών στην Τουρκία, και το παρατσούκλι «Lady with the Lamp» ως αποτέλεσμα των αδιάκοπων νυχτερινών γύρων της στους άρρωστους και τραυματίες. Αναφορές για τις προσπάθειες της Nightingale έφτασαν σύντομα στα βρετανικά αυτιά. Το 1856, η βασίλισσα Βικτώρια της έστειλε μια επιστολή με την επισήμανση: «Θα είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση για μένα, όταν επιστρέψετε επιτέλους σε αυτές τις ακτές, για να γνωρίσω κάποιον που έχει θέσει ένα παράδειγμα για το φύλο μας».

Εκτός από την πρακτική φροντίδα, η Nightingale ήταν επίσης καθοριστική για να προτείνει βελτιώσεις στη νοσηλευτική φροντίδα στον στρατό που έσωσε πολλούς θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν. Ιδρυσε την πρώτη επιστημονικά βασισμένη νοσηλευτική σχολή – το Nightingale School of Nursing – στο St Thomas ’Hospital στο Λονδίνο (άνοιξε το 1860).

Florence Nightingale. (Photo by Getty Images)

Florence Nightingale

9

«Αν δεν μου επιτρέπεται να διηγηθώ την ιστορία της ζωής μου με τον δικό μου τρόπο, δεν μπορώ να την πω καθόλου».

Ποια το είπε; Mary Seacole (1805–81), βρετανή-τζαμαϊκανή νοσοκόμα.

Η Mary Jane Seacole ήταν βρετανή-τζαμαϊκανή νοσοκόμα γνωστή για την παροχή φροντίδας σε βρετανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Η αυτοβιογραφία της το 1857, «Wonderful Adventures of Mrs Seacole in Many Lands, είναι ένα από τα πρώτα απομνημονεύματα μιας γυναίκας μικτής φυλής. «Δεν είχε μόνο φιλόδοξη και θετική σκέψη – ήταν επίσης κάποια με μεγάλη ακεραιότητα και πάθος να κάνει καλό για άλλους ανθρώπους στον κόσμο», δήλωσε ο βραβευμένος Μπουναντίν Εβαριστο στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 του BBC περιοδικού Ιστορίας.

Mary Seacole. (Photo by Print Collector/Getty Images)

Mary Seakole

10

«Στον δικό μου γάμο πλήρωσα τόσο τρομερό τίμημα για σεξουαλική άγνοια που αισθάνομαι ότι η γνώση που αποκτήθηκε με τέτοιο κόστος πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

Ποια το είπε; Marie Stopes (1880–1958), συνήγορος ελέγχου των γεννήσεων και εκπαιδευτικός.

Μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, ειδικά για τις απόψεις της για την ευγονική, η γεννημένη στο Εδιμβούργο Marie Stopes ήταν ωστόσο βασική προσωπικότητα για την υποστήριξη των αντισυλληπτικών και τη διαθεσιμότητά τους για τις γυναίκες – καθώς και μια πρώιμη συγγραφέας σχετικά με τα θέματα συγκατάθεσης και γυναικείας ευχαρίστησης. Βοήθησε να φέρει την ευκαιρία της προγραμματισμένης εγκυμοσύνης στις γυναίκες. Η πρώτη κλινική ελέγχου των γεννήσεων στη Βρετανία ιδρύθηκε σε μια περιοχή εργατικής τάξης στο βόρειο Λονδίνο το 1921 λίγο μετά τη δημοσίευση του δεύτερου βιβλίου της.

Marie Stopes. (Photo by Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Μαρί Στάπες