Στις 21 Νοεμβρίου του 1980, 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο συντονίζονται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά πρωινής ώρας «Dallas» για να μάθουν ποιος πυροβόλησε τον J.R. Ewing, τον χαρακτήρα που οι θαυμαστές λάτρευαν να μισούν. Ο J.R. είχε πυροβοληθεί στο επεισόδιο που έκλεινε τη σεζόν την προηγούμενη 21η Μαρτίου, το οποίο αποτελεί πλέον ένα από τα πιο διάσημα cliffhangers της τηλεόρασης. Η ανατροπή της πλοκής ενέπνευσε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και άφησε την Αμερική να αναρωτιέται «Ποιος πυροβόλησε τον J.R.;» για τους επόμενους οκτώ μήνες. Το επεισόδιο της 21ης Νοεμβρίου έλυσε το μυστήριο, αναγνωρίζοντας ως ένοχο την Kristin Shepard, αδελφή της συζύγου του J.R. και πρώην ερωμένη του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS παρουσίασε την πρώτη πιλοτική σεζόν πέντε επεισοδίων του «Dallas» το 1978- συνέχισε να προβάλλεται για άλλες 12 ολόκληρες σεζόν. Η πρώτη εκπομπή του είδους της, το «Dallas» ονομάστηκε «σαπουνόπερα πρωινής ώρας» για τις σειριακές πλοκές και τις δραματικές ιστορίες ηθικής υπερβολής. Η σειρά περιστρεφόταν γύρω από τις σχέσεις δύο πετρελαϊκών οικογενειών του Τέξας: της πλούσιας, επιτυχημένης οικογένειας Γιούινγκ και της μονίμως άτυχης οικογένειας Μπαρνς. Οι πατριάρχες των οικογενειών, ο Τζοκ Γιούινγκ και ο Ντίγκερ Μπαρνς, ήταν πρώην συνέταιροι που είχαν εμπλακεί σε μια πολυετή διαμάχη για τα κοιτάσματα πετρελαίου που ο Μπαρνς ισχυριζόταν ότι είχε κλέψει ο Γιούινγκ. Ο μικρότερος γιος του Ewing, ο Bobby (Patrick Duffy) και η κόρη τού Barnes, η Pam (Victoria Principal), είχαν παντρευτεί, συνδέοντας τις αντιμαχόμενες φατρίες ακόμα πιο στενά. Τον χαρακτήρα του J.R. Ewing, του μεγαλύτερου αδελφού του Bobby και άπληστου, δολοπλόκου και γυναικά, υποδύθηκε ο Larry Hagman.

Καθώς ο J.R. είχε πολλούς εχθρούς, οι θεατές δυσκολεύονταν να μαντέψουν ποιος ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας του. Εκείνο το καλοκαίρι, το ερώτημα «Ποιος πυροβόλησε τον J.R.;» μπήκε στο εθνικό λεξικό, έγινε δημοφιλές σλόγκαν για μπλουζάκια και ενίσχυσε την προσμονή για την τρίτη σεζόν της σαπουνόπερας, η οποία θα προβαλλόταν το φθινόπωρο. Αφού επιτέλους διευθετήθηκε η πολυσυζητημένη διαμάχη για το συμβόλαιο με τον Hagman, η σεζόν καθυστέρησε λόγω της απεργίας της Ενωσης Ηθοποιών, προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστών του «Dallas». Οταν τελικά προβλήθηκε, το επεισόδιο που αποκάλυπτε τον εκτελεστή του J.R. έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, με 83 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στις ΗΠΑ -ένα 76% του συνόλου των αμερικανικών τηλεοράσεων εκείνο το βράδυ ήταν συντονισμένο- και βοήθησε στο να γίνει το «Dallas» πιο δημοφιλές παγκοσμίως. Επίσης, έκανε δημοφιλή τη χρήση του cliffhanger από τους τηλεοπτικούς σεναριογράφους.

Ο πυροβολισμός του J.R. δεν ήταν η μόνη διαβόητη ανατροπή της πλοκής του «Dallas». Τον Σεπτέμβριο του 1986, οι θαυμαστές έμαθαν ότι ολόκληρη η προηγούμενη σεζόν, κατά την οποία είχε πεθάνει ο βασικός χαρακτήρας Bobby Ewing, ήταν απλώς ένα όνειρο της Pam. Οι σεναριογράφοι της σειράς είχαν σκοτώσει τον χαρακτήρα του Μπόμπι επειδή ο Ντάφι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σειρά. Οταν συμφώνησε να επιστρέψει, τον παρουσίασαν να βγαίνει από το ντους στο cliffhanger που έκλεινε τη σεζόν και στη συνέχεια αναγκάστηκαν την επόμενη σεζόν να εξηγήσουν την ξαφνική επανεμφάνισή του.

Το τελευταίο επεισόδιο της πρεμιέρας του «Dallas» προβλήθηκε στις 3 Μαΐου 1991. Ενα spin-off, το «Knots Landing», προβλήθηκε από τις 27 Δεκεμβρίου 1979 έως τις 13 Μαΐου 1993. Το «Dallas» εξακολουθεί να προβάλλεται σε συνδικάτο σε όλο τον κόσμο.