Δεν έχουν παρέλθει παρά μόνο οκτώ μήνες από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 20 Αυγούστου εκείνου του έτους δηλώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και την προκήρυξη νέων εκλογών για έναν μήνα ακριβώς αργότερα. Ετσι, κι αφού οι διερευνητικές εντολές δεν οδηγούν πουθενά, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με προσωρινή πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Βεβαίως, από την επικράτηση του κόμματος του Αλ. Τσίπρα έχουν μεσολαβήσει πυκνά πολιτικά γεγονότα: Το σχέδιο του πρωθυπουργού για πίεση στις χώρες-δανειστές δεν… βγαίνει, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στέλνει μεν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους με τον θρίαμβο του «Oχι» (61%), αλλά η χρηματοδότηση της χώρας μας σταματάει, η Ελλάδα χρεοκοπεί και επιβάλλονται Capital Controls από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να διαθέτει άλλα χαρτιά στο μανίκι του και υπογράφει ένα Τρίτο Μνημόνιο τριετούς διάρκειας με σκληρούς όρους. Με αυτόν τον τρόπο η συνοχή της κυβερνώσας παράταξης δοκιμάζεται και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη δημιουργεί ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα και γίνεται η τρίτη δύναμη στη Βουλή. Το Μνημόνιο εν τέλει θα περάσει με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά είναι δεδομένο πως ο Αλ. Τσίπρας έχει απολέσει τη δεδηλωμένη…

Τελικά οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα αναδείξουν και πάλι νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ με μια ελαφριά πτώση των ποσοστών του (35,46% και 145 έδρες). Η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Ευ. Μεϊμαράκη θα περιοριστεί στο 28,09% και στις 75 έδρες. Τρίτο κόμμα θα αναδειχθεί η «Χρυσή Αυγή» με ποσοστό 6,99% και 18 έδρες. Τέταρτο κόμμα είναι η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» με 6,28% και 17 έδρες, ενώ στη Βουλή θα μπουν επίσης το ΚΚΕ (5,55%, 15 έδρες) το «Ποτάμι» (4,09%-11 έδρες), οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» (3,69%-δέκα έδρες) και η «Ενωση Κεντρώων» του Β. Λεβέντη με 3,44% και 9 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην καινούργια Βουλή και θα επιλέξει να συμπράξει με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» για να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Αρης Νόμπελης

Πολιτικός επιστήμων – πολιτικός αναλυτής